«Βουλιάζει» η κυβέρνηση, προς «διπλές εκλογές»;

Δημοσίευση: 25 Απρ 2009 23:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:50
Εικόνα καταρρεύσεως παρουσιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς συνεχίζει να περιδινίζεται στα (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σκάνδαλα, δεν μπορεί να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα, βουλιάζει συνεχώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο δε Κώστας Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρεί το προσωπικό, πολιτικό, πλεονέκτημα έναντι του Γιώργου Α. Παπανδρέου, φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να οδηγήσει την παράταξή του σε πολιτική και εκλογική ανάκαμψη.
Η εμφανής αδυναμία διαχειρίσεως της οικονομικής κρίσεως, καθώς και της (οφειλομένης κυρίως σ’ αυτήν) ραγδαίας αυξήσεως της εγκληματικότητας (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα) αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται τόσο με σκάνδαλα (υπόθεση Παυλίδη, αλλά και οι παλαιότερες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων και των υποκλοπών, που στο μυαλό των πολιτών ουσιαστικά αθροίζονται) καθώς και με αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ήθος και ύφος της εξουσίας (υπόθεση με την πολυτελή και με χρήματα του δημοσίου παραμονή του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Παρίσι) έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή εικόνα για την κυβέρνηση.
Και η εικόνα αυτή καταγράφεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει πως η σημερινή κυβέρνηση κινδυνεύει με εκλογική συντριβή στις προσεχείς ευρωεκλογές, ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη το ενδεχόμενο να έχουμε διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει περισσότερο από πιθανό.
Άλλωστε, αυτές τις μέρες θα εκδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παυλίδη και αν αυτό είναι καταδικαστικό για τον (επιμένοντα να μην παραιτείται προκειμένου να διευκολυνθεί, αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση) πρώην Υπουργό, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί ο Κώστας Καραμανλής και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποχρεωθεί σε «διπλές εκλογές» στις 7 Ιουνίου, το δε αποτέλεσμά τους (με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα) αναμένεται ότι θα είναι καταδικαστικό για την κυβερνητική παράταξη.
ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Το κλίμα και η εικόνα αυτή έχουν επιτείνει την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια στην κυβερνητική παράταξη, τα στελέχη της οποίας δεν έχουν την παραμικρή μεταξύ τους αλληλεγγύη, οι περισσότεροι κινούνται με βάση την προσωπική τους πολιτική επιβίωση, οι δε επίδοξοι διάδοχοι του Κώστα Καραμανλή, συνεχίζουν, όχι φυσικά με προκλητικό τρόπο, να προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» μια (πιθανής) εκλογικής ήττας.
 Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς περιόδευσε εσχάτως στις Σέρρες, έστειλε μήνυμα ενότητας της παρατάξεως και δη από το σπίτι του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, προφανώς δε προσδοκά στη στήριξή του από τους «καραμανλικούς».
 Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι «στα επάνω του», ανέβασε τον πήχη για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα είναι ένα απλό τεστ, αλλά είναι μια δοκιμασία στις σχέσεις ανάμεσα στον πολίτη, ανάμεσα στην κοινωνία και σε εκείνους που την εκπροσωπούν».
Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή της και στην ερώτηση αν θα πρέπει να φύγει ο Κ. Καραμανλής στην περίπτωση εκλογικής ήττας, απάντησε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα και ότι η Ν.Δ. δεν θα χάσει, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει στην ουσία της ερωτήσεως.
Κάποια πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας στο (συνήθως καλά ενημερωμένο) «Παρόν» έγραψε πως η κ. Μπακογιάννη μπορεί και να μην ενδιαφέρεται για τη διαδοχή στη Ν.Δ., καθώς της έχει προταθεί θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπό το πρίσμα όλων των προαναφερθέντων δεδομένων (αλλά και της υφέρπουσας φημολογίας για εμπλοκή όχι μόνο «πράσινων», αλλά και «γαλάζιων» στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens) η επίσημη γραμμή της Ν.Δ. είναι πως οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική και ότι εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμά τους δεν κρίνει κυβερνήσεις.
«Πρόκειται να γίνει η εκλογή των 22 Ελλήνων ευρωβουλευτών, κάτι που θα γίνει ταυτόχρονα σε 27 χώρες», δήλωσε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι, αν για δικούς τους λόγους θέλουν να δώσουν άλλη ερμηνεία, ας το κάνουν. Ο ελληνικός λαός ξέρει για τι ψηφίζει». Βεβαίως δέχθηκε πως κάθε προσφυγή στην κάλπη «περιέχει μηνύματα», αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί η κάθε μια από αυτές να ερμηνεύεται σαν να επρόκειτο για εθνική εκλογή, όπως και οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν εθνικό χαρακτήρα».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ
Με βάση αυτό το «βολικό» για τη Ν.Δ. (όπως κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε συντριβεί στις δημοτικές εκλογές είχε δηλώσει πως «νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση»(!)) σκεπτικό, στην κυβέρνηση επιχειρούν μελετούν σενάρια διαχειρίσεως μιας πιθανής εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές και, ήδη, επιχειρούν να φτιάξουν πολιτικές και επικοινωνιακές άμυνες για να αντικρούσουν τις πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν.
Κυβερνητικοί παράγοντες σπεύδουν να θυμίσουν ότι το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές του 1999, αλλά νίκησε στις εκλογές του 2000, ενώ φαίνεται πως έχουν θέσει τον πήχη της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ – ως όριο επικινδυνότητας για τις πολιτικές εξελίξεις - στο 3%.
Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση χάσει από το ΠΑΣΟΚ με διαφορά περί τις 3 μονάδες, τότε, όπως θέλουν να πιστεύουν, τα πράγματα για τη «γαλάζια» παράταξη δεν θα είναι τραγικά, αλλά θα απαιτηθεί ένταση του κυβερνητικού έργου, με στόχο την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος.
Αν, όμως, η διαφορά «ξεφύγει» πάνω από τις 3 μονάδες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και τα πράγματα για τη Ν.Δ. ίσως να καταστούν ανεξέλεγκτα, ακόμη και για την ίδια τη συνοχή της παρατάξεως.
Στον Τύπο εγράφη πως ο Κ. Καραμανλής μελετά από τώρα έναν σαρωτικό ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, ίσως δε και έκτακτο συνέδριο, στο οποίο, όμως, υπάρχει το ρίσκο κάποιος ή κάποιοι να θέσουν θέμα ηγεσίας.
 Βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου, που κινδυνεύουν να ανατραπούν, η δε κατάσταση να γίνει δυσχερέστερη για τη Ν.Δ. αν υποχρεωθεί να προσφύγει σε διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου.
ΤΟ ΠΗΡΕ «ΠΑΝΩ ΤΟΥ»
 Προς το παρόν, ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει «πάνω του» το παχγνίδι και επιδιώκει μια εξωστρεφή πολιτική (παίζει, επί της ουσίας, το χαρτί «Καραμανλής ή Παπανδρέου») με επισκέψεις στην περιφέρεια, με εγκαίνια έργων και με διεθνείς επαφές (ταξίδια στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Πολωνία) λέει πως δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά η όλη στρατηγική του παράγει συχνά λάθος συμβολισμούς.
Και αυτό γιατί, ενώ όλες οι κινήσεις του υποτίθεται πως αφορούν μόνο στις ευρωεκλογές, εντούτοις δίνουν και μηνύματα περί εθνικών εκλογών (δηλαδή «διπλές εκλογές τον Ιούνιο ή βουλευτικές εκλογές, ίσως και εντός του θέρους, αν η Ν.Δ. χάσει στις ευρωεκλογές) και έτσι προκαλείται κλίμα αβεβαιότητας ιδιαίτερα στην οικονομία, με δεδομένο μάλιστα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει πως ο τόπος δεν σηκώνει αυτή την περίοδο μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργικός στόχος είναι απλός: «να συμμαζευτεί το μαγαζί» και να περιορισθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, το εύρος της ήττας.
Προσφάτως ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης είπε πως σε συνθήκες πολιτικής πιέσεως ο Κώστας Καραμανλής «παίρνει τα πάνω του», πλην, όμως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο πρωθυπουργός πέραν του (ούτως ή άλλως τρωθέντος) προσωπικού του προφίλ, δεν διαθέτει κάποιο άλλο ατού, ή κάποιον κρυμμένο άσσο, ώστε να μπορεί να ισχυρισθεί βασίμως πώς θα επιτύχει η παράταξή του πολιτική και εκλογική ανάκαμψη.
Πολλοί πιστεύουν ότι υπό το φως των εξελίξεων στην υπόθεση Παυλίδη και με πιθανό το ενδεχόμενο των «διπλών εκλογών» η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει τακτική της, μέχρι τώρα, «χαλαρής» προσεγγίσεως των ευρωεκλογών και να επιδιώξει στο εξής την πόλωση, κάτι που ήδη κάνει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκρατήσει διαρροές προς τα αριστερά του.
Ο αναλυτής Γιώργος Κύρτσος έγραψε πως το πρόβλημα για τον Κώστα Καραμανλή είναι η προσωποποίηση και η πολιτικοποίηση της αναμετρήσεως για τις ευρωεκλογές και δη με δική του πρωτοβουλία. Που σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την πολιτική ευθύνη για το αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Πολιτικοποιεί για τον ίδιο λόγο τις ευρωεκλογές, με όρους βουλευτικών εκλογών και με βασικό επιχείρημα την «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης και την «ανευθυνότητα» του ΠΑΣΟΚ».
Άλλοι δε αναλυτές ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός έχει απολέσει κάθε πολιτικό ρεφλέξ και προσώρας δεν είναι ο εγγυητής της παραμονής της Ν.Δ. στην εξουσία, αλλά εκφράζει την πολιτική και εκλογική της πτώση.
Το σκηνικό παραμένει απολύτως θολό και συγκεχυμένο, η οικονομική κρίση επιδεινώνεται και όλα δείχνουν πως η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε «διπλές» κάλπες στις 7 Ιουνίου εξαρτάται από τον Αριστοτέλη Παυλίδη, από το αν θα παραπεμφεί στο Ειδικό Δικαστήριο, από το αν θα ψηφίσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπέρ της παραπομπής και φυσικά από το αν ο πρώην Υπουργός θα δεήσει να διευκολύνει την παράταξή του, παραιτούμενος της βουλευτικής του έδρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass