Μεταξύ κάλπης και ομηρίας ο Καραμανλής

Δημοσίευση: 27 Απρ 2009 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:50
Κρίσιμες για την τύχη της κυβερνήσεως, αλλά και για το ενδεχόμενο (πιθανότητα) να οδεύσει η χώρα σε «διπλές εκλογές» στις 7 Ιουνίου (δηλαδή ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές) θεωρούνται οι αμέσως επόμενες μέρες, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Παυλίδη θα γνωστοποιήσει το πόρισμά της, το οποίο θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος.
Το αποτέλεσμα της μυστικής αυτής ψηφοφορίας θα κρίνει, συνεπώς, αν η χώρα θα οδεύσει και σε βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουνίου, κάτι το οποίο απεύχεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνεχίζει να αδυνατεί να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση που μαστίζει και την Ελλάδα, η δε κυβέρνησή του βαδίζει προς την ήττα, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πορίσματα όλων των γνωστών δημοσκοπήσεων.
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για «διπλές εκλογές» τον Ιούνιο, αλλά δεν φαίνεται να το αποδέχεται, καθώς θεωρεί ότι μοναδική επιδίωξή του την περίοδο αυτή (πρέπει να) είναι ο περιορισμός των συνεπειών της οικονομικής κρίσεως και γιατί ευελπιστεί πως αν δεν υπάρξουν άλλες δυσάρεστες για το κόμμα του εκπλήξεις, όπως η υπόθεση Παυλίδη, θα έχει το χρόνο ώστε να βελτιώσει την εικόνα της ΝΔ.
Βεβαίως, το πολιτικό κλίμα έχει βαρύνει απελπιστικά, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, με μια απόφασή του που κρίνεται από τους νομικούς ως «συνταγματικά ελεγκτέα», αλλά από τα πολιτικά κόμματα ως συνταγματικό πραξικόπημα, αρνήθηκε να εισακούσει την άποψη των εισαγγελέων και έτσι δεν στέλνει το φάκελο της υποθέσεως Βατοπεδίου στη Βουλή.
Άλλοι πάλι κυβερνητικοί παράγοντες φρονούν πως τυχόν «διπλές» εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη ΝΔ, καθώς, όπως λένε ότι τονίζουν στον Κ. Καραμανλή, «αν πάμε μόνο σε ευρωεκλογές τον Ιούνιο, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μειώσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε διαχειρίσιμα επίπεδα», καθώς, έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει σημαντικές διαρροές προς τα αριστερά της.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και του, εξ αυτών, κρίσιμου διλήμματος που ταλανίζει τον πρωθυπουργό, στο σύνολό τους τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η πολιτική επιβίωση της κυβερνήσεως εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλής, που θα κρίνει αν θα παρεπεμφθεί ο Αριστοτέλης Παυλίδης στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η επίσημη γραμμή της κυβερνήσεως είναι αφενός μεν ψήφος κατά συνείδηση των «γαλάζιων» βουλευτών (αν και εκτιμάται πως ορισμένοι, ελάχιστοι, βουλευτές της ΝΔ σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής) αφετέρου δε η γραμμή αμύνης είναι να «κατηγορηθεί» ο Α. Παυλίδης για δευτερεύουσας σημασίας πράξεις, όπως φοροδιαφυγή (καθώς απέκρυψε την αξίας κτήσεως του διαμερίσματος της θυγατέρας του) αλλά να απαλλαγεί από τα πολιτικής φύσεως αδικήματα της αυτουργίας σε εκβίαση και της απιστίας.
Η δε αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της παραπομπής, με το ΛΑΟΣ να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ναι μεν λέει πως υπάρχουν στοιχεία για την παραπομπή, αλλά ταυτόχρονα λέει πως δεν θέλει εκλογές και ως εκ τούτου στη Ρηγίλλης, όπως έλεγε κομματικός παράγων στην «Ε» «δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη για το τι τελικώς θα πράξει».
Βεβαίως η μυστική ψηφοφορία με «γραμμή» για τους «γαλάζιους» την απαλλαγή Παυλίδη, ενέχει ρίσκο, αν και στη Ρηγίλλης επενδύουν στο «ένστικτο αυτοσυντηρήσεως» των «γαλάζιων» βουλευτών. Λένε, λοιπόν, πως δύσκολα οι «γαλάζιοι» θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, καθώς γνωρίζουν πως αν ο Α. Παυλίδης δεν παραιτηθεί (όπως επιμένει, μέχρι στιγμής, να δηλώνει) τότε η χώρα οδηγείται σε εκλογές και η δική τους έδρα μπορεί να χαθεί, αν είναι χάσει η ΝΔ τις εκλογές.
Ο Κώστας Καραμανλής έχει αποφασίσει να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, κατ’ αρχήν, στις 2 Μαΐου, όπου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για τις εκλογές και (προφανώς) θα εγκαινιάσει στρατηγική μετωπικής αντιπαραθέσεως με το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας, αν, φυσικά, δεν έχει παραπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης, ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Εφόσον, όμως, ο Αρ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται τότε είναι βέβαιο ότι στις 2 Μαΐου (άλλες πληροφορίες λένε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση μπορεί να μετατεθεί) ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής.
Είναι προφανές πως το κλίμα για την κυβέρνηση είναι «ασήκωτο», ο δε Κώστας Καραμανλής έχει ελάχιστες διεξόδους διαφυγής, έχει να διαλέξει μεταξύ των βουλευτικών εκλογών (και της πιθανής ήττας) και της ομηρείας από το ΛΑΟΣ, αν υποτεθεί ότι στην πράξη ισχύσει το ρηθέν από το Γιώργο Καρατζαφέρη ότι η ΝΔ μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους του κόμματός του για να παραμείνει η «γαλάζια» παράταξη στην κυβέρνηση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass