Πολιτική Ανάλυση

Μονομαχίες ερήμην της κοινωνίας

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2009 23:09 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:51
«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», συνηθίζουμε να λέμε όταν βρισκόμαστε σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση και αυτήν την τακτική έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όχι μόνο εξαιτίας των (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σκανδάλων που την ταλανίζουν, αλλά, κυρίως, λόγω της πασιφανούς αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, για άλλη μια φορά, πως η ΝΔ θα ηττηθεί στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των 22 Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και σε πιθανές εθνικές εκλογές, αν διεξαχθούν σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία και ως εκ τούτου ο σημερινός πρωθυπουργός τις απεύχεται και επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανακάμψει η «γαλάζια» παράταξη.
Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το ηθικό της (αποσυσπειρωμένης και γεμάτης ηττοπάθεια) κομματικής της βάσεως και προς τούτο αναπροσαρμόζει την τακτική της (διά παν ενδεχόμενο, όπως η περίπτωση των «διπλών» εκλογών στις 7 Ιουνίου) καταφεύγει σε οξείς τόνους κατά της μείζονος αντιπολιτεύσεως και προσωπικώς κατά του Γιώργου Α. Παπανδρέου, προσπαθεί δε να κάνει αντιπερισπασμό στην υπόθεση Παυλίδη με την προβολή του σκανδάλου Siemens.
Έχει, πάντως, καταστεί προφανές πως θα επιδιώξει να προσδώσει χαρακτήρα «μονομαχίας» μεταξύ των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται το ισχυρό χαρτί της ΝΔ, καθώς προηγείται ως προς την καταλληλότητα για τη θέση αυτή, έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Η «ΜΑΧΗ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται από τις Βρυξέλλες, όσον αφορά στην ανάγκη να μειωθεί το, ήδη εκτιναγμένο στο 5%, δημόσιο έλλειμμα, ο πρωθυπουργός έχει στην παρούσα φάση εξασφαλίσει «πλάτες» από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ώστε να κερδίσει χρόνο και να μην αναγκαστεί να ανακοινώσει νέα, επώδυνα για λαϊκά στρώματα, οικονομικά μέτρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φρονούν πως ακόμη και η υπόθεση με τη «γρίπη των χοίρων» μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη σημερινή, δυσχερή για τη ΝΔ, πολιτική συγκυρία.
Εν πάση, όμως, περιπτώσει, αύριο θα διεξαχθεί, τελικώς, στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία επί της προτάσεως για την παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, ενώ ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις και περί την υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στην οποία εμπλέκεται και ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ οι πιθανότητες παραπομπής του Αρ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο είναι ελάχιστες, καθώς, όπως λένε, οι «γαλάζιοι» βουλευτές (αναμένεται ότι) θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση, αφενός μεν για να μην πληγωθεί περαιτέρω η παράταξή τους, αφετέρου δε γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Βεβαίως, στη ΝΔ φοβούνται ότι λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας είναι πιθανόν να σημειωθούν «κάποιες διαρροές» από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, προς τούτο φαίνεται πως η γραμμή είναι να ρίξουν «λευκό», αλλά (θέλουν να) ελπίζουν ότι οι όποιες διαρροές θα αντισταθμισθούν από ανάλογες προερχόμενες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ ή και από αλλού...
Με δεδομένη την πεποίθηση της κοινωνίας (όπως, άλλωστε, καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις) ότι η κάθε εξουσία επιδιώκει το «κουκούλωμα» των (όποιων) σκανδάλων την αφορούν, πολλοί βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν πως ακόμη και αν η πρόταση παραπομπής απορριφθεί, το κόστος για τη «γαλάζια» παράταξη θα είναι εξίσου μεγάλο, επειδή θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, και η σημερινή κυβερνητική παράταξη κουκουλώνει τα σκάνδαλα και παραγράφει τα αδικήματα που διερευνώνται.
Υπό το πρίσμα αυτό, άπαντες στη ΝΔ συνεχίζουν να πιέζουν τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη να παραιτηθεί, διευκολύνοντας έτσι την παράταξή του ώστε να εξέλθει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, αλλά εκείνος, προσώρας, επιμένει να δηλώνει ότι δεν παραιτείται.
ΜΕΛΕΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Με βάση την υπάρχουσα ρευστότητα, ο Κώστας Καραμανλής αν και δεν θέλει τώρα τις εκλογές, μελετά τρία σενάρια πρόωρων εκλογών, εκ των οποίων τα δύο περιέχουν προσφυγή στις κάλπες εντός του Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να καταφύγει σε εκλογές, εφόσον ο Αριστοτέλης Παυλίδης παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και παρ’ όλα αυτά αρνηθεί να παραιτηθεί από βουλευτής.
Λιγότερο πιθανό, αλλά υπαρκτό, είναι, επίσης, το σενάριο, ο Κώστας Καραμανλής να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής, αμέσως μετά την παραπομπή του πρώην υπουργού και χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις του Αρ. Παυλίδη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι από αύριο μέχρι και την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα ευρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Φινλανδία.
Άλλες πηγές λένε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα αποφύγει τις εκλογές, αν δεν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τις ζητήσει και πιθανώς θα τις ξανασκεφτεί το φθινόπωρο, ανάλογα με τις πολιτικές και κυρίως τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δεν διέψευσε επί της ουσίας του το αποδιδόμενο στον πρωθυπουργό ότι είναι αναγκασμένος να διαλύσει τη Βουλή αν ο Αρ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται και συνεπώς θα έχουμε «διπλές κάλπες» στις 7 Ιουνίου.
«Δεν πρέπει να είναι κανείς βέβαιος πως όλα όσα διαβάζει ότι αποδίδονται στον κ. Καραμανλή έχουν ειπωθεί με αυτόν τον τρόπο. Η φαντασία σ’ αυτόν τον τομέα δείχνει να καλπάζει», τόνισε.
Αν, φυσικά, όπως όλα δείχνουν, απορριφθεί η πρόταση παραπομπής του Αρ. Παυλίδη, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα αναβάλει τον εκλογικό σχεδιασμό του τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και η εξέλιξη της διεθνούς κρίσεως δεν θα έχουν ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις για τη ΝΔ.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση, αν και σε θέση αμύνης, ξεδιπλώνει επικοινωνιακή αντεπίθεση και ανεβάζει (με πρωτοφανή οξύτητα) τους τόνους προς το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά προς το Γιώργο Α. Παπανδρέου, σε μια προφανή προσπάθεια να πολώσει το πολιτικό κλίμα, να συγκρατήσει την αποσυσπειρωμένη κομματική της βάση και να επιχειρήσει να πείσει πως η ΝΔ είναι αυτή που ασχολείται με «τα μεγάλα και τα σοβαρά», ενώ η μείζων αντιπολίτευση όχι μόνο «δεν έχει πρόγραμμα, αλλά είναι ανεύθυνη και σκανδαλολογεί».
Το «πράσινο φως» για την επικοινωνιακή αυτή αντεπίθεση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν, με αφορμή τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το Βατοπαίδι, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι υπουργοί του και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος έχουν αναλάβει να επιτίθενται προσωπικώς, ακόμη και με ύβρεις, κατά του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
«Την ώρα που κρίνονται μείζονα ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται αλλού. Επιμένει σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων, κατρακυλά σε πρακτικές που συνιστούν θεσμική εκτροπή, κάνει περίεργες και ανεύθυνες προαναγγελίες για υποτιθέμενες προθέσεις δικαστικών, επιδίδεται σε παρεμβάσεις με αντισυνταγματικά αιτήματα, επιδίδεται σε διαστρέβλωση του περιεχομένου δικαστικών εγγράφων. Επιδίδεται σε μια απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής στην Καστοριά.
Διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε να συμψηφίσουμε τίποτα» και πρόσθεσε ότι «στα παιχνίδια της ανευθυνότητας δεν πρόκειται να συμπράξουμε. Το λέω και το λέω ευθέως. Επιτέλους πια. Ως εδώ. δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο. Ας ψάξει στο παρελθόν του, ας ψάξει το σύστημα που εκείνο ανέθρεψε και εκείνο δημιούργησε».
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται συνεχώς και προσωπικά κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ (με αφορμή επικριτική για την εικόνα της χώρας ομιλία του στο Λονδίνο) λέγοντας ότι «προφανώς οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται την εξουσία ως λάφυρο. Όσα λένε προδίδουν ακριβώς ότι ένα πράγμα τους ενδιαφέρει, η αστείρευτη βουλιμία τους για εξουσία» και προσθέτοντας πως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου «έχει κάνει πια επάγγελμα την κατασυκοφάντηση και ελεεινολόγηση της χώρας, της δική του χώρας, στο εξωτερικό».
«Τι να πει κανείς...; Μόνο λύπη μπορεί να εκφράσει, τουλάχιστον εγώ εκφράζω, για τη συμπεριφορά μάλιστα κάποιου που φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ότι έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών...», είπε ο Ευ. Αντώναρος.
Είναι, συνεπώς, προφανώς πως αυτό το «γαϊτανάκι» της πολώσεως και της τεχνητής οξύτητας, το οποίο, ουσιαστικώς, βολεύει, κατ’ αρχάς, την κυβέρνηση της ΝΔ για να μπορέσει να συγκρατήσει τον κόσμο της, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να αποτρέψει διαρροές προς τα αριστερά του, θα συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε προς την 7η Ιουνίου, είτε μόνο για τις ευρωεκλογές, είτε και ενδεχόμενες «διπλές» εκλογές.
Αντί δε της ουσίας, που είναι η οικονομία και η κρίση, οι πολίτες θα γίνουμε θεατές ενός κακόγουστου θεάτρου με μονομάχους να δείχνουν ότι αλληλοσπαράσσονται για ζητήματα, όπως τα σκάνδαλα, τα οποία έρχονται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass