Παρενθέσεις

Του... γλυκού νερού

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2009 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:53
...Τελικά, ο Παυλίδης τη γλίτωσε, η Νέα Δημοκρατία τη γλίτωσε, οι εθνικές εκλογές τη γλίτωσαν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αισθάνεται τόσο καλά στην υγεία του, παρ’ ότι άλλα ευαγγελίζεται. Γιατί, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, άρχισε να κλείνει και η ψαλίδα με τη Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές - μπορεί, βεβαίως, πάλι να ξανανοίξει, γιατί γι’ αυτό είναι οι ψαλίδες - αλλά προς το παρόν κλείνει. Μάλιστα, επειδή μία εκ των δημοσκοπήσεων κατέβασε τη διαφορά και εκεί στα δύο και κάτι, βρέθηκαν κάποιοι αισιόδοξοι στη Ν.Δ. και άρχισαν να λένε ότι βρίσκεται η διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους. Που πρακτικά ορθή είναι η παρατήρηση, καθ’ ότι και οι δημοσκόποι - και όλοι εμείς που τους ακούμε κάθε τρεις και δύο και έχουμε γίνει πλέον... προφέσορες - το 2% το τοποθετούν στα όρια του στατιστικού λάθους. Αλλά όχι, τέλος πάντων, επειδή σε μία - δύο δημοσκοπήσεις τα πράγματα δείχνουν βελτιωμένα για τη Ν.Δ., να παίρνει και ο... απαυτός τους αέρα!
Με τον Παυλίδη, όμως, παρά το γεγονός ότι σαφέστατα αποτελεί ένα βαρίδιο για τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο μάλιστα δεν λέει και να αποκοπεί, «φθηνά» τη γλίτωσε η Ν.Δ. Της έκατσε το «καλό σενάριο». Αν δεν παραιτηθεί, τελικά, θα της κάτσει και το καλύτερο, αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον πελαγίσιο ορίζοντα του πρώην Ναυτιλίας, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, πλέει σε πελάγη αισιοδοξίας, διότι δήλωσε σε κανάλι της περιφέρειάς του «συνεχίζουμε κανονικά». Και τι να κάνει και ο Καραμανλής; Κάθεται και τον... καμαρώνει, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι είναι ο «151νας» και τον έχει ανάγκη και κόψιμο, μην πω. Όμως... όμως τα πράγματα στην ψηφοφορία τής Δευτέρας εξελίχτηκαν περίπου, ίσως και κομματάκι καλύτερα απ’ ό,τι τα περίμεναν στη Ν.Δ. Η «κατά συνείδηση» ψήφος έφερε 144 βουλευτές να την ταυτίσουν με την κομματική τους συνείδηση (υποθέτοντας πάντα ότι τα 144 «όχι» προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και μόνο) και όσο για τα «λευκά», αυτά τελικά ήταν πέντε. Δέκα υπολόγιζαν, 5 τελικά προέκυψαν και τρία «παρών», που σημαίνει ότι διαρροές υπήρξαν και από την αντιπολίτευση. Και αφού έλεγαν ότι τα 10 λευκά τα αντέχουν, ε, τα 5 αστεία ποσότης, που λέει ο λόγος!
Τώρα να ψάχνουμε ποιοι ήταν οι «λευκοί» και ποιοι οι «παρόντες». Ένας «λευκός» είναι ο Μανώλης. Το δήλωσε μόνος του, για να μη μας μένει καμία αμφιβολία. Ε, τους άλλους μπορούμε να τους... εικάσουμε. Αλλά, τελικά, δεν έχει και τόση σημασία. Το αποτέλεσμα έχει σημασία και το γεγονός ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, είχε διαρροές. Διότι όσο και να επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το γεγονός σημειολογικά και πολιτικά, έχει τη σημασία του.
Η κυβέρνηση - και τι άλλο μπορεί να κάνει - μετά την προχθεσινή ψηφοφορία θεωρεί το θέμα λήξαν. Η αντιπολίτευση, βέβαια, η αξιωματική βασικά, που έχει επενδύσει πολιτικά στη συντήρηση της σκανδαλολογίας, επιμένει και αύριο Πέμπτη έχουμε δεύτερο γύρο στη Βουλή με τη δεύτερη δικογραφία για τον Παυλίδη. Όμως, δεδομένου ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται καν να παραστεί και ο Καρατζαφέρης απεφάνθη «νισάφι πια με τον Παυλίδη», μπορούμε από τώρα να ξέρουμε με ασφάλεια πώς θα εξελιχθούν ακριβώς τα πράγματα.
Εκλογές διπλές, τριπλές και πενταπλές δεν γίνονται, όπως άλλωστε το ’χουμε πει τόσες φορές και από τούτη τη θέση. Οι ελπίζοντες σε μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρηγορηθούν με τις ευρωεκλογές. Το «λευκό» έδωσε μια ηθική διέξοδο σε εκείνους που έτσι το αισθανόταν και ταυτόχρονα «οχύρωσε» την κυβέρνηση έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης. Είπαμε, βέβαια, ότι το καλύτερο σενάριο για τη Ν.Δ. θα είναι να αποφασίσει επιτέλους ο Παυλίδης να παραιτηθεί και να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Αλλά, βεβαίως, επειδή μέχρι στιγμής δεν δείχνει «συνεργάσιμος» και επειδή η εύθραυστη πλειοψηφία, μετά την ανεξαρτητοποίηση Τατούλη, δεν αφήνει την πολυτέλεια για «παλικαριές», η απόφαση αυτή ως φαίνεται είναι αποκλειστικά δική του. Δεν μπορεί να του επιβληθεί. Και φυσικά, πολύ καλά το γνωρίζει αυτό και αναλόγως το εκμεταλλεύεται.
Έτσι, όμως, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, η υπόθεση Παυλίδη είναι μεν ένα «πολιτικό ναυάγιο», αλλά ναυάγιο του... γλυκού νερού, που σημαίνει πολύ μικρότερα κύματα, λιγότερα απόνερα και μεγαλύτερη... άνωση. Δεν βουλιάζει τόσο εύκολα. Και ούτω πως η Ν.Δ. πέρασε τον ύφαλο Παυλίδη και πάει για τον επόμενο... κατά πάσα πιθανότητα!
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass