Διαχείριση άγχους κατά την περίοδο των εξετάσεων

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2009 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:53
Της κ. Σοφίας Ξερομερίσιου, καθηγήτριας Πληροφορικής και επιστημονικής συνεργάτιδας του ΤΕΙ Λάρισας
Σχεδόν όλοι αισθάνονται νευρικότητα πριν από τις εξετάσεις. Κυριεύονται από ανησυχητικές σκέψεις – «Θα είμαι σε θέση να απαντήσω στις ερωτήσεις;», "Έχω κάνει καλή επανάληψη;" . Το άγχος επιδρά με διάφορους τρόπους. Μερικοί μαθητές αισθάνονται πονοκεφάλους, σωματική και πνευματική αδυναμία, πονόκοιλους, δυσφορία, ενώ άλλοι εκφράζουν και εκδηλώνουν διάφορα συναισθήματα με μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ένταση (θέλουν να κλάψουν ή να γελάσουν πολύ, αισθάνονται θυμό ή αρνητικότητα κ.α). Είναι γεγονός ότι το άγχος σε μικρά και λογικά ποσοστά είναι επιθυμητό και συνάμα γόνιμο να υπάρχει, μιας και η αδρεναλίνη που εκκρίνεται, μας κινητοποιεί βοηθώντας μας να αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να αισθανόμαστε εγρήγορση και να παραμένουμε επικεντρωμένοι στο γραπτό μας. Αντιθέτως, το υπέρμετρο άγχος είναι σε θέση να «μπλοκάρει» τις σκέψεις, να δημιουργήσει μια αλυσίδα αρνητικών σκέψεων και να οδηγήσει σε πανικό και ενδεχομένως σε κακές επιδόσεις.
Μερικές μέρες πριν τις εξετάσεις κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για την πληρέστερη ολοκλήρωση των επαναλήψεών σας, εντοπίστε τις ελλείψεις σας και συζητήστε τις με τον καθηγητή σας, συγκεντρωθείτε μόνο σε αυτό και μην αποσπάτε την προσοχή σας με άλλα θέματα. Προσέξτε τη διατροφή σας και προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Τη μέρα των εξετάσεων, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Καταρχήν, μην πάτε με άδειο στομάχι και χωρίς ένα καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Καθίστε στο θρανίο και μέχρι να έρθουν τα θέματα προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε και να σκέφτεστε θετικά. Αποφύγετε συνομιλίες με συμμαθητές σας που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα γιατί μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά. Συνομιλίες που δεν σχετίζονται με το εξεταστικό σύστημα εν γένει, βοηθούν στο να ξεχνάτε την υπερένταση της στιγμής. Όταν πάρετε τα θέματα στα χέρια σας, διαβάστε τα όλα μια φορά και σημειώστε πρωτίστως τις ερωτήσεις που πιστεύετε ότι μπορείτε να απαντήσετε. Κατόπιν διαβάστε όλες τις ερωτήσεις προσεκτικά και βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τι απαιτείται. Να θυμάστε ότι τα θέματα των εξετάσεων δεν είναι «ουρανοκατέβατα» και είναι τέτοια ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών. Μη φοβάστε να γράψετε αυτό που θεωρείτε εσείς ως λύση ακόμα και αν δεν είστε τόσο σίγουροι. Το «κάτι» πάντα είναι καλύτερο από το «τίποτα».
Μετά τις εξετάσεις, καλό είναι να μην αναζητήσετε τις σωστές απαντήσεις των θεμάτων και να μην τις συγκρίνετε με αυτές των συμμαθητών σας. Πολύ συχνά οδηγήστε σε λάθος συμπεράσματα και απογοητεύσεις, που προκαλούν μειωμένη διάθεση για το επόμενο μάθημα. Απλά νιώστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας και με αυτό που μπορέσατε να παρουσιάσετε και συνεχίστε επικεντρωμένοι με το επόμενο εξεταζόμενο μάθημα.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους μαθητές, που αποτελούν την αυριανή παραγωγική μονάδα της κοινωνίας μας, είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις, που κακώς έχουν υπερτιμηθεί ως θεσμός, δεν είναι παρά μια δοκιμασία που σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται απόλυτα με τη μελλοντική τους προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Αυτό πιστοποιείται αφενός από το γεγονός - που λαμβάνει χώρα ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας - ότι ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων απασχολείται σε διαφορετικό τομέα από αυτό που έχει σπουδάσει και αφετέρου από το γεγονός ότι η επιτυχία του καθενός δεν είναι συνυφασμένη με ένα πτυχίο. Αναμφισβήτητα, η δύναμη της θέλησης, της υπομονής και της επιμονής, η εργατικότητα και ο μόχθος προς την επίτευξη των προσωπικών φιλοδοξιών είναι αρχές που καλλιεργούνται και αξιοποιούνται ανεξάρτητα από την εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ.
Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας λοιπόν, και στις δυνατότητές μας, η εγκατάλειψη των αρνητικών σκέψεων, το ανεβασμένο ηθικό και η ψυχολογική υποστήριξη από το στενότερο οικογενειακό περιβάλλον, κρίνονται εφόδια απαραίτητα, κατά τη  διάρκεια της εξεταστικής περιόδου που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass