Οι εξετάσεις των δημοσκόπων

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2009 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:02
Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία πολιτικής ανάλυσης, καθώς καταγράφουν τις τάσεις της κοινωνίας, τις επιθυμίες αλλά και τις φοβίες της. Είναι φωτογραφίες της στιγμής, κατά την πλέον πετυχημένη διατύπωση που αποδίδεται στον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι εμφανές ότι οι δημοσκοπήσεις υπερβαίνουν αυτό το ρόλο. Ο υποψιασμένος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι οι δημοσκοπήσεις από εργαλείο καταγραφής της βούλησης της κοινής γνώμης όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται ως μέσο διαμόρφωσης πολιτικού κλίματος, επηρεασμού αν όχι χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τρόπο διατύπωσης των ερωτημάτων που μπορούν να εκμαιεύσουν τις απαντήσεις που θα ήθελε να ακούσει εκείνος που έχει παραγγείλει την έρευνα.
Στις εκλογές που έχουμε την Κυριακή για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η όποια πρόβλεψη, πολλώ δε μάλλον η εκτίμηση ψήφου, καθίσταται προβληματική από το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα που τελικά θα ψηφίσει. Η αίσθηση πάντως είναι ότι η αποχή θα είναι μεγαλύτερη των εθνικών εκλογών. Όσο δε μεγαλύτερη είναι, τόσο δυσκολότερα τα όποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τις ευρωεκλογές εν είδει προγνωστικών για τις εθνικές εκλογές.
Παίζονται παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις; Γεγονός είναι ότι δίνουν όλοι εξετάσεις. Όπως επίσης αληθές είναι ότι παράγουμε περισσότερες δημοσκοπήσεις από εκείνες που προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε ως κοινωνία. Μάλιστα, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών για πρώτη φορά επιτρέπεται η δημοσίευση ερευνών μέχρι την παραμονή των εκλογών. Και τούτο γιατί η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι η απαγόρευση -όπως κάθε απαγόρευση- οδήγησε σε στρεβλώσεις. Η διασπορά φημών και τα υπονοούμενα στα ΜΜΕ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων αναπαρήγαγαν μια εικόνα σύγχυσης τις ημέρες που απαγορεύονταν η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.
Ορθώς, λοιπόν ο νομοθέτης νομοθέτησε. Επειδή, όμως στην Ελλάδα ξεχνούμε εύκολα, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο την επομένη των εκλογών να ξαναδούμε τις δημοσκοπήσεις και να επιβραβεύσουμε την εταιρία ερευνών που θα προβλέψει με μεγαλύτερη εγγύτητα το εκλογικό αποτέλεσμα. Το βραβείο αυτό θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
* Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass