Όταν ο δήμαρχος λειτουργεί ως υπουργός της Κυβέρνησης

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2008 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Mε αφορμή τη συζήτηση επί του ισολογισμού και του ταμιακού απολογισμού του Δήμου Λαρισαίων για το 2007, επιβεβαιώθηκε η θέση μας που είχαμε εκφράσει τον Φεβρουάριο του 2007 κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός ήταν φουσκωμένος, πλασματικός και κοινωνικά άδικος.
Είχαμε εκφράσει τότε την θέση ότι το ποσό των 120.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Τονίσαμε δε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός ως προς τα έσοδα και εκτιμήσαμε ότι αυτά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 70.000.000 ευρώ και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Ο «μικρομεγαλισμός» της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάζει ένα διογκωμένο προϋπολογισμό για να εμφανίσει την εικόνα ενός δήμου-γίγαντα και μιας αυτοδιοίκησης που πάει καλά, καταρρίπτεται από την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του ισολογισμού και του ταμιακού απολογισμού.
Για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι οι φόροι και τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες στήριξαν τον προϋπολογισμό. Τα έσοδα του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν πενιχρά, πολύ κατώτερα των απαιτήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ύψος των επενδύσεων σε σχέση πάντα με τον προϋπολογισμό. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν περίπου στα 18.000.000 ευρώ από τις οποίες εάν αφαιρέσουμε την αξία του οικοπέδου ύψους 5.425.795 ευρώ (σύμφωνα πάντα με τα βιβλία του Δήμου), το σύνολο των επενδύσεων ανήλθε σε 12.574.205 ευρώ, ήτοι ποσοστό 28% επί των προϋπολογισθέντων.
Οι δημότες εκτός των δημοτικών τελών πληρώνουν φόρους άμεσους και έμμεσους στην κεντρική εξουσία η οποία οφείλει ένα σημαντικό μέρος τους να το επιστρέφει στην τοπική αυτοδιοίκηση για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν κινείται σε διεκδικητική κατεύθυνση, αλλά υπηρετεί πιστά την κυβερνητική πολιτική με το να φορτώνονται αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, να παραχωρούνται οι δημόσιες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα πιστή στο δόγμα «όλα στην αγορά» και να φορολογούνται ολοένα και περισσότερο οι πολίτες.
Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και επί της διαδικασίας αλλά και επί των κονδυλίων του ισολογισμού, τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα ή απαντήθηκαν με μισόλογα. Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να πληροφορήσει ξεκάθαρα τους δημότες, των οποίων άλλωστε τα τέλη διαχειρίζεται.
-Γιατί δεν δόθηκε η έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Σύμφωνα με το άρθρο 163 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο ορκωτός ελεγκτής − λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και έκθεση ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας, επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή − λογιστή στο δημοτικό συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας». Η απάντηση ήταν ότι η έκθεση υποβάλλεται μετά την ψήφιση του ισολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για ποιον άραγε; Και αν έτσι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, πότε οι εκθέσεις δόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο;
-Οι απαιτήσεις από ιδιώτες συνολικού ποσού 9.794.644,98 ευρώ από πόσα έτη προέρχονται και πως αναλύονται ανά έτος τα ποσά; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επισφάλειες στον ισολογισμό. Άραγε θα εισπραχθεί στο σύνολό του το ανωτέρω κονδύλι;
Θα μπορούσαμε να θέσουμε και πολλά άλλα ερωτήματα επί των κονδυλίων του ισολογισμού, στην προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική αρχή να «ωραιοποιήσει» την οικονομική κατάσταση του δήμου. Ποια σημασία όμως θα είχε απέναντι στη λογική του κ. Τζανακούλη, όπως αυτή εκφράσθηκε με την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, ότι «οι προϋπολογισμοί είναι πάντα διογκωμένοι για να φαίνεται ότι διεκδικούμε!!» ή ότι «και αν δεν κάνουμε το έργο που πρέπει, το αφήνουμε έτσι για να έχει λόγο και η αντιπολίτευση !!».
Μία Δημοτική αρχή χωρίς όραμα, στρατηγική, σχέδιο, με τον Δήμαρχο σε ρόλο διαχειριστή – manager, τους φορείς και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό απενεργοποιημένους και τους πολίτες στην γωνία.
Αυτή η δημοτική αρχή έκλεισε τον κύκλο της. Το δόγμα «όλα στην αγορά» που με πάθος υπερασπίστηκε και αυτή, καταρρέει στη συνείδηση των πολιτών μαζί με το συναινετικό δικομματισμό. Η πόλη και οι συμπολίτες μας δεν έχουν πια τίποτα να περιμένουν από μία δημοτική αρχή που πέρασε αμετάκλητα σε φθίνουσα τροχιά.
Η ανάγκη για μία νέα πλειοψηφία, ενωτική και συλλογική στο χαρακτήρα της, δημοκρατική και ανατρεπτική στο πρόγραμμά της γίνεται πλέον επιτακτική. Η Ενωτική Πρωτοβουλία θα δώσει τον καλλίτερο εαυτό της σε μια τέτοια προσπάθεια των ενεργών πολιτών για ένα Δήμο του της διαφάνειας του ελέγχου και της συμμετοχής.
 
* Ο Παναγιώτης Νταής είναι Οικονομολόγος, μέλος της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass