Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2008 22:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:34
Το περίπλοκο σύστημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η έλλειψη πληροφόρησης είναι δύο παράγοντες που επιτείνουν την ανάγκη των υποψηφίων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές που θα κάνουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η επιλογή κατεύθυνσης, καθώς είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να γνωρίζουν τα επιστημονικά πεδία που μπορούν να δηλώσουν από την κάθε κατεύθυνση και, κατ’ επέκταση, τις σχολές τις οποίες περιέχει το κάθε επιστημονικό πεδίο. Το 1ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνει τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, το 2ο τις Θετικές Επιστήμες (π.χ. Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό κ.ά.), το 3ο περιλαμβάνει τις Επιστήμες Υγείας, το 4ο τις Τεχνολογικές (Πολυτεχνεία) και το 5ο τις Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Πέρα από την επιλογή της κατεύθυνσης θα ζητηθεί από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς να επιλέξουν σε ποιο μάθημα ελεύθερης επιλογής επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά, το λεγόμενο «6ο μάθημα». Κι εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς το μάθημα αυτό μπορεί να τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν ένα επιστημονικό πεδίο στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση από τη δική τους κατεύθυνση (π.χ. οι μαθητές της Θεωρητικής που επιλέγουν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας μπορούν να δηλώσουν σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου). Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, οι μαθητές χάνουν μόρια για τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που δεν είναι συμβατό με την κατεύθυνσή τους.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν κάποιες σημαντικές ημερομηνίες που οι μαθητές πρέπει να έχουν υπόψη τους:
Οι τελειόφοιτοι θα κληθούν, το αργότερο 10 ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του Β' τετραμήνου, να δηλώσουν αν θα εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα απαραίτητο για όσους επιθυμούν να δηλώσουν τις Οικονομικές και Αστυνομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου. Η ημερομηνία αυτή είναι καταληκτική, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς αν θα επιλέξουν το μάθημα αυτό, για να μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη βαρύτητα στο διάβασμά του.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν και όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να επιλέξουν ειδικό μάθημα (ξένες γλώσσες, σχέδιο, αρμονία κ.λπ.). Στις αρχές Φεβρουαρίου θα κληθούν να δηλώσουν αν θα εξεταστούν πανελλαδικά σε ειδικό μάθημα και σε ποιο. Σημειώνουμε εδώ ότι σε αρκετές σχολές (π.χ. Ναυτιλιακά) τα Αγγλικά μπορούν να ανεβάσουν το βαθμό του υποψηφίου έως και 2.000 μόρια. Τονίζουμε, επίσης, ότι η δήλωση για το ειδικό μάθημα δεν είναι δεσμευτική, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να το δηλώσει αλλά να μην εξεταστεί στο τέλος, αν δεν το επιθυμεί. Αν, όμως δεν το έχει δηλώσει το Φεβρουάριο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξεταστεί σε ειδικό μάθημα στο τέλος.
Τέλος, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για στρατιωτικές σχολές, θα πρέπει να προσέξουν στην περίοδο στις αρχές, περίπου, Φεβρουαρίου, όπου θα χρειαστεί να δηλώσουν στο σχολείο τους σε ποιες στρατιωτικές επιθυμούν να εισαχθούν και με ποια σειρά τις επιθυμούν. Όπως και για τα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι, που ενδιαφέρονται έστω και λίγο για τις στρατιωτικές σχολές, καλό είναι να τις δηλώσουν και πάντα έχουν την επιλογή στο τέλος να μην πάνε να εξεταστούν στα αθλήματα ή να μην τις δηλώσουν καθόλου στο μηχανογραφικό τους.
Για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωσή τους, οι μαθητές και οι γονείς τους καλό είναι να επισκέπτονται συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, για να μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν καθώς και βοήθεια στις επιλογές που θα χρειαστεί να κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και στο τέλος, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
 
Σπύρος Μιχαλούλης, M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Ιωάννα Ρίζου, Ψυχολόγος,
ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210/6778777
e-mail: info@orientum.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass