Περί μονομερών αντιπαιδαγωγικών εγκλημάτων και άλλα τινά

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2008 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
 
* Της κ. Σταματίας Γεωργίου ΠΕ 05 Γαλλικών στο 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου
Μόλις διάβασα την επιστολή τού κ. Ψύρρα κατευθύνθηκα προς το σημείο τού τοίχου όπου κρέμεται το παρακατιανό πτυχίο μου, για να επιβεβαιώσω ότι εξακολουθεί να γράφει «του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ». Θυμήθηκα δε ότι τα πτυχία των παλαιότερων συναδέλφων ανέγραφαν «Ελληνικής τε και Γαλλικής Φιλολογίας». Δεν είναι βέβαια νέο φαινόμενο η υποβάθμιση κλάδων καθηγητών από τους «σούπερ-καθηγητές» φιλολόγους. Κάποιος Φιλόλογος προ ετών μας αποκάλεσε συλλήβδην «χαζοειδικότητες». Τον ευχαριστούμε. Καλύτερα χαζοειδικότητες παρά εξημμένες κεφαλές.
Θα δείξουμε ότι το θέμα που δημιουργεί ο κύριος Ψύρρας είναι κυρίως συντεχνιακό, όχι συνδικαλιστικό ή παιδαγωγικό, και κατά την κρίση μας, ύποπτο και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την επιλογή της στιγμής. Ποιος κουβαλάει νερό στο μύλο ποιου; Ίσως να τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του στο αξίωμα που κατέχει. Ίσως πάλι η παρέμβαση να έχει πιο σοβαρό στόχο. Εξηγούμαι: τη στιγμή που το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς του νομού είναι η δημιουργία τμημάτων των 28 ή και 30 ατόμων στα σχολεία του νομού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων έρχεται να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με έωλα επιχειρήματα σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας κυρίως από ξενόγλωσσους καθηγητές. Τη στιγμή που ο κλάδος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από ενότητα, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων διαιρεί, ώστε κάποιος να βασιλεύει άκοπα. Και παρασύρει στο δρόμο αυτό και βουλευτές γεμάτους καλή θέληση, πλην μονόπλευρα, καθώς μου φαίνεται, ενήμερους. Στην περίπτωση Νασιώκα αναφέρομαι κατά κύριο λόγο.
Ας ανασκευάσουμε τα επιχειρήματα του κυρίου Ψύρρα:
1) Μας αποκαλεί αρχικά υποαπασχολούμενους (που είναι η αλήθεια) και στη συνέχεια (απαξιωτικά) αργόμισθους. Λυπούμαστε, αλλά δεν είναι δική μας επιλογή και πολύ περισσότερο δεν είναι δική μας ευθύνη. Να απολυθούμε κύριε Ψύρρα; Να στοιβαζόμαστε τρεις και τέσσερις στα γραφεία ως Γ.Υ. (φετινός όρος για τη γραμματειακή υποστήριξη); Ή να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνουν τα πτυχία μας, τη στιγμή που ο εργοδότης μας ελληνικός λαός συνεχίζει να μας πληρώνει ούτως ή άλλως αδρά κάθε μήνα;
2) Μας αποκαλέσατε άσχετους. Γνωρίζετε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Γαλλικής Φιλολογίας; Γνωρίζετε πόσα μαθήματα Ιστορίας διδάσκονται οι ξενόγλωσσοι υποχρεωτικά και πόσα ως επιλεγόμενα της Φιλοσοφικής; Και γνωρίζετε εάν οι φοιτητές της Φιλολογίας διδάσκονται διδακτική της Ιστορίας; Ως επί πτυχίω φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχοντας περάσει όλες τις υποχρεωτικές Ιστορίες (3 τον αριθμό και μεταξύ τους καμία Αρχαία) και τα Παιδαγωγικά, σας διαβεβαιώ ότι διδακτική δεν διδάχτηκα. Διδακτική κάθε είδους διδάχτηκα μόνο στη Γαλλική Φιλολογία. Και Αρχαία Ιστορία με τον Τουλουμάκο και Κλασική Αρχαιολογία με τον Παντερμαλή. Δικαιούμαι να διδάξω τώρα Αρχαία Ιστορία στους μαθητές μου ή διαπράττω «έγκλημα»; Μας αναγκάζετε να απολογηθούμε για τη διδακτική μας επάρκεια κύριε Ψύρρα, την οποία εσείς αγνοείτε ή παριστάνετε πως αγνοείτε, αλλά η υπηρεσία μας και οι σύμβουλοι τη γνωρίζουν και γι’ αυτό μας εμπιστεύονται. Και οι γονείς και οι μαθητές μας το ίδιο. Κάποιοι εξέφρασαν αρχικά τις επιφυλάξεις τους, αλλά η δοκιμή τους έπεισε.
3) Οι συνάδελφοι που έχουν και πτυχίο Φιλοσοφικής θα μπορούν να διδάσκουν και Ιστορία ή το παρακατιανό πτυχίο τους θα αναιρεί και την αξία του πτυχίου της Φιλοσοφικής;
4) Σε ό,τι αφορά στον παιδαγωγικό και μη συντεχνιακό χαρακτήρα τής παρέμβασής σας θα είχα να παρατηρήσω ότι «ξεχάσατε» να αναφερθείτε στο μάθημα των Κοινωνικών Σπουδών που κανονικά πρέπει να διδάσκεται από Νομικούς αλλά διδάσκεται αποκλειστικά σχεδόν από Φιλολόγους. Έχουν οι Φιλόλογοι κατάρτιση ώστε να διδάξουν αποτελεσματικά αγωγή του πολίτη ή διαπράττουν έγκλημα κι αυτοί; Και γιατί μόνο οι νέοι Φιλόλογοι έχουν διδακτορικά; Οι καθηγητές Γαλλικών δεν έχουν; Ή είναι χαζοδιδακτορικά για χαζοειδικότητες; Ανακεφαλαιώνω. Α) Η επιστημονική και παιδαγωγική μας κατάρτιση είναι εφάμιλλη της δικής σας. Β) Εσείς κύριε Ψύρρα πιστεύετε σοβαρά ότι ένας απόφοιτος του Παιδαγωγικού – Ψυχολογικού είναι ο άριστος καθηγητής για Αρχαία και Λατινικά σε δέσμη; Πώς τα καταφέρνουν οι συνάδελφοι απόφοιτοι του ΦΠΨ να αντεπεξέρχονται σε τέτοια καθήκοντα; Με πολλή προετοιμασία, φαντάζομαι, όπως ακριβώς κι εμείς. Από τη στιγμή που υποστηρίζετε ότι κάθε καθηγητής πρέπει να κάνει το μάθημα της ειδικότητάς του και μόνο, άρα η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά από αποφοίτους του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, τα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά του Φιλολογικού, τα Νέα του Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών σπουδών, σύμφωνα με το σκεπτικό σας, οι απόφοιτοι του ΦΠΨ δεν πρέπει να διορίζονται ως Φιλόλογοι. (Λέτε να τρελενόντουσαν από χαρά οι νυν διορισμένοι συναδελφοί σας με μια τέτοια ρύθμιση; Δεν το πιστεύω).
Δεν είδα όμως πουθενά να αναφέρεται σύσταση ή διάθεση προσφυγής για τέτοια απαγόρευση στο έγγραφό σας. Αυτοί δεν είναι εγκληματίες;
Γ) Αφήστε το απαράδεκτο ύφος του ομιλούντος από καθέδρας και σκύψτε επί της ουσίας πάνω στο πρόβλημα. Η μεταρρύθμιση Αρσένη και συνακόλουθα η μεταρρύθμιση Γιαννάκου «έκλεψαν» από τους ξενόγλωσσους καθηγητές χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μια Ευρώπη που διδάσκει τουλάχιστον τρεις ξένες γλώσσες στο σχολείο. Τις ώρες αυτές τις πήραν κατά κύριο λόγο οι Φιλόλογοι, ιδιαίτερα από τη ρύθμιση Γιαννάκου για την πρόσθετη ώρα Αρχαίων Ελληνικών. Δεν θα μπω στη λογική να εξετάσω αν όταν αποφοιτήσουν οι μαθητές μας και ψάχνουν για δουλειά θα υπάρξει εργοδότης που θα τους ζητήσει γνώσεις υπολογιστή και Αρχαίων αντί για 2-3 ξένες γλώσσες. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε μια άλλη φορά.
Δ) Κανείς μας δεν πήρε δουλειά από διορισμένο Φιλόλογο. Παίρνουμε ό,τι περισσεύει. Όταν, αντί να στηρίξετε τους διορισμένους συναδέλφους σας, που από ασχετοσύνη των υπουργικών συμβούλων (με τα διδακτορικά τους), είδαν τις θέσεις τους να μειώνονται, στηρίζετε τους αδιόριστους Φιλολόγους, τότε το θέμα δεν είναι παιδαγωγικό, αλλά καθαρά συντεχνιακό. Και οι αδιόριστοι είναι μέλη του Συλλόγου σας και ψηφίζουν, έτσι δεν είναι κύριε Ψύρρα; Σε απλά Ελληνικά. Τελειώνοντας αναρωτιέμαι αν η ΟΛΜΕ θα πάρει θέση πάνω σε αυτό το, αν μη τι άλλο, αντισυναδελφικό έγγραφο. Θα είχε ενδιαφέρον η άποψή της. Οι δε πολιτικοί παράγοντες του νομού θυμηθείτε ότι πριν καταδικάσουμε κάποιον ακούμε και τις δυο πλευρές. Δεν το γράφω στα αρχαία μην και κάνω κανένα λάθος, η χαζοειδικότητα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass