«Πολιτική και πειστικός πολιτικός λόγος»

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2008 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:47
Του Δρα Ζήση Δ. Λυγούρα, πρ. Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας πρ. Νομαρχιακού Συμβουλίου
Η πολιτική εκφράζει την ευαισθησία του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του και το περιβάλλον και χρησιμοποιεί ως μέσον και ως εργαλείο για την κωδικοποίηση των συμβολισμών της και τη μετάδοση των μηνυμάτων της τον πολιτικό λόγο.
Ο πολιτικός λόγος συνεισφέρει στην κατανόηση του τρόπου, που η πολιτική προσεγγίζει την πραγματικότητα, με τη βοήθεια των αξιών, των αρχών και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της. Έτσι το αξιακό σύστημα μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο της πολιτικής της ανεξέλεγκτης αγοράς.
Η πολιτική και ο πολιτικός λόγος διακρίνονται για τη δυναμική προσαρμογή τους στις συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες του τόπου.
Η προσαρμογή αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει και ο ίδιος σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο τις επιλογές και τις δράσεις του.
Η πολιτική και ο πολιτικός λόγος διακρίνονται ως προς το περιεχόμενό τους : α) για το δημαγωγικό, λαϊκίστικο χαρακτήρα τους και β) για τη διαλεκτική λογική τους.
Στην πρώτη περίπτωση η πολιτική και ο πολιτικός λόγος καταγράφουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος και απευθύνονται σ' αυτό με λόγια και εκφράσεις που διεγείρουν το συναίσθημα και αποδυναμώνουν τη λογική.
Συμβαίνει δηλ. αυτό που ευρύτατα λέγεται πως η πολιτική και ο πολιτικός λόγος «χαιδεύουν τα αυτιά» του εκλογικού σώματος, γιατί ο πολίτης ακούει αυτά που επιθυμεί και θέλει να ακούσει.
Ο δημαγωγικός και λαικίστικος χαρακτήρας της πολιτικής και του πολιτικού λόγου επιβάλλουν στους φορείς τους «να λένε ναι σε όλα», «να κινούνται, χωρίς πρόγραμμα αλλά στη λογική του βλέποντας και κάνοντας» και «να θυσιάζουν το σταθερό και μακροπρόθεσμο, στο βωμό της εφήμερης δόξας τους».
Αυτού του είδους η πολιτική και του πολιτικού λόγου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, από όσα ευαγγελίζεται πως επιδιώκει να επιλύσει.
Στη δεύτερη περίπτωση η πολιτική και ο πολιτικός λόγος διέπονται από τη διαλεκτική λογική.
Η διαλεκτική λογική έχει ως αφετηρία όχι απλά την καταγραφή, αλλά την πλήρη αποδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.
Η αποδοχή του προβλήματος κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις προκειμένου να αναζητηθούν τα στοιχεία που το συνθέτουν οι παράγοντες που το δημιουργούν και στη συνέχεια να διατυπωθεί η πρόταση ή οι προτάσεις που θα έδιναν τη λύση του. Αυτή η λειτουργία της πολιτικής και του πολιτικού λόγου απαιτεί την ύπαρξη του οράματος του προγράμματος και του σχεδιασμού των κινήσεων που οδηγούν στην επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών και στόχων.
Οι σκοποί και οι στόχοι της πολιτικής και του πολιτικού λόγου δεν μπορούν να είναι άλλοι, παρά αυτοί που συμβάλλουν στην ανθρωποκεντρική ανάπτυξη του συστήματος και στην ευημερία των πολιτών.
Η διαλεκτική λογική της πολιτικής καθιστά πειστικά τον πολιτικό λόγο, γιατί δεν επιδιώκει να διεγείρει το συναίσθημα αλλά να προκαλέσει την κριτική σκέψη του ανθρώπου, ώστε να δει την πραγματικότητα, όπως είναι, και όχι όπως θα ήθελε να είναι.
Ο πειστικός πολιτικός λόγος μπορεί να εμπνεύσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική, ως μιας διαδικασίας, που όχι απλά διαχειρίζεται τα προβλήματα : της οικονομίας της ανεργίας, της κοινωνικής και της δημόσιας ασφάλειας, της Παιδείας και της υγείας, αλλά παρεμβαίνει ουσιαστικά, συγκρούεται με κατεστημένες αντιλήψεις και καταστάσεις για να προκύψει το νέο το διαφορετικό και το καλύτερο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ο πειστικός - πολιτικός λόγος γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο συζητήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτικών σχηματισμών. Όλοι τους προσπαθούν να πείσουν για την αλήθεια των σκοπών και των στόχων τους και ο λαός καλείται να επιλέξει και να αποφασίσει, με την ψήφο του, σε ποιόν θα δώσει το δικαίωμα της άσκησης της εξουσίας.
Ο λαός, με την Παιδεία του και την πολιτική του διαίσθηση θα πρέπει να στρέψει τα νώτα του στη δημαγωγία και το λαϊκισμό και να αποκτήσει από τους φορείς τον πειστικό πολιτικό λόγο.
Τον πειστικό πολιτικό λόγο, που δεν εθελοτυφλεί, δεν στρουθοκαμηλίζει, αλλά δέχεται την ύπαρξη των προβλημάτων και με επιχειρήματα επιδιώκει την κοινή δράση όλων, ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η πολιτική του πειστικού πολιτικού λόγου, με τη διαλεκτική του λογική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο και αποτελεσματικό μέσον, για τον ( ) καθένα (-μια) και για όλους, που θέλουν και διεκδικούν έναν κόσμο ειρηνικό και κοινωνικά δικαιότερο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass