Υπάρχει πρόταση για το μυθολογικό πάρκο Ελασσόνας;

Δημοσίευση: 13 Νοε 2008 1:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Στα τελευταία 5 – 6 χρόνια, έγινε πολύς λόγος, αρκετές συζητήσεις και γράφτηκαν πολλά τόσο στο τοπικό, όσο και στον ευρύτερο Τύπο για το «ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ» στην Ελασσόνα η το «Μυθολογικό Πάρκο», όπως αρέσκεται να το αποκαλούν άλλοι.
Η ιδέα και η πρόταση για τη δημιουργία αυτού του πάρκου ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας με δήμαρχο τότε τον κ. Χρήστο Καραγιάννη.
Μια πρόταση άκρως ενδιαφέρουσα και άκρως τολμηρή και ασαφής. Πολλοί συμπολίτες μας, χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει αυτή η πρόταση, τάχθηκαν με ενθουσιασμό για την υλοποίηση αυτού του έργου και πολλοί βουλευτές του Νομού μας, που επισκέφτηκαν εκείνα τα χρόνια την Ελασσόνα, δήλωσαν απερίφραστα ότι συμφωνούν με την εκτέλεση αυτού του έργου, που η εμβέλεια του ξεπερνά τα περιορισμένα όρια της επαρχίας Ελασσόνας. Μάλιστα, την ιδέα αυτή θέλησε να υλοποιήσει κάποιος Δήμος της Αττικής και ο Δήμος Ελασσόνας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε τότε στον Τύπο. Όμως, κανείς μέχρι τώρα δεν μας εξήγησε τις βασικές σκέψεις αυτού του έργου, αν υπάρχει μελέτη, σε τι αποσκοπεί, πού θα γίνει, ποιος θα το διαχειρίζεται η θα το εποπτεύει, ποια θα είναι η ωφέλεια, η δαπάνη, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και άλλα ενδεχομένως στοιχεία για να μπορέσει κάποιος να εκφράσει την άποψή του, να συμφωνήσει ενδεχομένως, να διαφωνήσει η και να προτείνει τροποποιήσεις και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση.
Έτσι λοιπόν και ύστερα από τα παραπάνω, πίστευα ότι όλος αυτός ο θόρυβος θα καταλάγιαζε και τελικώς αυτή η πρόταση θα ξεχνιόταν. Προσωπικά, δεν είχα άποψη για τον απλούστατο λόγο της άγνοιας του περιεχομένου αυτής της πρότασης, και σε όσους απευθύνθηκα, κανείς δεν γνώριζε.
Όμως, απρόβλεπτα, στις 6-10-2008, διάβασα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ένα 4στηλο σημείωμα με τίτλο «ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ στην Ελασσόνα, ΟΥΤΟΠΙΑ η ΑΔΡΑΝΕΙΑ;», που το υπογράφει ο δικηγόρος της Βέροιας κ. Δημ. Αθαν. Μπατζιάκας, που κατάγεται από τα Φάρσαλα (...όπως δηλώνει), και μου έκανε εντύπωση η άποψή του για το έργο αυτό και οι ενδιαφέρουσες απόψεις του.
Γράφει ο κ. Δ. Μπατζιάκας: «Ο Όλυμπος μαζί με τους Θεούς του διέσχισαν τους αιώνες για να φτάσουν ως εμάς και θα έπρεπε, τουλάχιστον πού γεννήθηκε ο μύθος, να υπάρξει κάποια θύμησή τους, όχι μόνο για συναισθηματικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και ως λόγος προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών...».
Και αφού διατυπώνει και άλλες αξιοπρόσεκτες απόψεις, καταλήγει: «....δικαιωματικά θα πρέπει η Ελασσόνα να λάβει το χρίσμα...και με τη βοήθεια της πολιτείας να κατασκευάσει κάποιο Πάρκο, που να ζωντανεύουν μύθοι που μας άφησαν παρακαταθήκη ο Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ηρόδοτος, Πλάτων...».
Έτσι λοιπόν η πρωτοβουλία του κ. Δ. Μπατζιάκα αποτέλεσε κίνητρο για να γράψω αυτό το σημείωμα.
Υπάρχουν στον κόσμο ανθρώπινα μνημεία που συμβολίζουν λαούς, κράτη και πόλεις, όπως το Σινικό Τείχος την Κίνα, το Άγαλμα της Ελευθερίας την Αμερική, ο Πύργος του Άιφελ το Παρίσι, ο Παρθενώνας στην Αθήνα και ο Όλυμπος το βουνό των Θεών και των μύθων συμβολίζει την Ελλάδα.
Μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες της Αμερικής και Ευρώπης εκμεταλλεύτηκαν τη γοητεία του Ολύμπου και γύρισαν ταινίες με θέματα τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, κ.λπ.
Μεγάλο τμήμα της επαρχίας μας είναι απλωμένο στις πλαγιές και στα ριζά του Ολύμπου. Όλους τους δημάρχους της Ελασσόνας πάντα τους απασχολούσε ο Όλυμπος. Ήθελαν πάντα να κάνουν κάτι για να ωφεληθεί, για να ανασάνει ο φτωχός μας τόπος, αλλά ποτέ δεν τόλμησαν οποιαδήποτε παρέμβαση στο μυθολογικό αυτό βουνό.
Το καλοκαίρι του 1976, ήμουν τότε δήμαρχος, επισκέφτηκε την Ελασσόνα μια μεγάλη ομάδα Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του. Μερικοί από αυτούς ήταν στρατιώτες, μέλη του εκστρατευτικού Βρετανικού σώματος, το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1941, που είχαν τότε καταυλισμό στις «Πλακόπετρες» και τα «Βοδιανά». Είδαν τις τοποθεσίες που πολέμησαν τότε τους Γερμανούς στις αρχές του Απριλίου 1941, και στη συνέχεια ανέβηκαν στον Όλυμπο. Στην επιστροφή τους, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο και τους δεξιώθηκα στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Μαζί με τον πρέσβη ήταν κι ο διερμηνέας της πρεσβείας και έτσι μου είπαν ότι ήταν ενθουσιασμένοι από την ανάβασή τους στον Όλυμπο, από τις ομορφιές του, τη χλωρίδα του και εξέφρασαν την απορία γιατί δεν αξιοποιείται και γιατί μένει ανεκμετάλλευτο αυτό το θαυμάσιο και γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο βουνό, και μεταξύ αστείου και σοβαρού, μου είπαν:
- Κύριε δήμαρχε, το πουλάτε αυτό το βουνό;
Με την ίδια εύθυμη διάθεση, τους είπα:
- Νομίζω ότι υπάρχει δυσκολία να καθορίσουμε την τιμή.
- Α, καθόλου, καθόλου. Απλούστατα θα σκεπάσουμε με δολάρια ολόκληρο τον Όλυμπο και αυτό θα είναι η τιμή.
Τους είπα τότε ότι για μας τους Έλληνες, ο Όλυμπος είναι η κοιτίδα της πατρίδας μας και ιερό βουνό των Θεών των προγόνων μας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το φυσικό κάλλος στο βωμό του χρήματος.
Από αυτά τα περιστατικά και άλλα που υπέπεσαν στην αντίληψή μου όταν στα επόμενα χρόνια ήμουν βουλευτής, σχημάτισα τη γνώμη ότι τον Όλυμπο τον βλέπει ο καθένας και ονειρεύεται την αξιοποίησή του, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και ίσως συμφέροντα.
Παρατηρώ ότι, στη σημερινή εποχή, οι κοινωνίες προσπαθούν να αναδείξουν ό,τι αξιόλογο υπάρχει στην περιοχή τους, που έχει σχέση με τη φύση, τη λαογραφία και ιστορία τους, και έτσι βλέπουμε τη γιορτή της σαρδέλας, του κάστανου, της πατάτας, κ.λπ., που σκοπό έχουν την τουριστική διαφήμιση της περιοχής τους και την προσέλευση επισκεπτών και εκδρομέων.
Μάλιστα, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της 1-11-2008 διάβασα δηλώσεις του νομάρχη Γρεβενών κ. Δημοσθ. Κουπτσίδη, ότι στο χωριό Μηλιά Γρεβενών, όπου βρέθηκαν χαυλιόδοντες από μαστόδοντα τριών εκατομμυρίων ετών, που ήταν προϊστορικά ζώα ύψους 8,7 μέτρων και βάρους 6 τόνων, θα γίνει ένα Ελληνικό «Τζουράσικ» Πάρκο με αναπαράσταση αυτών των ζώων.
Εμείς, οι κάτοικοι της επαρχίας μας, της επαρχίας Ελασσόνας, που ζούμε στους πρόποδες του γνωστότερου βουνού της Ευρώπης, που στις κορυφές και πλαγιές του έζησαν πριν από δεκάδες αιώνες 12 θεοί, που δέσποζαν σ΄ ολόκληρο τότε τον κόσμο της Μεσογείου, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας εγκαταστάθηκαν οι αρματολοί και κλέφτες, και αργότερα στα δικά μας χρόνια οι ομάδες της Εθνικής Αντίστασης, μπορούμε να σκεφτούμε κάτι;
Μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή μας, που ήταν εγκατεστημένος στο θρόνο του ο Δίας; Οι Έλληνες πάντα πίστευαν σε κάποια ανώτερη δύναμη. Στους θεούς τότε. Στο Θεό σήμερα.
Με το Μυθολογικό Πάρκο θα αναδείξουμε και θα προβάλλουμε τα θεϊκά μυθολογικά στοιχεία εκείνης της εποχής, που θεμελίωσαν τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, και συγχρόνως τα μοναδικά ιστορικά Μοναστήρια του Ολύμπου, ανυπέρβλητα μνημεία της σημερινής μονοθεϊστικής εποχής.
Μ΄ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ρωτήσω τον πρώην δήμαρχό μας, τον κ. Χρήστο Καραγιάννη και τους συνεργάτες του, που προέβαλαν τότε τη δημιουργία του Μυθολογικού Πάρκου, γενικά και αόριστα, να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις και προτάσεις τους, αν υπάρχουν.
Να γίνει συζήτηση, να διατυπωθούν απόψεις και ενδεχομένως να βρεθεί λύση για την υλοποίησή του.
Οποιαδήποτε πρόταση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προβολή της επαρχίας Ελασσόνας είναι καλοδεχούμενη και αξιοπρόσεκτη.
Εκτός και αν όλο αυτό το θέμα είναι ουτοπία, όπως σημειώνει εύστοχα, στο σημείωμά του, ο άγνωστος φίλος μας κ. Δημ. Μπατζιάκας, δικηγόρος Βεροίας.
Βασίλης Αγοράστης
Επί τιμή συνταξιούχος δικηγόρος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass