Ο λοχαγός μου

Σπύρος Μουστακλής

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2016 15:35

Πριν λίγες ημέρες διαβάζοντας την έγκριτη εφημερίδα «Ελευθερία», σχετικά με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Σπύρου Μουστακλή, πήρα αφορμή να σκιαγραφήσω με λίγα λόγια, το προφίλ του Σπ. Μουστακλή, του ήρωα που βασανίστηκε άγρια από τη Χούντα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να μη ξαναμιλήσει ποτέ.

Το Μάρτιο του 1958 ως έφεδρος αξιωματικός πήρα μετάθεση στην Κομοτηνή και τοποθετήθηκα στον λόχο του.

Από τις πρώτες ημέρες της αφίξεώς μου γνώρισα από κοντά τον λοχαγό μου, Σπύρο Μουστακλή. Εκείνο το μήνα ο λόχος του ήταν στα τρία φυλάκια ευθύνης του, τον Κάρδαμο, στη Νυμφαία και σε ένα άλλο φυλάκιο το οποίο δεν ενθυμούμαι.

Ο ίδιος ο Σπύρος Μουστακλής, με οδήγησε στο Κάρδαμο τρεις ώρες από την Κομοτηνή, εκείνος με το άλογο και εγώ σε ένα μουλάρι.

Από κει έπρεπε να φύγει ο άλλος έφεδρος αξιωματικός, με σύστησε δε στο λοχία και στους στρατιώτες. Εκεί υπηρέτησα ευτυχώς μόνο 1 1/2 μήνα διότι κάθε βράδυ σχεδόν βγαίναμε περίπολο.

Έμεινα δύο μήνες περίπου στην Κομοτηνή και κατόπιν τοποθετήθηκα στη Νυμφαία. Ειδικά στη Νυμφαία ο Δ/της του Συντάγματος έκανε συχνά επιθεώρηση. Ο λοχαγός Σπ. Μουστακλής υπεραγαπούσε τα σκυλιά και κυνηγούσε συχνά στην περιοχή της Νυμφαίας και μάλιστα μας έφερνε και λαγούς για να μαγειρέψουμε.

Στις αρχές Ιουνίου του 1958 ζήτησα άδεια για τον Ιούλιο την οποία εδικαιούμην. Ο Σπύρος Μουστακλής μου είπε: Κύριε Κραχτόπουλε θέλεις να πάρεις άδεια τώρα τον Ιούνιο για να πάρω τη δική μου γιατί η κοπέλα μου φοιτήτρια της Οδοντιατρικής έχει εξεταστική τον Ιούνιο; Εγώ δεν είχα καμία αντίρρηση όπως και έγινε.

Τον Ιούνιο που πήρα την άδεια, ο δ/τής Συνταγματάρχης έκανε επιθεώρηση στη Νυμφαία.

Ρώτησε λοιπόν τον λοχία πού είναι ο δόκιμος αξιωματικός και απάντησε ότι είχα άδεια. Εσύ λοχία κάθε πότε βγαίνεις ενέδρα (4 φορές την εβδομάδα έτσι ήταν οι διαταγές), ο δόκιμος κάθε πότε; Μία φορά απήντησε ο λοχίας.

Γυρίζει τότε ο συνταγματάρχης στο Σπύρο Μουστακλή και του λέει: κ. Λοχαγέ δεν γνωρίζετε τις διαταγές;

- Τις γνωρίζω, απάντησε εκείνος, εγώ διέταξα τον δόκιμο να βγαίνει μια φορά, παρότι απουσίαζα.

Όταν επέστρεψα αυτή την άδεια έμαθε ότι του επέβαλε φυλακή 10 ημέρες.

Και ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη για τον λοχαγό μου.

Σε επιθεώρηση ο επιθεωρητής στη Νυμφαία με το άλογό του, ένα σκυλί του Μουστακλή δεν τον γνώριζε και γάβγισε τον επιθεωρητή και το άλογό του παρολίγο να ρίξει τον επιθεωρητή κάτω.

Κατέβηκε και έβγαλε το περίστροφό του να σκοτώσει το σκυλί. Ο λοχαγός μπήκε μπροστά και του είπε, πρώτα θα σκοτώσεις εμένα και μετά το σκυλί. Μπορούσα να γράψω για τον ήρωα Σπύρο Μουστακλή πάρα πολλά όπως καταλαβαίνετε δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του.

Αντέδρασε για τη Χούντα και έπαθε αυτό που έπαθε, βασανίστηκε βάναυσα με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος.

Πέθανε το 1986 με το βαθμό του αντιστρατήγου.

Γεώργιος Κραχτόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass