ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Δήμος Λάρισας 2020: Συνέχεια έργων στη σκιά της πανδημίας

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ *ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) *ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:21

Το 2020 δοκιμάστηκαν σκληρά οι αντοχές του Δήμου Λαρισαίων, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που εμφανίστηκαν με την πανδημία του κορονοϊού. Κρίθηκαν τα αντανακλαστικά του, ο σχεδιασμός στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, η ταχύτητα της οργάνωσης και της ανταπόκρισης στις ανάγκες που δημιούργησε η εμφάνιση της υγειονομικής απειλής.


Τόσο την άνοιξη του 2020, όσο και το φθινόπωρο που ακολούθησε, η Λάρισα βρέθηκε στις «κόκκινες περιοχές» του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, με κορυφαία δοκιμασία του Δήμου Λαρισαίων την καραντίνα στη Νέα Σμύρνη.
Γενικότερα μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώθηκε, λόγω του περιορισμών που επιβλήθηκαν, ανατράπηκαν σχέδια, ανεστάλησαν θεσμοί και δράσεις, ενώ ο Δήμος αναγκάστηκε, με διαδικασίες «εξπρές», να μεταβεί «μια ώρα αρχύτερα» στην ψηφιακή εποχή.
Η πανδημία ώθησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εισάγει εσπευσμένα τις ψηφιακές υπηρεσίες και να αναπτύξει νέα λογισμικά και «πλατφόρμες», που απαντούσαν στις ανάγκες του «μένουμε σπίτι» σε όλους τους τομείς, όπως της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού, των διοικητικών υπηρεσιών, της εξυπηρέτησης των πολιτών...
Ειδικά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση, που απαιτούσε αστραπιαίους χειρισμούς. Αποδείχθηκε ότι υπήρχαν γερές βάσεις να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους, την οποία και συνεχίζουν...
Η οικονομική αιμορραγία χιλιάδων επιχειρήσεων της Λάρισας, με την κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας τους, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, δεν άφησε αδιάφορο τον Δήμο Λαρισαίων, που προχώρησε σε οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (απαλλαγή δημοτικών τελών, απαλλαγή παγίων από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, όλων των ενοικίων από επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικά καταστήματα...).
Στην κατηγορία των τεχνικών έργων, αυτό που χαρακτήρισε το 2020, ήταν η συνέχεια όσων είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής.
Παράλληλα τόσο ο «Φιλόδημος», όσο και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντ. Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, του έδωσαν την ευκαιρία να σχεδιάσει την υλοποίηση νέων έργων αλλά και την ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, παράλληλα με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing),προχωρώντας στη μεγαλύτερη προμήθεια των τελευταίων δεκαετιών.
Σε μια σύντομη ανασκόπηση, του 2020, αυτά που μεταξύ άλλων ξεχώρισαν, είναι τα εξής:

ΣΒΑΚ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καθώς μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η κρατική επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίστηκε το μεγαλόπνοο έργο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και παράλληλα ολοκληρώθηκε η μελέτη της δεύτερης φάσης του.
Στο πλαίσιο αυτών των έργων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας, η ελεγχόμενη κίνηση στους πεζόδρομους του κέντρου και του Φρουρίου, η ανάπλαση οδών της συνοικίας Αγίου Κωνσταντίνου, η οργάνωση της ελεγχόμενης στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της πόλης η αναμόρφωση της οδού Ιουστινιανού.
Το 2020 ο Δήμος Λάρισας επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά, για το εγχείρημα του ΣΒΑΚ, καθώς του απονέμεται ο έπαινος «CIVITAS Legacy», για την υλοποίηση των έργων βιώσιμης κινητικότητας, των ευρωπαϊκών βραβείων «CIVITAS 2020» που τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τις δράσεις και τις πολιτικές στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η β’ φάση του σχεδίου, πάνω στην οποία ο Δήμος Λάρισας πραγματοποίησε διαβούλευση με φορείς της Λάρισας, με σκοπό να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές, οι προτάσεις τους.
Εν συντομία, τα έργα που θα ακολουθήσουν στη β’ φάση είναι: γραμμικό πάρκο Πηνειού, δίκτυο ποδηλατόδρομων σύνδεσης συνοικιών με κέντρο, σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο με 650 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης και 470 θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης και ηλεκτρονικά παρκόμετρα, ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων κύριων δρόμων (Φαρσάλων, Καρδίτσης, Γεωργιάδου, Σαρίμβεη κ.ά.) με βιοκλιματική προσέγγιση, διαμόρφωση της Ηρώων Πολυτεχνείου, προσβάσεις για ΑμεΑ, κυκλικοί κόμβοι, διάνοιξη της οδού Καλλιθέας και σύνδεσή της με τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ, δημιουργία λωρίδων κίνησης λεωφορείων, νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας (Αιόλου και Βυζαντίου) κ.ά.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με το έργα ΣΒΑΚ συνεχίζεται και το έργο ανακατασκευής παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο.

ΝΕΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Σε σίριαλ, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, εξελίχθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής να πάρει δάνειο για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας, όταν βρήκε την αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα από την αρχή μέχρι το τέλος στάθηκε ανένδοτη στις θέσεις της.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανανέωση – αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας περιλάμβανε προμήθεια 34 οχημάτων καθαριότητας (απορριμματοφόρα, σάρωθρα, πλυντήρια κ.ά.), με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με επιτόκιο 3,7%) και από πιστωτικό ίδρυμα-Τράπεζα, ύψους 3.968.620 ευρώ.
Αφού απορρίφθηκε από το Δ.Σ., η δημοτική αρχή επανέρχεται με νέα πρόταση δανείου ύψους 2.796.820 ευρώ, αφού μεσολάβησε επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 1.155.000 ευρώ, για την προμήθεια επτά απορριμματοφόρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Ούτε αυτή η πρόταση εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων να εγκρίνει (δεν απαιτούσε έγκριση του το Δ.Σ.) την αγορά νέων οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μέσω «leasing» (χρηματοδοτικής μίσθωσης) και συγκεκριμένα τεσσάρων στενών απορριμματοφόρων (8-10 κυβικών), τριών απορριμματοφόρων ανακύκλωσης και δύο φορτηγών με αρπάγη.
Η διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι 60 μήνες (5 χρόνια). Αντίστοιχα εγκρίθηκε από την Επιτροπή και η αγορά ενός καδοπλυντηρίου και ενός σάρωθρου για την Υπηρεσία Καθαριότητας καθώς και δύο τριαξονικών φορτηγών για αποκομιδή μπάζων, για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, με χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων ύψους 193.600 ευρώ. Το συνολικό κόστος της προμήθειας των παραπάνω θα ανέλθει στα 793.600 ευρώ.
Παράλληλα ο Δήμος θα προμηθευτεί 8 απορριμματοφόρα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 1,100 εκατ. ευρώ και από ιδίους πόρους ύψους 280.000 ευρώ, ενώ προχωρά στην προμήθεια ενός μηχανικού σαρώθρου, με ιδίους πόρους ύψους 210.000 ευρώ και σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης ενός ηλεκτρικού σαρώθρου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».
Βάσει όλων των παραπάνω προμηθειών, εξασφαλίστηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων που θα ενισχύσει τον στόλο της καθαριότητας και συγκεκριμένα για το 2021 αναμένεται να βγουν στους δρόμους της Λάρισας 15 νέα απορριμματοφόρα, 4 φορτηγά και δύο σάρωθρα.

Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ
Ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στην οθωμανική εμπορική αγορά, - Μπεζεστένι- στον λόφο του Φρουρίου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο των οποίων ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα αρχαίας γυναικείας θεότητας, σε φυσικό μέγεθος, πιθανόν της θεάς Αρτεμις. Σώζεται μόνο ο κορμός του και συγκεκριμένα το σημείο από τους ώμους μέχρι και τους μηρούς.
Το άγαλμα βρέθηκε στη βάση της μίας εκ των δύο κεντρικών κολόνων που στήριζαν τους θόλους της οθωμανικής εμπορικής αγοράς, στο πλαίσιο εργασιών καθαρισμού και συντήρησής της. Εκτιμάται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την κατασκευή του πεσσού, όπως και άλλα μαρμάρινα στοιχεία της αρχαιοελληνικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν στους τοίχους του Μπεζεστενίου. Σύμφωνα με πηγές, στην περιοχή του λόφου του Φρουρίου υπήρχαν αρχαίοι ναοί και το άγαλμα που βρέθηκε χθες, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο που στηρίζει και ενισχύει αυτή την θέση.
Οι εργασίες αποτελούν μέρος της πρώτης φάσης του έργου επισκευής και ανασκαφών του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του. Με την αποπεράτωσή τους, τη σκυτάλη παίρνει ο Δήμος Λαρισαίων, που θα προχωρήσει σε εργασίες αναστήλωσης -ανακατασκευής του ιστορικού μνημείου (εμβαδού 600m2) για την επαναλειτουργία του, με εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και ανέρχεται στο ύψος των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,9 εκατ. διατίθενται από το Δήμο Λαρισαίων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.

ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥΣΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ
Το πρώτο έργο του Δήμου Λαρισαίων που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντ. Τρίτσης» είναι η μελέτη αναστήλωσης του κτιρίου Αβραάμ Μουσών (στην οδό Παλαιστίνης 7) με το ποσό των 593.000 ευρώ και με στόχο να δημιουργηθεί Μουσείο πόλης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για αποκατάσταση και απόδοση στην πόλη της Λάρισας του ιστορικού και διατηρητέου «κτιρίου Μουσών», που ανήκει στον Δήμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ
Δημιουργείται για πρώτη φορά Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, όπου μετέχουν εκπρόσωποι 41 φορέων, συλλόγων, ομάδων της πόλης καθώς και νέοι/νέες από το Μητρώο Νέων Πολιτών, που είχαν παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του τα αιτήματα του Συμβουλίου των Νέων, θα κατατίθενται και θα συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, όπου θα λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις. Στόχος της δημιουργίας του είναι η εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και η συμβολή τους στη διαμόρφωση τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το 2020 συντάχθηκαν οι πρώτες εξωδικαστικές συμφωνίες ιδιοκτητών ακινήτων του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται απέναντι από το Α Αρχαίο Θέατρο, με τον Δήμο Λαρισαίων, για την κατεδάφισή τους.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ»
Η Λάρισα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που «φιλοξένησε» διαδικτυακά διεθνές συνέδριο μαζί με τη Γιον Σου από τη Δημοκρατία της Κορέας, του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο για τη Διά Βίου Μάθηση της UNESCO και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Θέμα του ήταν η «εκπαίδευση και την ενεργό πολιτειότητα», και έδωσαν βήμα σε πολίτες 65 χωρών, να μιλήσουν για την καταπολέμηση της ανισότητας, την εκπαίδευση των πολιτών, την διαφορετικότητα, τη δημοκρατία... κ.ά.

ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του «Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών Ομάδων», στη συνοικία Αβέρωφ, επί της οδού Γαριτσίου. Αρχές του 2021, τοποθετείται και ο εξοπλισμός. Η νέα δομή θα προσφέρει συμβουλευτική προώθησης στην απασχόληση με ωφελούμενους ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με σκοπό την υποστήριξη, ενδυνάμωση και επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Προβλέπεται να στεγαστούν δράσεις διαφόρων συλλόγων ευπαθών ομάδων της Λάρισας, όπως καρκινοπαθών, τυφλών, σκλήρυνση κατά πλάκας, αναπήρων... κ.ά. καθώς και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.
Το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων-προγραμμάτων στον τομέα της πρόνοιας και την ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Δικαιούχος φορέας για τη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
Το Κέντρο θα διασυνδέεται και θα εποπτεύεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass