Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

ΟΔΟΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2021 17:30

Από τις σημαντικές οδικές αρτηρίες της πόλεις, ξεκινά από την πλατεία Εβραίων, είναι κάθετη στις οδούς Παπακυριαζή, Αθανασίου Διάκου και άλλες και παράλληλη με τις οδούς Φαρμακίδου, Διογένους και άλλες. Τελειώνει μετά την Ηρώων Πολυτεχνείου, όταν συναντά την οδό Θήρας.


Ο Άνθιμος Γαζής γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου το 1764 -το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Γκάζαλης- ήταν κληρικός, συγγραφέας, χαρτογράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που προσπάθησε για τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στον ελληνικό χώρο.
Καταγόταν από φτωχούς γονείς και αρχικά μαθήτευσε στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Το 1796 έγινε εφημέριος στον ναό του Αγίου Γεωργίου της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη και μέχρι το 1812 ασχολήθηκε με την έκδοση και μετάφραση έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Το 1811 εξέδωσε στη Βιέννη το περιοδικό Λόγιος Ερμής, το πιο σημαντικό προεπαναστατικό περιοδικό, την επιμέλεια του οποίου είχε μέχρι το 1814.
Πίστευε ότι μόνο με την πνευματική αφύπνιση των υπόδουλων Eλλήνων θα ήταν δυνατή μια επανάσταση. Το 1817 επέστρεψε στις Μηλιές Πηλίου όπου σε συνεργασία με τον Γρηγόριο Κωνσταντά οργάνωσε σχολή. Κατά την παραμονή του εκεί έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και στρατολόγησε πάρα πολλά μέλη. Τον Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία και Μαγνησία και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Θεσσαλία κατέφυγε στη Νότιο Ελλάδα όπου έγινε μέλος του Αρείου Πάγου. Έλαβε μέρος στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας και αργότερα έγινε σχολάρχης στην Τήνο και τη Σύρο, όπου και πέθανε το 1828.
Αναμφίβολα μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του θεσσαλικού χώρου.

Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass