ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

Η υγεία επιστρέφει στην κανονικότητα

Το τρίπτυχο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που ανεβάζει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας - Οι διακρίσεις των δύο νοσοκομείων, οι προσθήκες δομών στον ιδιωτικό τομέα και η μεταφορά ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα - Οι αποχωρήσεις ηχηρών ονομάτων από τον δημόσιο τομέα

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2023 16:12

Επιμέλεια: Δημ. Κατσανάκης

Με την επιστροφή των 1.700 ανεμβολίαστων υγειονομικών -170 γιατροί, 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι- στην εργασία τους μετά από 16 μήνες αποχής ξεκίνησε το 2023.
H επιστροφή τους στο ΕΣΥ γίνεται υπό όρους -διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας, Μονάδες νεογνών και κλινικές-τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς- ωστόσο σηματοδοτεί την επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην κανονικότητα μετά από διετή περίοδο σκληρής δοκιμασίας.


Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της περιόδου covid και να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κινείται αποτελεσματικό στο τρίπτυχο λειτουργία του τομογράφου pet-ct, επεμβάσεις για τα εγκεφαλικά επεισόδια και κατασκευή της ΜΕΘ Παίδων, που ανεβάζουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κεντρική Ελλάδα. Το Γενικό Νοσοκομείο από την πλευρά του ανακαινίζει κλινικές και ενισχύεται με προσωπικό, ενώ το Κέντρο Υγείας Λάρισας προσθέτει στο δυναμικό του Ειδικό ιατρείο για τις επιπλοκές της νόσησης από κορονοϊό.
Την ίδια περίοδο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων που μιλούν για υποβάθμιση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ, αντιδρώντας στη μεταφορά ασθενών από ιδιώτες που ξεκίνησε στη Θεσσαλία το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
Όσο για τον ιδιωτικό τομέα δύο νέες δομές ξεκινούν τη λειτουργία τους με δυναμικές προοπτικές: Το «Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλίας», η νέα γενική κλινική – Private Hospital της οικογενείας Πίπη στον λόφο του Μεζούρλου και η νέα Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών- Θεσσαλίας.
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ
Στους ρυθμούς της ποζιτρονιακής τεχνολογίας κινείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο νέος τομογράφος pet-ct, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάστηκε στις αρχές Μαΐου προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας.
Τα πρώτα απολογιαστικά στοιχεία του Εργαστηρίου είναι εντυπωσιακά: Το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 761 μελέτες pet/ct με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος: Τον Μάιο διενεργήθηκαν 92 μελέτες, τον Ιούνιο 99, τον Ιούλιο 129, τον Αύγουστο 105, τον Σεπτέμβριο 122 και τον Οκτώβρη 214 μελέτες, αποφέροντας συνολικά έσοδα 305 χιλιάδων ευρώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Τους πρώτους ασθενείς για επεμβατική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων δέχθηκε τον Απρίλιο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η νέα Μονάδα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, εντάσσεται στο Εργαστήριο Ακτινολογίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της παρέχει εμβολισμούς στις περιπτώσεις ανευρύσματος εγκεφάλου και εκτέλεση εμβολισμού αρτηριοφλεβών δυσπλασιών και ανευρυσμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιατρικές πράξεις που μειώνουν σημαντικά τόσο τις επιπτώσεις του επεισοδίου όσο και τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών.
Αποτελεί τη βάση ενός Κέντρου Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων, για τη λειτουργία του οποίου συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες Κλινικές, Παθολογική, Νευρολογική, Αναισθησιολογική, το Εργαστήριο Ακτινολογίας, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ
Ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση της δωρεάς της οικογένειας Ξεν. Καντώνια, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι εργασίες για τη δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, της πέμπτης κατά σειρά πανελλαδικά μετά τις αντίστοιχες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Την ίδια ώρα δημοπρατήθηκε σημαντικό έργο για την αναδιαρρύθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου θα ενταχθεί και η ΜΕΘ Παίδων, έργο το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 5ης ΥΠΕ η ΜΕΘ Παίδων θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την άνοιξη 2024.
ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
Από ιδιωτικά ασθενοφόρα και όχι από το ΕΚΑΒ γίνεται πλέον η μεταφορά των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία στα σπίτια τους. Η αποσυμφόρηση του ΕΚΑΒ από τις δευτερογενείς διακομιδές αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου να υπογραφούν από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς για το έργο της διακομιδής. Σχετικές συμβάσεις έχουν υπογράψει μέχρι το τέλος του χρόνου και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Τη δυνατότητα διακομιδής ασθενών από ιδιώτες παρέχει το άρθρο 40 του νόμου για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το οποίο «οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών, τα νοσοκομεία δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ Κ.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ
Ειδικό ιατρείο για τις επιπλοκές της νόσησης από κορονοϊό (post-Covid, long-Covid σύνδρομο) με υπεύθυνο πνευμονολόγο γιατρό λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Λάρισας. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ανά την Ελλάδα post- covid ιατρεία που λειτουργούν σε δημόσιες δομές και το δεύτερο στον χώρο της 5ης ΥΠΕ μετά το ιατρείο, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας Κώστα Γουργουλιάνη.
Το ιατρείο, που λειτουργεί από τα μέσα Σεπτέμβρη με υπεύθυνο πνευμονολόγο ιατρό, απευθύνεται σε ασθενείς, οι οποίοι νόσησαν από Covid-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημεία πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου (long-Covid) ή έχουν απορίες και ερωτήσεις για την αποθεραπεία τους.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Δύο διακρίσεις εξασφάλισαν για τις υπηρεσίες τους τον Οκτώβριο τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ήταν παρών στα βραβεία «Heal- thcare Business Awards», που απονέμονται σε φορείς που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην Υγεία, την Επιστήμη και την Κοινωνία, για τη χρονιά που πέρασε. Εξασφάλισε το SILVER βραβείο για την κατηγορία Καινοτόμος Μονάδα ή Τμήμα Νοσοκομείου ή Κλινικής για την εξατομικευμένη οδοντιατρική περίθαλψη ατόμων με αναπηρία, στοματολογικών και ογκολογικών ασθενών στο Οδοντιατρικό Τμήμα – Μονάδα ΑμεΑ Παίδων - Ενηλίκων του ΓΝΛ.
Τον ίδιο μήνα μια μεγάλη αναγνώριση του πολυετούς έργου της, δέχθηκε η Aγγειοχειρουργική Kλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Nοσοκομείου της Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τη Διεθνή Αγγειολογική Εταιρεία (International Unionof Angiology). Ακολουθώντας εκτενή αξιολόγηση της δραστηριότητας της Κλινικής και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που αυτή προσφέρει στο ευρύ κοινό, αλλά και του γενικότερου επιστημονικού της έργου, η Κλινική αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Αριστείας.
ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλίας», η νέα γενική κλινική – Private Hospital της οικογενείας Πίπη στο λόφο του Μεζούρλου (έναντι Π.Γ.Ν.Λ.) στη Λάρισα.
Η νέα ιδιωτική νοσοκομειακή μονάδα έχει δύναμη αρχικά 86 κλινών και προοπτικές επέκτασης μέχρι και τις 150 κλίνες σε πλήρη ανάπτυξη. Αναπτύσσει πληθώρα τμημάτων του χειρουργικού και παθολογικού τομέα (γενικής χειρουργικής, παθολογίας, ογκολογίας, ορθοπεδικής, ουρολογίας, ΩΡΛ, οφθαλμολογίας, γαστρεντερολογίας, πνευμονολογίας, νευρολογίας κ.α.) ΜΕΘ και πλήρη διαγνωστικά εργαστήρια.
Στις αρχές Μαΐου ένα εξάχρονο κορίτσι προσέφερε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων της νέας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών- Θεσσαλίας. Πρόκειται για την Αναστασία – Μαρία που ήρθε στη ζωή, όταν η γιαγιά της πήρε την απόφαση με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης να γεννήσει την εγγονή της, καθώς η μαμά της μικρής για ιατρικούς λόγους δεν μπορούσε να κυοφορήσει. Δίπλα της υπερήφανες η 73χρονη σήμερα γιαγιά Αναστασία και η μαμά της μικρής, Κωνσταντίνα.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Απόστολο Κομνό ήταν η 30ή Ιουνίου αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη τόσο για τον ιατρικό κόσμο και το ΕΣΥ, όσο και για την κοινωνία της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας. Την προηγούμενη, στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ με αφορμή την ολοκλήρωση μιας σπουδαίας πορείας γεμάτης έμπνευση, προσφορά, επιστημονική κατάρτιση και ικανότητα, πραγματοποιήθηκε μια λιτή εκδήλωση για την πορεία της ΜΕΘ ΓΝΛ με τίτλο «ΜΕΘ ΓΝΛ. 26 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, συνεχούς προσφοράς και διεκδικήσεων για συνεχή βελτίωση». Τόσο ο Σύλλογος Φίλων ΜΕΘ Λάρισας όσο και η διοίκηση του ΓΝΛ επέδωσαν τιμητικές πλακέτες στον κ. Κομνό για την προσφορά του.
Ο κ. Κομνός συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του πλέον στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε και ο πρώην διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΛ Κώστας Σκριάπας, η αποχώρηση του οποίου τον τελευταίο μήνα του χρόνου αποτελεί πλήγμα για το νομαρχιακό νοσοκομείο. Αν και ο ίδιος με αξιοζήλευτη πορεία ως επιστήμονας δηλώνει υπέρμαχος του δημόσιου συστήματος υγείας, ουδέποτε έκρυψε την απογοήτευσή του από την ελλιπή στήριξή του τόσο σε ξενοδοχειακό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από την Πολιτεία συμπυκνώνοντας την προσωπική του άποψη σε ένα και μοναδικό ερώτημα: «Με τέτοιες συνθήκες για ποιο λόγο να θέλει ένας γιατρός να μείνει στο δημόσιο;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass