Το εθνικό πάρκο Δάσους Δαδιάς

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 17:22

 

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης -Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Η ήπια χρήση της γης από τον άνθρωπο στο βάθος των αιώνων έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πλούσιου, εναλλασσόμενου μωσαϊκού τοπίων το οποίο συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της μεγάλης ποικιλίας ειδών χλωρίδας και πανίδας που έχει καταγραφεί στην περιοχή, με πολλά είδη πολλά από τα οποία τελούν υπό καθεστώς προστασίας, προσδίδοντας στα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία υψηλή οικολογική αξία. Η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάμε το μοναδικό πληθυσμό Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Διαδρομές

 

Διαδρομή 1      Δ1 11,8 km Δ1Α 10 km

Δαδιά - Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών - Λύρα - Λευκίμη

Αν έχετε όρεξη για ποδήλατο, η διαδρομή αυτή προσφέρεται, προκαλώντας σας το ενδιαφέρον, οδηγώντας σας σε αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως αρχαία πατητήρια (ληνοί) για το πάτημα των σταφυλιών. Στη διαδρομή θα συναντήσετε μια πηγή ζεστού νερού και το φαράγγι του Προβατώνα με την υπέροχη θέα, πριν να καταλήξετε στο απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης.

 

Διαδρομή 2      64,4 km

Δαδιά - Λευκίμη - Κιχρινόπετρα - Πεσσάνη - Κατραντζήδες

Η διαδρομή αυτή θα αποζημιώσει όσους θέλουν να γνωρίσουν το νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου οδηγώντας τους σε γραφικά χωριά και εγκαταλελειμμένους οικισμούς με ερείπια και παλιά γεφύρια, που βρίθουν από βλάστηση και μικρά πουλιά. Ακολουθώντας το δρόμο παράλληλα με το δυτικό όριο του Εθνικού Πάρκου, συναντά κανείς παραδοσιακά μαντριά και το χώρο αναψυχής Κατρατζίδων με φόντο την κορυφή Κάψαλο.

 

Διαδρομή 3      73 km

Δαδιά - Λευκίμη - Βυρίνη - Δαδιά

Για όσους θέλουν να δουν το Εθνικό Πάρκο από ψηλά και να νιώσουν κοντά στην άγρια φύση του η διαδρομή αυτή θα σας αποζημιώσει, οδηγώντας σας στην κορυφή Κάψαλο, την υψηλότερη κορυφή εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου (614μ.). Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και να παρατηρήσετε τους γύπες και τα άλλα αρπακτικά πουλιά να πετάνε αρκετά κοντά σας. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης και οι εγκαταλειμμένοι οικισμοί στη διαδρομή θα εμπλουτίσουν την περιήγησή σας με όμορφες εικόνες.

 

Διαδρομή 4      45,1 km

Δαδιά - Κοτρωνιά - Σιδηρώ - Γιαννούλη - Σουφλί - Κορνοφωλιά - Μονή Δαδιάς

Κατά την περιήγησή σας στα χωριά στο βόρειο τμήμα του Εθνικού Πάρκου θα διασχίσετε μαγευτικά δάση και θα απολαύσετε παλιούς παραδοσιακούς οικισμούς με πέτρινα γεφύρια και όμορφα ξωκλήσια πριν καταλήξετε στο Σουφλί. Εκεί, στην πόλη του μεταξιού, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια και να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές. Στην επιστροφή σας προς τη Δαδιά, οι Μονές Κορνοφωλιάς και Δαδιάς με την πλούσια ιστορία θα σας περιμένουν να τις επισκεφτείτε.

 

Διαδρομή 5       44 km

Δαδιά - Τρεις Βρύσες - Κοτρωνιά - Δαδιά

Η διαδρομή αυτή με τη σταδιακή αλλαγή του τοπίου από αγροτικό σε πυκνό δάσος οξιάς, θα σας ταξιδέψει λίγο έξω από τα όρια του Εθνικού Πάρκου. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε μαντριά, αρχαιολογικά ευρήματα, εγκαταλελειμμένους οικισμούς και γραφικά χωριά, ενώ θα μπορέσετε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από το παρατηρητήριο στις Τρεις Βρύσες.

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΔΑΔΙΑΣ-ΛΕΥΚΙΜΗΣ-ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Δαδιά, Τ.Κ. 68400 Τ.Θ. 1413

Τηλ.: 25540 32209 / fax: 25540 32248

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass