ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Στην Κάρλα για εμπειρίες η «Δρυάς»

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2016 0:11

Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε η εξόρμηση των μελών και φίλων του Σωματείου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «ΔΡΥΑΣ» στη λίμνη Κάρλα. Η πρώτη στάση έγινε στον προϊστορικό οικισμό στην Παλιόσκαλα Αγιάς, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο Γιώργο Τουφεξή. Ο οικισμός βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λίμνης Κάρλας (αρχαίας Βοιβηίδας). Ανασκάφηκε το 2001-2002 και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ διενεργήθηκαν τα έτη 2011- 2014 εργασίες συντήρησης αποκατάστασης και ανάδειξής του. Ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Τουφεξής έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και την κατοίκηση από τη νεολιθική εποχή μέχρι την ελληνιστική εποχή. Ο περίβολος και οι σωζόμενες κατοικίες μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση στην περιοχή, λόγω της ύπαρξης του υγροτόπου.

Η επόμενη ενημέρωση έγινε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας (ΚΕ. ΜΕ. ΒΟ.) στα Κανάλια της Μαγνησίας. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου αναφέρθηκαν στην ιστορία αυτού του πολύπαθου τόπου με τρόπο παραστατικό μέσα από εικόνες. Η ζωή και ο θάνατος της λίμνης, η αποξήρανσή της, η ζωή στα παρακάρλια χωριά, ο αγώνας των αγροτών και των ψαράδων ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών τόσο μέσω της αφήγησης, όσο και μέσω του πλούσιου φωτογραφικού υλικού και των εργαλείων και αντικειμένων των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών, που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου.

Η πλούσια και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας δίπλα στη λίμνη ήταν μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της εκδρομής. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου αναφέρθηκαν στο έργο αποκατάστασης ενός μέρους της λίμνης, την αναγκαιότητα δημιουργίας υγροτόπου που θα φιλτράρει τα νερά των ταμιευτήρων και την ανάγκη του εμπλουτισμού της με μεγαλύτερο ποσοστό υδάτων για μια ισόρροπη ανάπτυξη των βιοτόπων .Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα που ξεδιπλώνονταν μπροστά στα μάτια τους με τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς τους τσικνιάδες και χιλιάδες πουλιά που διαβιούν μόνιμα ή περιστασιακά στην Κάρλα.

Ήταν μια εκδρομή που πρόσφερε πολλές πληροφορίες και ένα γόνιμο προβληματισμό σε θέματα περιβάλλοντος. Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα περιβαλλοντικής καταστροφής που δημιούργησε πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας. Η αποκατάστασή της έχει να διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο ακόμα μέχρι να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass