Να προστατευτεί το δάσος Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2016 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2016 23:44

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

 Ο Δήμος Τεμπών σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Ραψάνης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα : Προστασία και αξιοποίηση του δάσους των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης. Οι τοπικές κοινωνίες συναποφασίζουν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε   στη Ραψάνη ,στο χώρο του Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Φύση και πολιτισμός. Τα ιερά δάση».

Η   Δρ Καλλιόπη Στάρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με θέμα «Ιερά δάση στη σύγχρονη εποχή: Το παράδειγμα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας». Ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης δασολόγος του Δασαρχείου Ιωαννίνων, με θέμα: «Δυνατότητες θεσμικής προστασίας αιωνόβιων δασών. Το δάσος των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης»Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε από το Δασαρχείο Λάρισας - και παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας - η διαδικασία υλοτόμησης του Δάσους των Αγ. Θεοδώρων. Και αυτό έγινε αν και πολύ καλά οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι πρόκειται για μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή , για ένα δάσος απαράμιλλου φυσικού κάλλους , ενταγμένο σε ευρύτερη έκταση περιλαμβανόμενη στο δίκτυο ΝΑTURA2000 , το οποίο διαθέτει θεόρατα αιωνόβια δέντρα ( πλατάνια , οξιές , δρύες ) αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων καθώς διαθέτει πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα που εν πάσηπεριπτώσει είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη Ραψάνη και τους κατοίκους της ,   όχι μόνο λόγω της σπάνιας ομορφιάς του αλλά και λόγω της στενής σύνδεσής του με την Τοπική Ιστορία αλλά και τις Τοπικές Θρησκευτικές Παραδόσεις.

Η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , των κατοίκων και των φορέων υπήρξε άμεση και δυναμική.

Κατά τη χρονική διάρκεια αυτής έλαβαν χώρα, συσκέψεις φορέων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, επερωτήσεις Βουλευτών στον αρμόδιο υπουργό, με κοινή συνισταμένη όλων αυτών την άποψη, ότι η υλοτόμηση του συγκεκριμένου δάσους και με τους όρους που διενεργήθηκε, συνιστά οικολογικό έγκλημα. Με επιστολή μας προς τον προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Ν. Λάρισας και τον Δασάρχη Λάρισας στις 20 Ιανουαρίου του 2016 αιτούμαστε , όπως μας απαντήσουν εγγράφως στα εξής:

- Ποια είναι η επιστημονική μελέτη, η οποία για λόγους ορθής διαχείρισης του συγκεκριμένου δάσους, έκρινε τυχόν επιβεβλημένη την υλοτόμησή του και αν υπάρχει αιτούμαστε τη χορήγηση αντιγράφου.

-Ποιες είναι εκείνες οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν την υλοτόμηση του δάσους εφ΄οσον αυτό είναι ενταγμένο στο δίκτυο ΝΑTURA 2000.

Σε κάθε περίπτωση επιλέχθηκε η τακτική του απόλυτου αιφνιδιασμού της Τοπικής Κοινωνίας αγνοώντας τις εκκλήσεις μας και τις εκκλήσεις φορέων για ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών προκειμένου να διενεργηθεί επιστημονικός διάλογος.

Ο κ. Κολλάτος συνέχισε επίσης τονίζοντας ότι: «Στόχος της δημοτικής αρχής αλλά και των κατοίκων της ιστορικής Κοινότητας Ραψάνης είναι να λυθεί άπαξ διαπαντός το πρόβλημα που δημιουργήθηκε , να μην υπάρξει καμία υλοτόμηση στο μέλλον και να αποδοθούν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν. Έχουμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στην σημερινή ημερίδα αξιόλογους ομιλητές που με την εργατικότητα και την επιστημονική τους κατάρτισης προσδίδουν υψηλή αξία στο Δάσος των Αγ. Θεοδώρων και τον τόπο μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώσης ,   ο διοικητής Α.Τ. Ραψάνης κ. Ευαγγελίδης, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Λάρισας κ. Ελένη Μπουζάνα ,ο περιφερειακός   Σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας , οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσάτσαρης ,Κώστας Νταφούλης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Μανώλης ,Αθανάσιος Καραναστάσης ,Γεώργιος Νικολάου ,Ευθύμιος Μπουζέκης ,η κ. Ξανθή Ζησάκη , ο Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Ραψάνης κ. Νικόλαος Γαγάρας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass