ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Πράσινο Σημείο» στη Νεάπολη

Δημοσίευση: 12 Απρ 2016 0:20
Ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης αναμένεται να τοποθετηθούν σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Λαρισαίων Ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης αναμένεται να τοποθετηθούν σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Λαρισαίων

 

Το «Πράσινο Σημείο» είναι μια ελεύθερη γωνιά με κάδους ανακύκλωσης, όχι έναν για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά για το καθένα ξεχωριστά. Πιλοτικά αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Νεάπολης.

Τα «Πράσινα Σημεία» ετοιμάζονται να μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Πρόκειται συγκεκριμένα για οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης, με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση των Λαρισαίων, τα οποία θα βρίσκονται μέσα στις γειτονιές αλλά και έξω από τον αστικό ιστό, προσφέροντας κίνητρα για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση και σε όλη την «αλυσίδα».

Το μοντέλο των «Πράσινων Σημείων» εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και με βάση τη νέα νομοθεσία στη χώρα μας για τα απορρίμματα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Μάλιστα για τον Δήμο Λαρισαίων προβλέπονται δέκα έως έντεκα σημεία μέσα στον Δήμο και ένα κεντρικό σημείο εκτός δηλαδή του ιστού της πόλης που θα έχει τον ρόλο της μεταφόρτωσης όλων των υπολοίπων σημείων. Επίσης, στα σημεία εντός του αστικού ιστού οι Λαρισαίοι θα μπορούν να μεταφέρουν σε αυτά όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και μικρές συσκευές. Στο κεντρικό σημείο θα υπάρχει ειδικός χώρος μεταξύ άλλων για συγκέντρωση μπαζών και επίπλων.

«Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή» δηλώνει ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Καθαριότητας Βαγγέλης Λαχανάς του Δήμου Λαρισαίων για να προσθέσει ότι «το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το κείμενο με τις τελικές προτάσεις που αφορούν τις προδιαγραφές ενός “Πράσινου Σημείου”. Για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή».

Σύμφωνα με τον «οδηγό» του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης οι κατηγορίες των «Πράσινων Σημείων» είναι το «Πράσινο Σημείο γειτονιάς», το «μικρό Πράσινο Σημείο», το «βασικό Πράσινο Σημείο», και τα «κέντρα ανακύκλωσης εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή». Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαχανάς «το “Πράσινο Σημείο” θέλουμε να είναι λειτουργικό αλλά και αισθητικά όμορφο μιας και θα είναι μέρος της πόλης. Οπότε σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες του Δήμου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Όπως έχει διευκρινιστεί και από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σκοπός είναι μέσω των «Πράσινων Σημείων» να καταλάβει ο πολίτης την αξία των απορριμμάτων. Εξάλλου και η εικόνα που παρουσιάζουν τα επίπεδα ανακύκλωσης στην πόλη της Λάρισας δεν είναι και τα επιθυμητά. «Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στον Δήμο μας δεν είναι άριστα αλλά η συμμετοχή των πολιτών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα με συνεχή ενημέρωση», τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως επισημαίνεται πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για να μεταφέρει ο πολίτης τα ανακυκλώσιμά του σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης και όχι στον κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι του.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στους σχεδιασμούς της διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων είναι και η έναρξη της οικιακής κομποστοποίησης. Για τη μείωση των οργανικών της κουζίνας αλλά και του κήπου αναμένεται να δοθούν κάδοι κομποστοποίησης σε περιοχές γύρω από το κέντρο είτε στις πρώην κοινότητες είτε σε συνοικίες έτσι ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά και η κομποστοποίηση. «Αρχικά θα δοθούν κάδοι για κομποστοποίηση σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Λαρισαίων έτσι ώστε να αξιοποιείται το κομπόστ στις καλλιέργειες και σε κήπους», ανέφερε ο Βαγγέλης Λαχανάς. Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να κομποστοποιηθούν φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά, υπολείμματα από σαλάτες, φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα, φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν, οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα, στάχτη από τζάκι, τσόφλια αβγών, χαρτιά της κουζίνας, πριονίδι, υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass