ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Το μέλλον είναι ήπιες μορφές και εξοικονόμηση ενέργειας

* Ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσω του «Γαστρονομικού Τουρισμού»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2016 1:41

«Η κοινωνία έχει ανάγκη την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ Δικτύου «Περραιβία» Κωνσταντίνος Σκριάπας στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Δίκτυο «Περραιβία» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ομιλητές αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, επιδίωξαν με την ημερίδα την ενημέρωση των πολιτών σε επίκαιρα θέματα ενεργειακής αξιοποίησης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, την προσέγγιση σύγχρονων κατευθύνσεων της ενεργειακής εκπαίδευσης, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας πάνω στον τομέα των ΑΠΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΕΑΠ Γιώργου Τσομπάνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνογλου η Λάρισα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία που της δίνει η θέση της στο κέντρο της χώρας, «μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτό» επισήμανε σε δηλώσεις του στην «Ε» για να συμπληρώσει ότι η ανάπτυξη, όπως και η εξάλειψη της ανεργίας θα επέλθουν με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα απασχόλησης. «Η Θεσσαλία δεν έχει πρόβλημα, δεν έχει φτώχεια. Μέσα από τοπικές συμπράξεις που θα έχουν ως στόχο το τοπικό συμφέρον ο τόπος μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα και να βγει μπροστά. Με τα προϊόντα του. Αν αναπτυχθεί ο κοινοτισμός και όχι ο κομματισμός, δίνοντας συγχρόνως κίνητρα στους νέους για να μείνουν στον τόπο τους μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο στη Θεσσαλία με επίκεντρο τη διατροφή. “Food Tourism”, γαστρονομικός τουρισμός».

Στις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας σε καλλιέργειες υπό κάλυψη και σε περιπτώσεις ημίκλειστου θερμοκηπίου αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κίττας. «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυξάνονται σταθερά στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν την πιο δυναμική μορφή της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής. Αν και έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα σε υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε υποτυπωδώς εξοπλισμένα θερμοκήπια, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο του κλίματος του θερμοκηπίου», ανέφερε ο κ. Κίττας. Στην ομιλία του παρουσίασε αρχικά σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές του τομέα της Γεωργικής Μηχανικής που έχουν ως στόχο τον ευφυή έλεγχο, τη διαχείριση αειφορικών θερμοκηπίων και την εξοικονόμηση ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα έγινε σύντομη περιγραφή των συστημάτων κλιματισμού των σύγχρονων θερμοκηπίων καθώς και τεχνολογιών και τεχνικών μείωσης των εισροών ενέργειας και χημικών στο οικοσύστημα θερμοκήπιο. Στη συνέχεια, περιέγραψε τη λειτουργία του πρότυπου πειραματικού θερμοκηπίου του έργου Adapt2Change με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο «ημίκλειστο» θερμοκήπιο.

Στις δυνατότητες αξιοποίησης ενεργειακού περιεχομένου απορριμμάτων και τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικές μονάδες, αναφέρθηκε ο χημικός μηχανικός, προϊστάμενος τμήματος Συντονισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης και Περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων Βασίλης Καραγιάννης. «Η βιώσιμη ανάπτυξη ως ιδέα προβλήθηκε έντονα αλλά και αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης κρατών στο πλαίσιο του σύγχρονου παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος. Οι πεπερασμένοι πόροι της ανθρώπινης βιόσφαιρας προώθησαν την τεχνολογία αξιοποίησης των διάφορων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας αφήνοντας όμως ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, τη βιομάζα.

Εδώ εισέρχεται και ο παρεμβατισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το ανεκμετάλλευτο δυναμικό που μπορεί μα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες.

Οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης έχουν σήμερα τη δυνατότητα να πρωτοτυπήσουν στο πρόσφορο Ευρωπαϊκό Πεδίο των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και να προωθήσουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανταποδίδοντας στους πολίτες τα οφέλη και βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους».

Τοποθετήσεις έκαναν ο Λευτέρης Γιακουμέλος, φυσικός, συνεργάτης τμήματος εκπαίδευσης, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Εθνικός Φορέας (Κ.Α.Π.Ε.), ο Αντώνης Ντάνης, υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου, ο Θωμάς Κόκκαλης, μέλος της Περιβαλλοντικής Ομάδας ΚΠΕ Τρικκαίων – Περτουλίου και ο Κώστας Σπανός, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass