ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ενισχύεται η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή και η ανακύκλωση

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 11:55

Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας συζητήθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο ήταν προγραμματισμένη και συζήτηση για το ενδεχόμενο κατασκευής νέου σταθμού διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Όπως επισημαίνεται στο νέο ΠΕΣΔΑ «ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας έδινε έμφαση στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των βασικών υποδομών ασφαλούς τελικής διάθεσης και ανάκτησης καθώς και στο δίκτυο μεταφόρτωσης των αστικών στερεών αποβλήτων. Με την παρούσα αναθεώρηση, πλέον ενισχύεται η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση, ενώ δίνονται βασικές κατευθύνσεις για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων».

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Συνοπτικά, μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις που προτείνονται στο παρόν σχέδιο είναι οι εξής:

- Καθιέρωση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, ώστε να εξασφαλισθεί, κατ’ ελάχιστον, η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους από το στάδιο της προδιαλογής, ως το 2020.

- Καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της χωριστής συλλογής ήτοι 40% του συνολικού βάρους των βιοαποβλήτων, ως το 2020 και επεξεργασία των χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων σε μονάδες κομποστοποίησης με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας. Σε πρώτη φάση προτείνονται οι εξής μονάδες βιολογικής επεξεργασίας: Μία μονάδα που θα εξυπηρετεί τις Π.Ε. Τρικάλων και Π.Ε. Καρδίτσας, μία μονάδα για την Π.Ε. Λάρισας, μία μονάδα για την Π.Ε. Μαγνησίας και τρεις μικρές Μονάδες στην Π.Ε. Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος).

- Δημιουργία ενός πυκνού δικτύου Πράσινων Σημείων μέτρων για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή από τους πολίτες για όλα σχεδόν τα ρεύματα αποβλήτων, ώστε να επιτευχθούν κατ’ ελάχιστον οι στόχοι του Ν.4042/2012 (Α’ 24) έως το 2020.

- Εφαρμογή Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων με στοχευμένες δράσεις για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς με στόχο τη σταθεροποίηση των αποβλήτων στα σημερινά επίπεδα.

Για την επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό επίπεδο, η υλοποίηση του σχεδίου προβλέπεται σε δύο χρηματοδοτικές φάσεις, ως εξής:

Έργα Α’ χρηματοδοτικής προτεραιότητας που αφορούν στις βραχυπρόθεσμες δράσεις έως το 2019, και περιλαμβάνουν το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων του ΠΕΣΔΑ για τις οποίες τίθενται στόχοι από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ και ως εκ τούτου θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2020, και, Έργα Β’ χρηματοδοτικής προτεραιότητας που αφορούν στις μεσοπρόθεσμες συμπληρωματικές δράσεις του ΠΕΣΔΑ που είναι απαραίτητες καθώς περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ, αλλά υπερκαλύπτουν τους στόχους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ως εκ τούτου μπορούν να επεκταθούν χρονικά και έως το 2023.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, εξέφρασε την άποψη ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, αλλά θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένη και η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου σταθμού διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων του δήμου Τεμπών.

Μιλώντας νωρίτερα χθες στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επανέλαβε την αρνητική του γνώμη ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προκρίνει τη μεταφορά των διοδίων εντός της κοιλάδας, καθώς δεν εξέλειπαν οι λόγοι που το απαγόρευαν στην αρχική μελέτη του 2007.

Επισήμανε πάντως ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την αλλαγή της αρχικής σύμβασης που έγινε το 2013, όπως επίσης και ότι η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η ευθύνη, με άλλα λόγια, είναι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που πρέπει σχετικά να αποφανθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, έχει προγραμματίσει σύσκεψη φορέων για το θέμα, στις 11 αύριο το πρωί, στο Μακρυχώρι, όπου έχει προσκαλέσει τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τους βουλευτές της περιοχής, προκειμένου να πάρουν θέση στη ζήτημα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass