ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κόντρα στη Βουλή για την «πράσινη ανάπτυξη»

*Ι. Τσιρώνης: «Δίνουμε τη μάχη για την κλιματική αλλαγή, όπως δίνουμε τη μάχη για τους κοινωνικούς αγώνες» * Γ. Λαμπρούλης: «Για την προστασία του περιβάλλοντος χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που το καταστρέφουν»

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 12:44

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Κόντρα για την «πράσινη ανάπτυξη» με φόντο την επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων σημειώθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και του Λαρισαίου βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

«Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι υποκρισία, αφού για την προστασία του περιβάλλοντος χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι διεθνείς ενώσεις του κεφαλαίου, δηλαδή αυτοί που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής αποσαφηνίζοντας τη θέση του ΚΚΕ που καταψήφισε τη συμφωνία (η Χρυσή Αυγή ψήφισε παρών, τα υπόλοιπα κόμματα την υπερψήφισαν).

«Πιστεύετε ότι αν δεν δώσουμε τη μάχη για το κλίμα -δεν τη δώσουμε καθόλου και περιμένουμε να έλθει ο σοσιαλισμός- θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τους εργάτες σήμερα; Η απάντηση η δική μου είναι «όχι». Και γι’ αυτό τη μάχη αυτήν τη δίνουμε, όπως δίνουμε τη μάχη για τους κοινωνικούς αγώνες», αντέτεινε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης.

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Στην ομιλία του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η εντεινόμενη υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, η ένταση της εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων, του αέρα, της ενέργειας, των δασικών οικοσυστημάτων της γης, η υποβάθμιση του αστικού και οικιστικού περιβάλλοντος σηματοδοτούν και αποκαλύπτουν -κατά τη γνώμη μας- ακόμη πιο έντονα τα αποτελέσματα ή το αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται και στη χώρα μας, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Γι’ αυτό ακριβώς οι αποφάσεις του Ρίο, του Γιοχάνεσμπουργκ, του Κιότο, η τροποποίηση της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο δεν απέτρεψαν τον θάνατο, τη δίψα εκατομμυρίων ανθρώπων, την πείνα, τις επιδημίες και τις φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και τις επιπτώσεις από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και οι καταστροφές αυτές δεν θα αντιμετωπιστούν ούτε με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα, γιατί στο επίκεντρό τους δεν έχουν την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου και τη βελτίωση των συνθηκών, στις οποίες ζει και εργάζεται, αλλά την εξασφάλιση νέας κερδοφορίας στα μονοπώλια και τους ομίλους από νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης. Γι’ αυτό και την ψηφίζουν όλα τα αστικά κόμματα».

Ο κ. Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ενέκρινε τη Συμφωνία του Παρισιού, όμως, πριν καιρό, είχε εγκρίνει την ελεύθερη κυκλοφορία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Και εδώ είναι η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός τους, γιατί η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση της πράσινης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έχει στόχους. Και στοχεύει αφενός σε νέα πεδία κερδοφορίας για τους πρωτοπόρους ευρωπαϊκούς ομίλους στον τομέα αυτό, όσο και στην έμμεση εμπορική προστασία από τους ανταγωνιστές τους, τα εμπορεύματα των οποίων κατατάσσονται, όπως λένε, στα μη φιλικά περιβαλλοντικά.

Και αν κάτι επιβεβαιώνεται είναι πως το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει, δεν μπορεί να δώσει λύση υπέρ των λαών και του περιβάλλοντος, διότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από τον κίνητρο της παραγωγής, τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί κάθε κοινωνία», υπογράμμισε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Ο Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Έχω επανειλημμένα πει στους αξιότιμους συναδέλφους του ΚΚΕ, που τους σέβομαι απόλυτα για την ιδεολογία τους και για τη συνέπειά τους, ότι αυτό που λένε πως η μάχη για την κλιματική αλλαγή δεν απέτρεψε πολέμους, πείνα, κοινωνική αδικία, δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε αυτές τις μάχες», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης και εξήγησε:

«Αυτό το ερώτημα, είχε τεθεί τον 19ο αιώνα στην Αγγλία από τους εργάτες. Και ήταν ποιο; Αξίζει οι εργάτες σε συνθήκες καπιταλισμού να παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, για καλύτερο μεροκάματο, για όλα αυτά; Υπήρχε η άποψη, η δική σας άποψη ότι αν δεν αλλάξει η κοινωνία, αυτές οι μάχες είναι μάταιες και, μάλιστα, είναι και μάχες που αποκοιμίζουν τον εργάτη, γιατί για ένα καλύτερο μεροκάματο του δημιουργεί την αυταπάτη ότι είναι κοινωνικά δίκαιο το κράτος.

Σε αυτόν, λοιπόν, το διάλογο απάντησε ο Κάρολος Μαρξ με το «μισθός, τιμή και κέρδος» και ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως του εάν αυτό το καθεστώς δεν είναι καθεστώς που ικανοποιεί την ιδεολογία σας ή τα οράματά σας, οι μάχες αυτές πρέπει να γίνονται εδώ και τώρα.

Και σας ρωτώ ειλικρινά: Πιστεύετε ότι αν δεν δώσουμε τη μάχη για το κλίμα -δεν τη δώσουμε καθόλου και περιμένουμε να έλθει ο σοσιαλισμός- θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τους εργάτες σήμερα; Η απάντηση η δική μου είναι «όχι». Και γι’ αυτό τη μάχη αυτήν τη δίνουμε, όπως δίνουμε τη μάχη για τους κοινωνικούς αγώνες», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

«Όπως κάνετε ως τώρα και έχετε τσακίσει τον κόσμο. Αυτές τις μάχες δίνετε», σχολίασε ο κ. Γ. Λαμπρούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass