«ΨΗΦΙΣΑΝ» ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ «WWF» ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαμηλό βαθμό δίνουν Λαρισαίοι στο πράσινο της πόλης τους

* Την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνει το πάρκο του Αλκαζάρ, ενώ συνολικά η πόλη πανελλαδικά βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 12:24
 Αλκαζάρ, πάρκα οδού Χατζημιχάλη και Αγ. Αντωνίου: Μερικές από τις «πράσινες» γωνιές της Λάρισας που φαίνεται δεν πείθουν τους πολίτες της ότι ζουν σε πράσινη πόλη… Αλκαζάρ, πάρκα οδού Χατζημιχάλη και Αγ. Αντωνίου: Μερικές από τις «πράσινες» γωνιές της Λάρισας που φαίνεται δεν πείθουν τους πολίτες της ότι ζουν σε πράσινη πόλη…

Της Λένας Κισσάβου/ Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Τη χαμηλότερη βαθμολογία κατέχουν χώροι πρασίνου στη Λάρισα, μεταξύ ανάλογων υποδομών 89 πόλεων σε όλη την Ελλάδα, όπως έκριναν οι ίδιοι οι πολίτες τους, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της «WWF» Ελλάδας με τίτλο «Green Spaces».

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατά την οποία οι χρήστες της την «κατεβάζουν» δωρεάν, με σκοπό να καταγράψουν και αξιολογήσουν πάρκα και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στις ελληνικές πόλεις που ζουν.

Οι Λαρισαίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν χώρους πρασίνου της πόλης τους, από τα στοιχεία που κατέθεσαν, διαπιστώνεται ότι επιθυμούν καλύτερα επίπεδα καθαριότητας και βελτίωση των υποδομών πρασίνου. Την υψηλότερη δε βαθμολογία έχουν δώσει στο πάρκο Αλκαζάρ, στον πεζόδρομο της οδού Κούμα και στη διαμορφωμένη κοίτη του Πηνειού, στην οδό Καλλιθέας.

Συνολικά στην πόλη μας, ανταποκρίθηκαν 210 πολίτες οι οποίοι έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή.

Για το τι δείχνουν τα στοιχεία που κατέθεσαν οι Λαρισαίοι, μέχρι σήμερα, ο κ. Αχιλλέας Πληθαράς, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της «WWF» Ελλάδας, αναφέρει στην «Ε»: «Τα θετικότερα σχόλια και την καλύτερη βαθμολογία έχει συγκεντρώσει το πάρκο Αλκαζάρ και το πάρκο στην οδό Καλλιθέας.

Σε αντίθεση, χαμηλή βαθμολογία δίνουν οι πολίτες, σε περιφερειακά πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που βρίσκονται στις οδούς Χατζημιχάλη, Σκουφά, Τριφυλίας κ.α.

Στη Λάρισα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 9 χώροι πρασίνου, σχετικά χαμηλό νούμερο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της πόλης, αλλά και τον συνολικό αριθμό των πάρκων που διαθέτει.

Γενικά οι πολίτες που καταχώρισαν χώρους πρασίνου δείχνουν ότι επιθυμούν καλύτερα επίπεδα καθαριότητας και βελτίωση των υποδομών, πράγμα που δεν είναι δύσκολο να συμβεί».

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μεγαλύτερη συμμετοχή στην ηλεκτρονική εφαρμογή βαθμολογίας χώρων πρασίνου, έχουν οι πολίτες των υπόλοιπων θεσσαλικών πρωτευουσών και κυρίως στους Δήμους Καρδίτσας και Τρικάλων.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αχιλλέας Πληθαράς: «Στην Καρδίτσα έχουν καταγραφεί 48 χώροι πρασίνου, με ενεργό συμμετοχή των σχολείων της περιοχής. Ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιεί την εφαρμογή και παρεμβαίνει σε σημεία όπου οι πολίτες έχουν σχολιάσει ή βαθμολογήσει αρνητικά.

Στα Τρίκαλα έχουν καταγραφεί 20 χώροι πρασίνου και την εφαρμογή χρησιμοποιούν περίπου 190 πολίτες».

«ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Το «WWF Green Spaces», είναι ένα εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι (και ο Δήμος Λάρισας) για να ζητούν από τους πολίτες να καταχωρούν σε πραγματικό χρόνο την άποψή τους σε ζητήματα πρασίνου.

Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή όχι μόνο για να διατυπώνουν την άποψή τους και να αξιολογούν την παρούσα κατάσταση αλλά και για να ανακαλύπτουν χώρους πρασίνου, που ενδεχομένως αγνοούσαν την ύπαρξή τους.

Στο http://greenspaces.gr μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να «κατεβάσει» δωρεάν την εφαρμογή και να μπει μέσα στη μεγάλη «πράσινη παρέα» κριτών πρασίνου της Λάρισας, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό μιας καλύτερης πράσινης πόλης.

Όπως τονίζει ο κ. Πληθαράς: «Το WWF Ελλάς θεωρεί τους δήμους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα. Η έκθεση που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων».

ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Πληθαράς, «Από τις αρχές ου 2016, 4.500 πολίτες αξιολόγησαν 887 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ποια είναι η ετυμηγορία τους; Οι πράσινοι χώροι ξεπερνούν τη βάση με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2.

Σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί στην εφαρμογή, 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των καταγεγραμμένων πάρκων ανέρχεται στο 6,2, πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας!

Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα».

ΤΟ WWF GREENSPACES

«Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας…» υποστηρίζει ο κ. Πληθάρας, συμπληρώνοντας τα εξής: «Οι πολίτες μπορούν να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Όμως, το κυριότερο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από το WWF GreenSpaces οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους.

Η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστες εντυπώσεις)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass