Το μπαλάκι στους ΤΟΕΒ για το περιβαλλοντικό τέλος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ-ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΩ «ΑΝΤΑΡΣΙΑ»

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2019 16:56
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μαίνεται ο «πόλεμος ανακοινώσεων» για την επιβολή και τον καθορισμό του περιβαλλοντικού τέλους στους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς και χθες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις-τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων για το ποιος φέρει την ευθύνη της νέας επιβάρυνσης για τους παραγωγούς του κάμπου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά και Ν. Παπαδόπουλος τονίζουν τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου για μείωση του περιβαλλοντικού συντελεστή για το κόστος χρήσης του νερού και για την αύξηση των διαθεσίμων υδάτινων πόρων, μέσα από σημαντικά έργα εξοικονόμησης και μεταφοράς νερού.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε «υπερβάλλων ζήλος» στον καθορισμό του περιβαλλοντικού τέλους από την Αποκεντρωμένη, την ώρα που αυτή υποστηρίζει πως «δεν υπήρξε κανένα «άδειασμά» της από τον αρμόδιο υπουργό Σωκρ. Φάμελλο, παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του.

Από την πλευρά της η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» σε ανακοίνωσή της κατηγορεί Κυβέρνηση και Περιφέρεια για την εμπορευματοποίηση του νερού.

Όσον αφορά στο ζητούμενο, που είναι ο καθορισμός του περιβαλλοντικού τέλους, η καυτή πατάτα πέφτει στους ΤΟΕΒ, οι οποίοι αφού ενημερωθούν σε τεχνική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα ορίσουν το τελικό κόστος.

ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ

Σε δέσμευση «για μείωση του κόστους του νερού στην αγροτική γη της Θεσσαλίας» αναφέρονται οι δύο Λαρισαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό για την τιμολόγηση του νερού και το κόστος άρδευσης στη Θεσσαλία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Άννα Βαγενά και Ν. Παπαδόπουλος αναφέρουν: «Η σύσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη, για να αποσαφηνιστεί η στοχοθεσία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε σχέση με την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι η τιμολόγηση του κόστους του νερού που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή θα πρέπει να υπολογιστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο διυπουργικής συνεργασίας και συντονισμού, με τους φορείς διαχείρισης του νερού (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ), αλλά και με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια μείωσης του κόστους. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Στη δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντικού συντελεστή για το κόστος χρήσης του νερού. Και στην αύξηση των διαθεσίμων υδάτινων πόρων, μέσα από σημαντικά έργα εξοικονόμησης και μεταφοράς νερού. Όπως δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και υπογράμμισε ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να προκύψει καμία αλλαγή στο αγροτικό τιμολόγιο του νερού. Στόχος μετά τον Ιούνιο είναι ο αγρότης της Θεσσαλίας να πληρώνει μειωμένο κόστος για το νερό της καλλιέργειάς του, βλέποντας ταυτόχρονα ότι τα χρήματα που πληρώνει πιάνουν τόπο σε ανταποδοτικά οφέλη για τη βελτίωση των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και για τη διατήρηση της παραγωγικής βιωσιμότητας του θεσσαλικού κάμπου».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Το περιβαλλοντικό τέλος, έτσι όπως καθορίστηκε, είναι δυσβάσταχτο για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας. Επιμένουμε ότι πρέπει να μειωθεί, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η φράση-κλειδί στον καθορισμό του περιβαλλοντικού τέλους είναι ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ανάκτησης του κόστους και πως το τέλος αναλογεί και όχι ισούται με το περιβαλλοντικό τέλος και το τέλος κόστους».

Αυτά επανέλαβε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημερώνοντας το Σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό κ. Σωκ. Φάμελλο κι όσα δρομολογήθηκαν, δηλαδή: Να διατεθούν από την Περιφέρεια στο Υπουργείο κατάλογοι ολοκληρωμένων έργων με άδεια χρήσης νερού, τα οποία είναι εφικτό να συνυπολογισθούν στον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού τέλους με σκοπό τη μείωσή του. Να πραγματοποιηθεί σύντομα τεχνική σύσκεψη υπό την επίβλεψη των ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΣ με σκοπό την ενημέρωση/κατάρτιση των παρόχων αρδευτικού νερού και συλλογικών δικτύων για την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Να προχωρήσουν οι ΓΟΕΒ /ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους για τις υπηρεσίες άρδευσης στην περιοχή τους και να προτείνουν συντελεστές ανάκτησης για όλες τις παραμέτρους κόστους και για το περιβαλλοντικό τέλος, στη βάση της ισονομίας και ισοτιμίας των παραγωγών/πολιτών. Να διαμορφωθεί με συνεργασία όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη προσδιορισμός των τελικών τιμολογίων άρδευσης στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων και να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του κόστους».

Τέλος, ο κ. Αγοραστός απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια δεν έχει κατασκευάσει αρκετά αρδευτικά έργα, τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους αρδευτές από τα τέλη, υπενθύμισε ορισμένα βασικά έργα, όπως η δημιουργία της λίμνης Κάρλας, η υπογείωση των δικτύων για να χάνεται το νερό και η αξιοποίηση των υδάτων μέσω inverter, η κατασκευή ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών κι άλλα πολλά.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ: ΚΑΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ…

Είναι ξεκάθαρο ότι το δελτίο Τύπου και οι δηλώσεις του κ. Υπουργού συμπίπτουν απόλυτα με το δελτίο Τύπου και τις δηλώσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ντίτορα. Στην Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του αρμόδιου υπουργείου, δεν καθορίζεται το περιβαλλοντικό τέλος, και αναφέρεται η αρμοδιότητα προσδιορισμού του από τους παρόχους. Συνεπώς οι σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα ότι «ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την ΚΥΑ» και ότι «ακυρώθηκε» από τον αρμόδιο Υπουργό, δεν προκύπτουν από πουθενά. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφαρμόζει νόμους και δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Αναιτιολόγητες επιθέσεις εναντίον της όχι μόνο δε βοηθούν το έργο της τήρησης των νόμων αλλά ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον.

Στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτονται οι δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, ο οποίος αναφέρει πως «τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Οι κανόνες, οι δυνατότητες μείωσης του κόστους, τα ειδικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά τιμολόγια και ο βαθμός ανάκτησης κόστους είχαν προσδιοριστεί με τη σχετική απόφαση από τον Μάιο του 2017. Το περιβαλλοντικό τέλος, δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, με ποσοστό ανάκτησης που θα τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Ως εκ τούτου από την απόφαση του Συντονιστή της ΑΔ δεν προκύπτει καθορισμός του τιμολογίου και επιβάρυνση των αγροτών, αλλά καθορισμός ορισμένων εκ των συντελεστών κόστους. Οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το χρηματοοικονομικό κόστος και να προτείνουν το συντελεστή ανάκτησης κόστους και τα τελικά τιμολόγια άρδευσης.

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ»

Το «περιβαλλοντικό τέλος» αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθόδευση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού και ένα μέτρο που θα συμβάλλει με τη σειρά του στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της αγροτικής παραγωγής στο άρμα των κολοσσών του αγροτοδιατροφικού τομέα και των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Αυτοί μιλάνε για ανταγωνισμό, εμείς για τη ζωή των φτωχών αγροτών». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», κατηγορώντας ταυτόχρονα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ο οποίος «εμφανίζεται ως ο καλύτερος σύμμαχός της και ο πιο πιστός εντολέας των κατευθύνσεων της ΕΕ., αφού δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα ενάντια στη φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης του νερού από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά μόνο ψέλλισε ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο και βλάπτει την «ανταγωνιστικότητα» της Θεσσαλίας. Το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass