ΚΑΘΩΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αγωνία για πιθανές πλημμύρες στον Πλαταμώνα

* Οι κάτοικοι του Παλιού Σταθμού δεν θέλουν την απομάκρυνση των προστατευτικών βράχων που κατασκευάστηκαν το 1990

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:27

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Την έντονη αγωνία για τα σπίτια τους που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα στην περιοχή του Παλαιού Σταθμού Πλαταμώνα εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής φοβούμενοι ότι θα αναβιώσουν οι εποχές της δεκαετίας του ΄80, τότε που το νερό έμπαινε μέσα στα δωμάτια τους καταστρέφοντας τα πάντα και ο Πλαταμώνας είχε κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τότε είχαν ληφθεί μέτρα και με μελέτη είχαν κατασκευαστεί υπερυψωμένοι πρόβολοι και βραχίονες τύπου «Ταφ» με βράχια που είχαν μεταφερθεί κυρίως από την ορεινή Ελασσόνα με αποτέλεσμα να σταματήσει το νερό της θάλασσας να μπαίνει στα σπίτια αλλά και να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και παραλία με άμμο που σχηματίστηκε με φυσικό τρόπο και που τα τελευταία χρόνια αποτελεί την «ατραξιόν» του Πλαταμώνα, καθώς κατακλύζεται από χιλιάδες παραθεριστές.

Το γεγονός που έχει φέρει την αναστάτωση, αλλά και έχει διχάσει τον Πλαταμώνα καθώς οι απόψεις διίστανται, είναι μία νέα μελέτη που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Δίου Ολύμπου και που προβλέπει το «γκρέμισμα» των υφισταμένων προβόλων με τα υπερυψωμένα βράχια και τη δημιουργία υποθαλάσσιων βραχιόνων σε διάφορα σημεία.

Οι κάτοικοι που έχουν τα σπίτια τους κοντά στον Παλιό Σταθμό, φοβούνται ότι το γκρέμισμα των προβόλων θα ξαναφέρει το νερό στα σπίτια τους και αναφέρουν ότι παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην παραλία της Κατερίνης όπου οι υποβρύχιες κατασκευές απέτυχαν και δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νερά.

Οι ίδιοι ζητούν να παραμείνουν οι υπερυψωμένοι πρόβολοι καθώς αποδείχτηκαν σωτήριοι και να τοποθετηθούν οι λεγόμενοι υποθαλάσσιοι βραχίονες στα υπόλοιπα σημεία όπου χρειάζεται.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 300 τουλάχιστον υπογραφές κατοίκων και παραθεριστών που θέλουν να διατηρηθούν τα βράχια και έχει συγκροτηθεί ειδική συντονιστική επιτροπή που με υπομνήματά της ζητά να διατηρηθούν τα «Ταφ», καθώς αποτελούν δοκιμασμένο μέτρο και μάλιστα να αξιοποιηθούν και τουριστικά.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο υπόμνημα των κατοίκων περιγράφονται οι κίνδυνοι και υπάρχουν προτάσεις για την υλοποίηση μιας λύσης αποδεκτής από όλους. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Όταν παγκοσμίως η εφαρμογή και υλοποίηση υποθαλασσίων βραχιόνων για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση έχει αποτύχει... όταν στον ίδιο νομό έχει αποτύχει (βλέπε Κατερίνη) και όταν σε όλο τον κόσμο μόνο οι υπερυψωμένοι βραχίονες και οι κάθετοι πρόβολοι έχουν δώσει τη λύση, εδώ στον Πλαταμώνα προς τι η εμμονή σε μελέτες και κατασκευές που όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, όχι μόνο είναι πανάκριβο το κόστος υλοποίησής τους, αλλά έφεραν και αντίθετα αποτελέσματα; Μήπως σε περίοδο κρίσης, όταν ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες και τα χρήματα δεν περισσεύουν το να καταστρέφεις κάτι που αποδεδειγμένα πέτυχε το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε είναι σπάταλο; Όταν σε όλο τον κόσμο έχουν απορριφθεί ως αναποτελεσματικοί οι υποθαλάσσιοι βραχίονες, όταν στο Μονακό για παράδειγμα, αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Γαλλία και Ιταλία από άκρου εις άκρον έχουν θωρακίσει τις ακτές τους με υπερυψωμένους βραχίονες τύπου «ταφ» και προβόλους, είναι ανόητοι; Και μάλιστα έχουν τριπλό όφελος, καθώς ακόμα συνεχίζουν τις ίδιες κατασκευές...

Το αποτέλεσμα είναι, χαμηλό κόστος, προστασία των ακτών από τη διάβρωση, και οικονομικά οφέλη καθώς οι πρόβολοι και οι βραχίονες ''Ταφ'' αποτελούν και πόλο έλξης τουριστών μιας και οι ''ανόητοι'' Ιταλοί αντί να μπαζώνουν με φορτηγά τις παραλίες άφησαν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Και φυσικά αξιοποίησαν, καλλώπισαν και εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά και τουριστικά τους προβόλους και τα ''ταφ'' με αποτέλεσμα να είναι τουριστικός πόλος έλξης με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους, τον Δήμο και κατ΄ επέκταση για το ίδιο το κράτος! Εδώ στην Ελλάδα του παραλόγου συμβαίνει το αντίθετο, όπως στην Κατερίνη, μετά την έκθεση του ΑΠΘ που σε συμπληρωματική μελέτη (μετά την παταγώδη αποτυχία των υποθαλασσίων βραχιόνων) είπε: ''συνεχίστε να ρίχνετε άμμο στην ακτή...".

Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στον Πλαταμώνα έχουμε εικόνες και εμπειρίες από την προ βραχιόνων - "Ταφ" εποχή. Είδαμε τη θάλασσα να μπαίνει στις αυλές μας και στα ισόγεια δωμάτια των σπιτιών μας και να καταστρέφει τα πάντα, και μετά την κατασκευή των ''Τ'' είδαμε το πρόβλημα να λύνεται οριστικά και την παραλία να αποκαθίσταται σιγά – σιγά μόνη της, με φυσικό τρόπο καθώς η ίδια η θάλασσα άρχισε να εναποθέτει άμμο στην ακτή…

 Και καταλήγουν οι κάτοικοι με το υπόμνημά τους: “Όταν κάτι λειτουργεί το συντηρείς και το επεκτείνεις, δεν το καταστρέφεις με σκοπό να το αντικαταστήσεις με κάτι αποδεδειγμένα κατώτερο και κατά πολύ ακριβότερο. H καλύτερη λύση είναι να γίνουν και άλλοι πρόβολοι και Ταφ και όχι να χαλαστούν τα υφιστάμενα έργα, ίσως μάλιστα πρέπει να γίνει και ένα βήμα παρακάτω και να εξωραϊστούν μιας και τα οφέλη για τον Δήμο θα είναι πολλαπλά...

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

1) Τη διατήρηση των υπαρχόντων υπερυψωμένων βραχιόνων ''Τ'' και των κάθετων προβόλων μιας και το έργο είναι 100% πετυχημένο όσον αφορά στην προστασία της παραλίας από τη διάβρωση και κατά συνέπεια 100% πετυχημένη είναι και η προστασία των περιουσιών αλλά και των ανθρώπων.

2) Να προχωρήσει η Δημοτική αρχή ένα βήμα παραπάνω εξωραΐζοντας και καλλωπίζοντας τους βραχίονες ώστε να γίνουν τουριστικός πόλος έλξης μιας και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλο το Δήμο.

3) Σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο για την κατασκευή υποθαλασσίων βραχιόνων επ' ουδενί λόγο δε πρέπει να χαλαστούν οι παλαιότεροι βραχίονες και πρόβολοι αλλά το νέο έργο να λειτουργήσει συνεπικουρικά στο παλαιό πετυχημένο έργο προστασίας που η χρησιμότητά του είναι αποδεδειγμένη και απ' όλους αναγνωρισμένη...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass