Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΚΑΙ ΕΡΩΤΑ ΣΚΩΠΤΙΚΑ:

«Θα αναγνωρίζατε βιντζότρατα σε λιμάνι;»

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:05

 

Σε αντίκρουση των επιχειρημάτων των «Οικολόγων Πράσινων», προβαίνει η Πανελλήνια Ένωση Βιντζότρατας, με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος (σ.σ.: δημοσιεύτηκε και στην «Ε»), με την οποία ζητούσε από τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου να ανακαλέσει την πειραματική αλιεία με βιντζότρατα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν, ότι οι «Οικολόγοι Πράσινοι», «γνωρίζουν ελάχιστα για το θέμα και χωρίς τεκμηριωμένη άποψη, προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στη βιντζότρατα».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Για πια καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου μιλάτε, όταν η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την εθνική νομοθεσία αλλά και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία είναι ενήμερη για την πειραματική αλιεία;

- Γνωρίζετε άραγε ότι τον περασμένο Αύγουστο η ευρωπαϊκή επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα καλώντας την να συντομεύει την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου για τη βιντζότρατα αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα; Παρόλο που τα σκάφη δεν εργάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο;.

- Παρουσιάζετε τη βιντζότρατα ως ένα καταστροφικό και επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή εργαλείο , υπεύθυνο για την κατάντια του οικοσυστήματος. Δεν αναφέρετε όμως τις μελέτες που το αποδεικνύουν, ποιοι φορείς και ποιοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με το θέμα. Πώς βγήκε αυτό το πόρισμα;

- Αντίθετα, δεν υπάρχει ούτε μια τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η βιντζότρτα είναι καταστροφικό εργαλείο.(επισυνάπτω πορίσματα μελετών).

- Κατηγορείτε τη βιντζότρατα ότι καταστρέφει τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ότι αποψιλώνει και γδέρνει τον βυθό. Πώς μπορείτε να το αποδείξετε; Γνωρίζετε άραγε πως λειτουργεί αυτό το εργαλείο; Θα αναγνωρίζατε μια βιντζότρατα σε κάποιο λιμάνι; Έχετε τις γνώσεις και τις αποδείξεις να το ισχυρίζεστε στιγματίζοντας έτσι έναν κλάδο και αξιοπρεπείς ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν;

Η βιντζότρατα κύριοι των Οικολόγων Πράσινων, δεν εργάζεται πλέον πάνω σε λιβάδια Ποσειδωνίας ούτε στο ελάχιστο καθώς ο ευρωπαϊκός κανονισμός το απαγορεύει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της στο σύνολο της χώρας (σχετικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο) με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση.

Θα έπρεπε επίσης να ξέρατε ότι η βιντζότρατα δεν απαγορεύτηκε ποτέ. Περιορίστηκε μόνο να εργάζεται σε βάθη μεγαλύτερα των 50 μέτρων και με άνοιγμα ματιού στο δίχτυ μεγαλύτερο των 40 χιλ. Αυτό έγινε γιατί το κράτος άργησε να υποβάλει διαχειριστικό σχέδιο ως όφειλε. Γιατί λοιπόν τα βάζετε με τους ψαράδες όταν εμείς δεν φταίμε πουθενά; Να σας ενημερώσω ότι σε άλλες χώρες διαχειριστικά σχέδια παρόμοιων εργαλείων έχουν ήδη εγκριθεί.

Αν μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της έρευνας θα σας έλεγα ότι οι επιστήμονες δεν θα παρακολουθούν μόνο 22 σκάφη αλλά σταδιακά το σύνολο των σκαφών που παίρνουν μέρος στην έρευνα. Όσον αφορά το GPS, μάλλον έχετε μπερδευτεί καθώς αυτό δεν είναι σύστημα εντοπισμού θέσης (vms) αλλά ένα απλό GPS που θα καταγράφει το στίγμα των καλάδων. Έτσι ξέρουμε που είναι αυτές και θα ενταχθούν στο διαχειριστικό σχέδιο. Στο μέλλον η αλιεία με βιντζότρατα θα επιτρέπετε μόνο σε αυτές. Το VMS θα είναι υποχρεωτικό μόνο τότε.

Η βιντζότρατα λοιπόν θα λειτουργεί κάτω από την προστασία αλλά και την παρακολούθηση ενός διαχειριστικού σχεδίου, σεβόμενη απόλυτα την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία προκαλώντας έτσι την ελάχιστη ζημία στα ιχθυοαποθέματα. Μακάρι και τα υπόλοιπα εργαλεία της παράκτιας ζώνης να λειτουργούσαν σύμφωνα με ένα διαχειριστικό σχέδιο. Ίσως η κατάσταση στις Ελληνικές θάλασσες να ήταν καλύτερη.

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι η αλιεία κινδυνεύει να γίνει άμεσα μη βιώσιμο επάγγελμα και ότι πρέπει να προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα, θα δεχόμασταν ίσως ότι δεν μας συμπαθείτε, ότι έχετε αντίθετη άποψη με τη δικιά μας. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να διαστρεβλώνετε την αλήθεια, να πετάτε λάσπες δίχως να μπορείτε να τεκμηριώνετε αυτά που λέτε και να βασίζεστε σε λόγια κάποιων…

Ελπίζουμε πραγματικά να μην χαράζετε την οικολογική σας πολιτική τόσο πρόχειρα, όσο πρόχειρα γράψατε την ανακοίνωση ενάντια στη βιντζότρατα και ίσως ήταν πιο σωστό να ενωθούμε όλοι μαζί, και ο καθένας από μεριά του να βοηθήσει ώστε να υπάρξει αύριο στη θάλασσα και την αλιεία…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass