ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ «ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ» ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ο Πανοραμίξ των μπλόκων...

*Ο 70χρονος Σπύρος Τσιοτινός μετά τη μεγάλη του πορεία στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με την... κουτάλα του πλέον στηρίζει τον αγώνα από ένα άλλο «στρατηγικό» πόστο

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2016 0:27

 

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας
Ούτε λευκά μακριά γένια έχει, ούτε κανένα χρυσό δρεπάνι κουβαλάει. Σαν άλλος όμως δρυίδης καταφέρνει καθημερινά με την ξύλινη κουτάλα να ετοιμάζει το «μαγικό φίλτρο» των αγροτών. Η ιστορία του 70χρονου Σπύρου Τσιοτινού αγγίζει την περίπτωση του Πανοραμίξ και αυτόματα το μπλόκο της Νίκαιας φέρνει κάτι σε... Γαλατικό χωριό που δεν λέει να παραδοθεί στις ορέξεις των σύγχρονων Ρωμαίων (βλέπε ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.ά.).
«Σήμερα το πρόγραμμα έχει γίδα βραστή» λέει στην «Ε» και σκουπίζει το μέτωπο με το μπράτσο του. Μαγειρεύει με εβδομαδιαία λίστα. Δευτέρα κεμπάμπ χοιρινό, Τρίτη προβατίνα ψητή, Τετάρτη κεμπάπ πρόβειο, Πέμπτη προβατίνα με κριθαράκι, Παρασκευή αποτοξίνωση με φασόλια αλλά το Σάββατο γίδα βραστή με πατάτες. Για Κυριακή μην ρωτάτε. Ψητά σίγουρα.
Μάγειρας έγινε από τύχη. Ή για να ακριβολογούμε τον έκαναν... «Όταν πήγα φαντάρος με έκοψαν από τους καταδρομείς και με έστειλαν για πολιτικούς λόγους μάγειρα. Τελείωσα και τη Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο».
Αριστερός γαρ και στα 70 του χρόνια πλέον έχουν να λένε πως έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Αγρότης από το 1970, από τότε στις γραμμές του ΚΚΕ και στον συνδικαλισμό. Από το 1974 εκλεγόταν συνεχώς στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο οποίος επί σειρά 16 ετών διατέλεσε πρόεδρος. Ήταν στο Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών όπως και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΠΑΣΕ και για πολλά χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος.
Γεννημένος στο Ζάρκο δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει και στον τόπο του καθώς από το 1978 εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκου. Τότε ήταν που άρχισε και να θυμάται την παλιά του τέχνη, τη μαγειρική. «Εκεί καθιέρωσα τη φασολάδα κάθε αποκριές. Μεγάλα καζάνια και φαγητό για όλους. Από το 1982 και μετά πήγαινα να μαγειρεύω για φίλους και παρέες. Πάντα ερασιτεχνικά και πάντα με χαμόγελο.
Στα μπλόκα της δεκαετίας του ’90 ήταν από τα «πρωτοπαλίκαρα», τώρα όμως λόγω ηλικίας έφτασε η ώρα να αποτραβηχτεί. Δεν το βάζει κάτω. Προσφέρει απ’ ό,τι πόστο μπορεί. «Γεννήθηκα φτωχός και θα πεθάνω φτωχός», κάνει σαν χτυπάει την κουτάλα στο καζάνι. Έτοιμη η γίδα και η μυρωδιά σπάει μύτες. Δεν εξηγείται, πρέπει να ’χει και μυστικά. Όλοι οι σεφ έχουν «το μεράκι» λέει και κόβει μεζέ να μας προσφέρει. «Ικανοποιούμαι να δίνω ό,τι μπορώ και το αγαπάω. Αφού με έκαναν μάγειρα για συγκεκριμένους λόγους το εκμεταλλεύτηκα».
Δεν έχει χάσει ούτε ένα συλλαλητήριο και από δικαστήρια πάνω από 40 φορές. Γεμάτος και έμπειρος μπορεί να κάνει μια σύγκριση με το παρελθόν. «Τα προβλήματα ήταν πάντα ίδια. Τώρα όμως οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Ό,τι δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το έκαναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που οι άλλοι ωστόσο δεν παίρνουν θέση, για το τι θα έκαναν», αλλά και μια πρόβλεψη για το μέλλον: «Στην αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους. Δεν βλέπετε πες τώρα πάνε να φτιάξουν τσιφλίκια;».
* Πες μας. Ποια συνταγή αφιερώνεις στον Τσίπρα;
- «Πατάτες μπλούμ. Έτσι όπως τα έχει κάνει...»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass