Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ:

Κρίμα που η Λάρισα δεν ανέδειξε ακόμη το Αρχαίο Θέατρο

* Τι λέει για προσφυγικό, διαπραγμάτευση και τα μελλοντικά του σχέδια

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 20:16

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Για τη συμφωνημένη εδώ και καιρό συμμετοχή του στην αυριανή εκδήλωση στην Ελασσόνα για την αναπηρία, για την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που χάθηκε για τη Λάρισα και πώς αυτή συνδέεται με την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου, αλλά και για την πολιτική επικαιρότητα μίλησε, με συνέντευξή του στην «Ε» ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν θα βγει ζημιωμένη από το προσφυγικό ζήτημα, όσο συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα της άρον άρον συμφωνίας στο παρά πέντε του προγράμματος.

* Κύριε Λαζόπουλε, πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην αυριανή εκδήλωση στην Ελασσόνα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία;

- Η συμφωνία κλείστηκε τον Φεβρουάριο, όταν βρέθηκα στη Λάρισα για το μνημόσυνο της μητέρας μου. Σε κάποιο εστιατόριο όπου βρισκόμουν, με πλησίασε η Χρυσούλα Πιτένη και μου γνωστοποίησε την πρόθεση των τοπικών φορέων να διοργανώσουν στην Ελασσόνα μια εκδήλωση αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Συμφώνησα κι αφήσαμε σε εκκρεμότητα την ημερομηνία. Τελικά επιλέξαμε την αυριανή ημέρα, καθώς δεν έχω υποχρεώσεις, τηλεοπτικές ή θεατρικές. Όσον αφορά στη βιωματική ομιλία που θα κάνω, αυτή σχετίζεται με τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει τόσα χρόνια, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις του αναπηρικού κινήματος, συναναστρεφόμενος με ανθρώπους με αναπηρία, με άτομα που με παρακολουθούν στις θεατρικές μου παραστάσεις ή στις τηλεοπτικές εκπομπές. Για παράδειγμα σήμερα είχα μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών, με στόχο να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει η τηλεόραση σε αυτούς, όχι μόνο στα δελτία ειδήσεων, αλλά γενικότερα. Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης οφείλει να συγκεντρώνει τα προβλήματα των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες, να τις προβάλλει, να αγωνίζεται για την επίλυσή τους. Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την κοινωνία πρέπει να γίνουν όλα όσα απαιτούν τα άτομα με αναπηρία, για να ενσωματωθούν πλήρως στην καθημερινότητα. Όλοι οφείλουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Σε κάθε περίπτωση η συμπαράστασή μου προς τα άτομα με αναπηρία είναι δεδομένη.

* Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα χάθηκε για τη Λάρισα. Πιστεύετε ότι χάθηκε και η ευκαιρία για πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης;

- Θεωρώ ότι το παιχνίδι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χάθηκε με την καθυστερημένη ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης. Είναι κρίμα που τόσα χρόνια η Λάρισα δεν κατάφερε να το αναδείξει. Το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να εκτινάξει την πόλη σε όλους τους τομείς. Φοβάμαι ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει συνειδητοποιήσει τη δυναμική του Αρχαίου Θεάτρου. Επειδή όμως είμαι παιδί της επαρχίας και γνωρίζω πώς σκέφτεται και ενεργεί αυτή, θα πρέπει κάποια στιγμή από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις. Να ξεπεράσουμε εμμονές και τυπικά εμπόδια. Μέσω του Αρχαίου Θεάτρου θα ξαναποκτήσει και το Θεσσαλικό Θέατρο μεγαλύτερη δυναμική. Θα ξαναβρεί τον πρωταρχικό του ρόλο, που είχε όταν πρωτοξεκίνησε και πρόσφερε σε μένα και πολύ ακόμη κόσμο τις ευκαιρίες να εκφραστούμε.

* Τον τελευταίο καιρό το Αρχαίο Θέατρο είναι επισκέψιμο σε σχολεία και μαθητές…

- Αυτό είναι ευχάριστο. Θα πρέπε όμως η παρουσία τους να είναι περισσότερο βιωματική. Δηλαδή όπως οι μαθητές επισκέπτονται το χημείο στο μάθημα της χημείας, έτσι θα μπορούσαν να παραστούν και στις εργασίες ανασκαφής ή αποκάλυψης των αρχαίων. Ψάχνοντας την ιστορία του τόπου, τη μαθαίνεις καλύτερα.

* Στην πολιτική επικαιρότητα τώρα, πιστεύετε ότι θα έχουμε και δεύτερο δύσκολο καλοκαίρι, όπως πέρυσι, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές;

- Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε τα περσινά. Θα είναι ολέθριο λάθος η ελληνική κυβέρνηση να χάσει χρόνο με συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Όπως φαίνεται το ΔΝΤ, κι όπως προέκυψε από τα wiki leaks, επιζητά νέα εμπλοκή των διαπραγματεύσεων για να θέσει νέα δεδομένα, πολύ πιο επαίσχυντα στο παρά πέντε. Δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε τρίτη μαρτυρική συμφωνία. Η κρίση που δημιουργήθηκε είναι τεχνητή. Έστω όμως ότι είναι πραγματική. Κάποια στιγμή δεν πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ξένοι ότι η Ελλάδα πλήρωσε όχι μόνο αυτά που χρωστούσε, αλλά πολύ περισσότερα, σε ένα τοκογλυφικό δανεισμό. Πρέπει να την αφήσουν να ζήσει.

* Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό;

- Όχι, γιατί οι Έλληνες στάθηκαν για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και πρόσφεραν ένα στρώμα προστασίας στους πρόσφυγες. Να με θυμηθείτε. Σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη. Όσο δεν εμπλέκεται σε πολεμικές καταστάσεις και συνεχίζει να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων που στήθηκαν στις χώρες τους, δεν θα κινδυνεύει από τυχόν αντίποινα. Αντιθέτως στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ο τρόμος και ο φόβος είναι διάχυτος παντού. Και επειδή κάποιοι μιλούν για πλήγμα στον τουρισμό, από τις συνεχιζόμενες ροές των προσφύγων στη χώρα μας, αναρωτιέμαι πώς συνδέονται, πώς ερμηνεύουν τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος στα ελληνικά νησιά. Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να παραπληροφορούν.

* Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, τηλεοπτικά και θεατρικά;

- Το Αλ Τσαντίρι έχει δύο ακόμη εμφανίσεις για φέτος. Στη συνέχεια, αρχές Ιουνίου έχω προγραμματίσει περιοδεία στη Γερμανία μαζί με τον Τζίμη Πανούση, με τον οποίο υποδυόμαστε δύο κρατούμενους σε ελληνικές φυλακές και συζητούμε πώς και γιατί θέλουμε να αποδράσουμε από αυτές. Τον Σεπτέμβριο θα μεταφέρω το φετινό θεατρικό μου έργο στον κινηματογράφο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass