Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Κ. Τασούλας: Δημαγωγία και λαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης

* Είναι η «θεσμική» τους Θεσσαλονίκη *Υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή * Το ’χουν χωνέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ’ναι δεύτερο κόμμα γι’ αυτό συζητάνε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είναι «ανύποπτος» ο χρόνος συζήτησης. *Αύριο καταθέτει η ΚΟ της ΝΔ τις θέσεις της για το Σύνταγμα, μέσα Ιουλίου η ανακοίνωση της τελικής πρότασης

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2016 12:00
Θητεία 5 ετών για τους βουλευτές μαζί με διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την κυβερνητική σταθερότητα θα προτείνει η ΝΔ στην επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θητεία 5 ετών για τους βουλευτές μαζί με διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την κυβερνητική σταθερότητα θα προτείνει η ΝΔ στην επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

 

Συνέντευξη:

Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Δημαγωγία και λαϊκισμός μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η συζήτηση περί αναθεώρησης τους Συντάγματος νομίζω ότι είναι η «θεσμική Θεσσαλονίκη». Αφού απέτυχε η προγραμματική Θεσσαλονίκη και αποδείχθηκε ψέμα τώρα ο Αλ. Τσίπρας θα φορτώσει κάθε προσδοκία, αναμονή και ελπίδα στο Σύνταγμα καλλιεργώντας την εντύπωση ότι όλα θα αλλάξουν στη χώρα αν αλλάξει αυτό».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε» ο υπεύθυνος συντονιστής της Ν.Δ. για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεών της σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός κ Κώστας Τασούλας.

Σχολιάζοντας δε τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε τη διαχείριση της επικείμενης ήττας του-όποτε γίνουν εκλογές-μέσω... εκλογικού νόμου. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι απόδειξη ότι το χώνεψε ότι θα ’ναι δεύτερο κόμμα».

αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Να μην «ταλαιπωρείται» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσει άμεσα ο εκλογικός νόμος, δεν προκύπτουν». Ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, παρατηρώντας: «Από τη στιγμή που έχουμε θέσει θέμα εκλογών δεν θεωρούμε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο γίνεται σε ανύποπτο χρόνο».

Απατώντας σε ερώτημα σχετικό με τον ρόλο και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τασούλας, επισημαίνει ότι η άποψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΝΔ είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από τη Βουλή, χωρίς η αποτυχία εκλογής του να συνεπάγεται εκλογές ή δημοψήφισμα, ενώ προτείνει και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Επίσης η ΝΔ προτείνει 5ετή θητεία της Βουλής ώστε αυτή να εναρμονιστεί με τις θητείες των άλλων αιρετών οργάνων.

Η ΝΔ που έχει θέσει ήδη προς διαβούλευση 9 κεντρικούς άξονες σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα έχει, όπως αναφέρει ο κ. Τασούλας, μέχρι αύριο Δευτέρα στα χέρια της τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος και εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ολοκληρωμένη την πρότασή της. Όπως τονίζει δε χαρακτηριστικά, θα είναι μία πρόταση που θα έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας και όχι με τις ανάγκες της ΝΔ ή τις ανάγκες προσώπων.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Κώστας Τασούλας επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση έχει «ανεβάσει» παρά πολύ το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου. Κατά την άποψή σας γιατί το κάνει αυτό; Για να αλλάξει την ατζέντα της καθημερινότητας ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

-Η γνώμη μου είναι ότι το κάνει σαφώς για να αποπροσανατολίσει την ενασχόληση και τη συζήτηση από τα τρέχοντα θέματα που είναι το τίμημα και το κόστος της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης και το τίμημα και το κόστος της βαριάς προσγείωσης που έκανε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του στην πραγματικότητα.

Επειδή απέτυχε, επειδή κορόιδεψε και είπε ψέματα ως προς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αναζητεί θεσμικό υποκατάστατο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και γαντζώνεται προσχηματικά κυρίως από το Σύνταγμα. Ενώ, είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή όταν τον πρωτοσυνάντησε του έθεσε το θέμα της προτεραιότητας του Συντάγματος και εδώ και μήνες πάλι ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όχι όμως με βάση μία δημαγωγική χροιά ή με βάση τον λεγόμενο «συνταγματικό λαϊκισμό» αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και με βάση το γεγονός ότι το Σύνταγμα, ουσιαστικά έχει να αναθεωρηθεί το τελευταία 15 χρόνια. Η τελευταία αναθεώρηση πρακτικά ήταν 201. Η αναθεώρηση η επόμενη του 2008 αφορούσε ένα μόνο άρθρο. Και πιστεύω επίσης, βλέποντας και κάποιες «προγεύσεις» από τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτές αφορούν διατυπώσεις απόψεων που είχε κάνει το 2013 είτε σημερινές, πιστεύω ότι θα επιχειρήσει να αποδώσει στο Σύνταγμα κυβερνητικές ευθύνες. Δηλαδή θα μεταθέτει στο Σύνταγμα προσδοκίες τις οποίες όμως μία κυβέρνηση θα μπορεί να τις φέρει σε πέρας.

* Όταν λέτε ότι θα «αποδώσει στο Σύνταγμα κυβερνητικές ευθύνες» πρακτικά τι εννοείτε;

-Να σας πω ένα παράδειγμα. Σήμερα στο Σύνταγμα υπάρχουν διατάξεις για ανάγκη το κράτος να μεριμνά ιδιαίτερα για τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές οι οποίες είναι προστατευόμενες περιοχές, και το λέει και το Σύνταγμα. Ωστόσο το ότι το λέει το Σύνταγμα και το ότι ο κ. Τσίπρας έχει ισχυριστεί ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» δεν εμπόδισε την Κυβέρνηση να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Άρα, τι αξία έχει ένα Σύνταγμα, όταν μία Κυβέρνηση , η μία χώρα μέσα στη χρεοκοπία της και μέσα στην αποτυχία της δεν μπορεί να το πραγματώσει. Δηλαδή ο Τσίπρας θα ενισχύσει μία «φαντασιακή αντίληψη» περί του Συντάγματος για να αποδώσει περισσότερες προσδοκίες στο Σύνταγμα από ό,τι πραγματικά του ανήκουν ώστε να μεταθέσει στο μέλλον τις υποχρεώσεις που μπορεί από τώρα να φέρει σε πέρας. Δηλαδή θα μιλήσει για «κοινωνικό κράτος», μπορεί να μιλήσει και για «ευημερία» στο Σύνταγμα και να νομίσουν κάποιοι ότι η «ευημερία» θα έρθει επειδή θα το ψηφίσουμε στο Σύνταγμα! Θα αποδώσουν στο Σύνταγμα προσδοκίες τις οποίες δεν εκπληρώνει ένα Σύνταγμα. Θα γίνει το θεσμικό υποκατάστατο της Θεσσαλονίκης που κατέρρευσε από την πραγματικότητα.

* Για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος χρειάζεται και μία αναθεωρητική Βουλή, οπότε πέραν των άλλων υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα. Κατά συνέπεια αυτή η όλη συζήτηση πού εδράζεται εν τέλει;

-Ακριβώς. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να πραγματοποιήσει τίποτε από αυτά που θα φορτώσει στο Σύνταγμα. Απλώς θέλει για την περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί γιατί δεν θα συναινέσει κάποιος σε αυτόν τον λαϊκισμό ή γιατί οι αριθμοί δεν θα βγουν να πει «να αυτοί φταίνε και όχι εγώ που δεν μπορώ να σας δώσω παροχές».

* Άρα είναι ένα ακόμη εγχείρημα μετατόπισης ευθυνών κατά την άποψή σας.

-Εγώ νομίζω είναι η θεσμική Θεσσαλονίκη. Αφού απέτυχε η προγραμματική Θεσσαλονίκη και αποδείχθηκε ψέμα θα φορτώσει τώρα κάθε προσδοκία και κάθε αναμονή και κάθε ελπίδα καλλιεργώντας την εντύπωση ότι όλα θα αλλάξουν στη χώρα να αλλάξει το Σύνταγμα.

Δημαγωγία και λαϊκισμός μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

* Μεταξύ των 9 σημείων που έχετε καταθέσει ως ΝΔ προς διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μεταξύ άλλων αναφέρεστε και στην επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όπως λέτε χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής. Ωστόσο, αυτές τις μέρες ακούμε ένα «σενάριο» βάσει του οποίου θα μπορούσε ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό και μάλιστα προχθές είδαμε και τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζουν τη θέση τους από όσα τουλάχιστον ακούγονται. Η ΝΔ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλέγεται από τον λαό;

-Η ΝΔ δεν έχει καταθέσει την τελική της πρόταση. Η τελική πρόταση θα είναι υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της και όλους τους βουλευτές και θα την υποβάλλουμε στο Προεδρείο της Βουλής για να γίνει συζήτηση. Αυτή τη στιγμή η άποψη που υπάρχει και που διακινείται στη ΝΔ ως προς αυτό το θέμα είναι ότι καταρχήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή. Χωρίς, η αποτυχία εκλογής να συνεπάγεται εκλογές ή δημοψήφισμα

...Με τα γνωστά αποτελέσματα που τα ζήσαμε πρόσφατα...

-Με τα γνωστά αποτελέσματα, ακριβώς. Διότι, όταν ο Καραμανλής στο Σύνταγμα του 1975 έβαλε τις εκλογές ως κατάληξη της αποτυχίας να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο Δημοκρατίας, δεν τις έβαλε για να «γοητεύσει» αλλά για να «φοβίσει». Η εξέλιξη όμως ήταν ότι κάποιοι δεν τις εξέλαβαν τις εκλογές ως «φόβητρο» αλλά ως «δέλεαρ». Άρα καταντήσαμε να γίνεται μία καταστρατήγηση του Συντάγματος και να πάμε σε εκλογές όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015. Εμείς λοιπόν δεν θα συνδέσουμε τυχόν αποτυχία εκλογής του Προέδρου με εκλογές γιατί είναι σαν να παροτρύνουμε κάποιους να μην ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας.

* Όταν μιλάτε για επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της εννοείτε πρακτικά διότι, η αλήθεια είναι βεβαίως, ότι ως έχουν τα πράγματα ο ρόλος του Προέδρου είναι ολίγον «διακοσμητικός»...

-Ο ρόλος του Προέδρου είναι «ρυθμιστικός» αλλά σχετικά περιορισμένος. Ο Πρόεδρος θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το να μπορεί να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με δική του πρωτοβουλία. Ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει σήμερα, πρέπει να το προτείνει ο πρωθυπουργός. Δεύτερον να μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για εθνικό θέμα με δική του πρωτοβουλία. Όπως μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση να μπορεί να το κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ή, να μπορεί να κάνει ένα διάγγελμα χωρίς να έχει την άδεια του πρωθυπουργού.

Η ΒΟΥΛΗ

* Επίσης μιλάτε για 5ετή θητεία της Βουλής, δηλαδή προφανώς μιλάτε για εκλογές κάθε πέντε και όχι τέσσερα χρόνια όπως ισχύει σήμερα, παρότι στην Ελλάδα η τετραετία έτσι κι αλλιώς δεν εξαντλείται.

-Η 5ετής θητεία της Βουλής δεν είναι σαν την 5ετή θητεία του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Δεν υπάρχουν πρόωρες δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές. Στη Βουλή είναι διαφορετικά. Μιλάμε για αύξηση της θητείας της Βουλής, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό. Απλώς, επειδή βάζουμε και άλλες διατάξεις για να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα-όπως είναι το να μην διαλύεται η Βουλή προσχηματικά η για άλλους λόγους- έτσι βάζουμε και την 5ετία να εναρμονίζει τη θητεία της Βουλής με όλες τις άλλες θητείες όλων των αιρετών οργάνων. Είτε πανευρωπαϊκά όπως το Ευρωκοινοβούλιο, είτε ελληνικά, των δημάρχων, περιφερειαρχών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, εναρμονίζεται ο χρόνος και είναι προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής σταθερότητας.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

* Για το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου για το οποίο επίσης πολλή συζήτηση γίνεται αφού τίθεται εκ παραλλήλου από τον ΣΥΡΙΖΑ με πολλή κουβέντα να γίνεται για το θέμα της απλής αναλογικής, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.... Υπάρχει επίσης μία ολόκληρη συζήτηση ότι υπάρχει μία «μεθόδευση» να το πω, ούτως ώστε να μπορεί το δεύτερο κόμμα συνασπιζόμενο προεκλογικά με μικρότερα να πάρει έναν αριθμό επιπλέον εδρών έτσι ώστε αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί και πάλι να είναι «ρυθμιστής» της κατάστασης... Πώς τα βλέπετε εσείς όλα αυτά;

-Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα του μέσω... εκλογικών νόμων. Άρχισε η διαχείριση της επικείμενης-όποτε γίνουν εκλογές-ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν είχε πια βεβαιωθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα. Σας θυμίζω την περιπέτεια στην οποία είχε μπει η χώρα το 1989-90 με τις τρεις διαδοχικές εκλογές, όπου ο πρώτος ο οποίος είχε φθάσει στο 47% δεν μπορούσε να σχηματίσει Κυβέρνηση. Άρα πρώτη απόδειξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε πια απόφαση, το χώνεψε ότι θα ’ναι δεύτερο κόμμα. Επίσης, θέλω να σας πω για να μην «ταλαιπωρείται» ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν-είδατε είναι και το Σύνταγμα «χρήσιμο» μερικές φορές- χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσει άμεσα ο εκλογικός νόμος, δεν προκύπτουν, ήδη το ΚΚΕ και εμείς ως ΝΔ έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές και διοικεί τη χώρα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα χάσει τις εκλογές και θα χάσει και τη διοίκηση της χώρας.

* Σε κάθε περίπτωση εσείς είστε υπέρ της διατήρησης του «μπόνους» των 50 εδρών στον πρώτο κόμμα;

-Εμείς είμαστε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και από τη στιγμή που έχουμε θέσει θέμα εκλογών δεν θεωρούμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ότι γίνεται σε «ανύποπτο» χρόνο.

* Είναι «ύποπτος» δηλαδή ο χρόνος...

...Ακριβώς. Είμαστε υπέρ του να ισχύσει ο παρών εκλογικός νόμος.

* Και η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου να ανοίξει κάποια στιγμή αργότερα; Δηλαδή θωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει ή ότι πρέπει να μείνει ως έχει;

-Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει ως έχει.

* Όσον αφορά στο προσχέδιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έχει μπει σε διαβούλευση πότε θα ολοκληρωθεί αυτή ούτως ώστε να υπάρξει η αποτύπωση των προτάσεων και τελικά η κατάθεσή τους;

-Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε στα χέρια μας τις απόψεις όλης της κοινοβουλευτικής ομάδος. Από κει και πέρα θα γίνει επεξεργασία αυτών των προτάσεων, η ενσωμάτωσή τους στη λογική των 9 αξόνων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και κάποια στιγμή, αρχές ή μέχρι μέσα Ιουλίου πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρότασή μας. Η οποία πρόταση θα έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας και όχι μα τις ανάγκες της ΝΔ ή τις ανάγκες προσώπων. Έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας όπως σήμερα προκύπτουν από την πορεία της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass