ΕΝΤΟΝΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Γιώργος Επιτήδειος: Οι γηγενείς ψήφισαν Brexit

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 7:17

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βάλλα

Ο κ. Γιώργος Επιτήδειος είναι ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής. Στρατηγός εν αποστρατεία βρέθηκε κατά καιρούς σε καίριες επιτελικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ διετέλεσε και διευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων και Χειρισμού Κρίσεων στο Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνώστης των θεμάτων στη διεθνή σκακιέρα, αν μη τι άλλο και από… κρίσεις γνωρίζει και σήμερα μέσω της «Ε» μας δίνει τη δική του εκτίμηση και εξηγήσεις για το Brexit…

• Στρατηγέ, ως ευρωβουλευτής είστε μέσα στα δρώμενα της Ε.Ε και παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις. Αλήθεια πώς αισθάνθηκαν στις Βρυξέλλες αμέσως μετά το Brexit…

- «Είναι γεγονός ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και τα συναισθήματα ήταν αντικρουόμενα. Αιφνιδιασμός, αμηχανία, προβληματισμός και θλίψη για εκείνους που υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., χαρά και δικαίωση από την πλευρά των εθνικιστών οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι για τη νίκη του βρετανικού λαού, παρά την προπαγάνδα και τις ψυχολογικές πιέσεις που του είχαν ασκηθεί”.

• Γιατί κατά τη γνώμη σας μετά από 43 χρόνια πήραν τέτοια απόφαση οι Άγγλοι…

- «Οι λόγοι της εξόδου της Μ. Βρετανίας δεν είναι οικονομικοί. Άλλωστε η χώρα είχε ανέκαθεν δικό της νόμισμα πράγμα που της επέτρεπε να ασκεί πολιτική που εξυπηρετούσε τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι καθαρά πολιτικοί.

Μετά τη διεύρυνσή της από το 2004 με την είσοδο σε αυτή των πρώην ανατολικών χωρών η Ε.Ε. εξελίχθηκε από οικονομική σε πολιτική ένωση. Τα συμφέροντα των κρατών μελών άρχισαν πλέον να συγκρούονται και σταδιακά η Γερμανία επέβαλε τις δικές της απόψεις στην Ε.Ε. Αυτό δεν το δέχθηκε η Βρετανία με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς αντιπαραθέσεις. Άλλωστε το κύριο επιχείρημα του Φάρατζ υπέρ της εξόδου ήταν ότι δεν ανεχόμαστε την κυριαρχία της Γερμανίας στην Ε.Ε.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπακούοντας στις γερμανικές οικονομικές επιταγές εφαρμόζει πολιτική λιτότητας που έχει εξαθλιώσει τις μεσαίες και χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και έχει παύσει να ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη με κύρια τη συνεχή απώλεια θέσεων εργασίας και την ανεργία, ως επί το πλείστον των νέων. Σ’ αυτή την πραγματικότητα έχει στηριχθεί το δεύτερο επιχείρημα των οπαδών του Brexit. Ότι δηλαδή δεν θέλουμε να έχουμε την τύχη της Ελλάδος η οποία, για να σωθεί το ευρώ, από ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα μετατράπηκε σε τριτοκοσμική χώρα.

Τη χαριστική βολή έδωσε η αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών σε όλη την Ευρώπη και η αδυναμία της Ε.Ε. να την αντιμετωπίσει με αποτέλεσμα να κλονισθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών όλων των κρατών. Όλα τα παραπάνω έπεισαν τους Βρετανούς να πιστέψουν πως το συμφέρον της χώρας τους εξυπηρετείται με την έξοδό της από την Ε.Ε. Αξίζει να επισημανθεί πως με την ψήφο τους οι Βρετανοί δεν ψήφισαν εναντίον της ιδέας της Ε.Ε., αλλά εναντίον της μορφής που έχει λάβει η Ε.Ε. σήμερα».

• Αληθεύει ότι έχουμε μια αντιγερμανική συσπείρωση στην Ευρώπη και πιθανόν προετοιμάζονται και άλλες χώρες για …EXIT

- «Επίσημα δεν υπάρχει τέτοιου είδους συσπείρωση. Στην πραγματικότητα όμως πολλές χώρες της Ευρώπης με πρώτες εκείνες του νότου εκφράζονται ευθέως κατά της γερμανικής επικυριαρχίας και ζητούν να λήξει αυτή η κατάσταση. Επίσης σε πολλές χώρες υπάρχει έντονη τάση να διεξαχθούν δημοψηφίσματα προκειμένου να εξέλθουν και αυτές από την Ε.Ε. Τέτοιες είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Άλλωστε η μεν Λεπέν έχει δηλώσει πως έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2017, θα υποβάλει πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε., ο δε Φάρατζ επισήμανε πως η Βρετανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκαταλείψει την Ε.Ε.».

• Πολλοί βλέπουν έντονες ακροδεξιές, έτσι τις χαρακτηρίζουν, τάσεις στην Ευρώπη και τις θεωρούν επικίνδυνες. Εσείς τι λέτε…

- «Αυτή η άποψη είναι ένα παλιό παραμύθι ο δράκος του οποίου έχει πλέον σκοτωθεί και δεν είναι ελκυστικό στα μεγάλα παιδιά που σημειωτέον ψηφίζουν κιόλας. Είναι γεγονός ότι οι αποκλίσεις της Ε.Ε. από τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων στηρίχθηκε η δημιουργία της έχουν αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό (το εάν δηλαδή είναι αναγκαία η ύπαρξη της Ε.Ε. ή όχι) και έχουν ενισχύσει τις θέσεις των εθνικιστών οι οποίοι διακηρύσσουμε ότι θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση των κυρίαρχων και ελεύθερων εθνών και λαών και όχι των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων.

Τώρα το εάν και κατά πόσον αυτό είναι επικίνδυνο και, εάν ναι, για ποιους, δεν χρειάζεται να σπαταλήσει κάποιος πολύ φαιά ουσία για να το αντιληφθεί».

• Την Ελλάδα η έξοδος της Βρετανίας θεωρείται ότι την ωφελεί ή τη ζημιώνει…

- «Τόσο η Ελλάδα όσο και οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν ζημιώνεται από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Μ. Βρετανίας με τις υπόλοιπες 27 χώρες προκειμένου να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες επί των οποίων θα στηριχθεί η νέα τους συνεργασία. Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούμε να κερδίσουμε, εάν κατορθώσουμε να περιλάβουμε και θέματα για τα οποία έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα οποία μπορούμε να θέσουμε επί νέων βάσεων. Ένα από αυτά είναι η φοίτηση Ελλήνων στα βρετανικά πανεπιστήμια. Μπορούμε επίσης και πρέπει σε συνεργασία με την Κύπρο, να διαπραγματευτούμε το θέμα του καθεστώτος των Αγγλικών Βάσεων στην Μεγαλόνησο».

• Κατά την άποψή σας μια δική μας έξοδος από την Ε.Ε., ένα Grexit δηλαδή, θα μας σώσει ή θα μας καταστρέψει ως χώρα…

- «Όταν μια χώρα γίνεται μέλος μίας μεγάλης συμμαχίας ή οργανισμού το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέρονται. Πρέπει λοιπόν να επιδιώξουμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας παραμένοντας μέλος και εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει αυτή η δυνατότητα. Βεβαίως, εάν διαπιστώσουμε ότι η συμμαχία ή ο οργανισμός δεν μας παρέχει αυτό που θέλουμε μπορούμε να αποχωρήσουμε.

Το δυστύχημα για τη χώρα μας είναι πως με την υπογραφή και την εφαρμογή των μνημονίων, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και η παρούσα, έχουν εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μετέτρεψαν την χώρα σε προτεκτοράτο. Κατά συνέπεια, στην παρούσα συγκυρία δεν έχει νόημα να συζητάμε για Grexit».

• Οι πρόσφυγες και το μεταναστευτικό διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε όλα αυτά…

- «Όπως προανέφερα οι ανεξέλεγκτες ροές των παράνομων μεταναστών που κατακλύζουν την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ε.Ε. Τους ανησυχεί έντονα το ενδεχόμενο να έλθουν στη χώρα τους τζιχαντιστές τρομοκράτες. Πιστεύουν πως με την έξοδο θα είναι σε θέση να φυλάξουν καλύτερα τα σύνορα της χώρας τους. Άλλωστε αυτή είναι νησί και επιπλέον δεν είναι μέλος της Συνθήκης Σέγκεν. Επιπλέον δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται κάποια FRONTEX ούτε κάποια νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή- Συνοριοφυλακή που επιδιώκει να επιβάλει η ΕΕ στα κράτη- μέλη με σκοπό να καταργήσει την εθνική τους ανεξαρτησία. Την ασφάλεια και την φρούρηση των συνόρων κάθε χώρας την εξασφαλίζουν αποτελεσματικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της και τα Σώματα Ασφαλείας και όχι κάποιες δύσκαμπτες και γραφειοκρατικές πολυεθνικές συνθέσεις».

• Αλήθεια, μήπως έχετε καμιά πιο «εξειδικευμένη» εικόνα για το πώς μοιράστηκαν οι ψήφοι των Βρετανών...

- «Έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα. Οι γηγενείς Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 60% ενώ οι Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής Βρετανοί κατά 40%. Επίσης οι Χριστιανοί ψήφισαν Brexit κατά 57% ενώ οι Μουσουλμάνοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά 70%. Βλέπουμε δηλαδή πως οι «βρετανοποιημένοι» μετανάστες λίγο έλειψε να κρίνουν το μέλλον της χώρας προς μια κατεύθυνση αντίθετη με τα συμφέροντα του κράτους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες διότι, στην πατρίδα μας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν διστάζουν να χορηγούν στους πάσης φύσεως μετανάστες όχι μόνο την υπηκοότητα αλλά και την ιθαγένεια»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass