Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

«Ψηφιακοί πολίτες και όχι εθισμένοι χρήστες»!

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2016 12:08

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκπαίδευσης των παιδιών στις ψηφιακές δεξιότητες προς όφελός τους, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργεί η κακή χρήση του διαδικτύου!

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, προτρέπει την Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με δημιουργικό τρόπο, ενώ αποκαλύπτει ότι η Εταιρεία ιδρύει «Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη» η οποία θα έχει ως σκοπό να αποτελέσει - μέσω της κοινότητας eLife - τον συνδετικό κρίκο για όλους τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του χώρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

• Πείτε μας τις εντυπώσεις σας από το 5ο διεθνές συνέδριο eLife για την χρήση του διαδικτύου, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην όμορφη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα;

- Έγινε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό! Κεντρικό θέμα ήταν το διαδίκτυο, οι νέες τεχνολογίες και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα, όπως π.χ. της έξυπνης πόλης του μέλλοντος όπου ο Δήμος Τρικκαίων παρουσίασε το eTrikala και όλο το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο μας δείχνει πως όταν πραγματικά θέλουμε ν’ αλλάξουμε κάτι στην ψηφιακή εποχή, αυτό πρέπει να γίνεται με όραμα, προγραμματισμό και στόχους. Τα Τρίκαλα είναι πράγματι ένας πρωτοπόρος Δήμος για τα ελληνικά, μα και διεθνή δεδομένα! Επίσης είχαμε σημαντικές εισηγήσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα κακής χρήσης του διαδικτύου, όπως ο εθισμός, ο εκφοβισμός, η κακόβουλη επικοινωνία, το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα οποία είναι σήμερα φαινόμενα σε έξαρση με βάση μελέτες που έχουν γίνει.

Απαιτείται πλέον μια σημαντική πρωτοβουλία αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και έτσι ως Εταιρία βρισκόμαστε προ της ίδρυσης ακαδημίας του ψηφιακού πολίτη! Αυτή η ακαδημία είναι ουσιαστικά η διασύνδεση όλων των επιστημόνων Ελλάδας και εξωτερικού, μέσω της κοινότητας του eLife που πλέον διανύει τον 5ο χρόνο δράσης! Όλοι αυτοί οι επιστήμονες θα συμβάλουν στη λειτουργία ενός προγράμματος εστιασμένου στην περιοχή όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις κυρίως επιμορφωτικού τύπου, ώστε να αναπτυχθούν οι ψηφιακές δεξιότητες των κοινωνιών που η ακαδημία του ψηφιακού πολίτη θα παρέμβει, είτε μιλάμε για οικογένειες, για σχολεία, ακόμη και για πολιτικούς φορείς, γι’ αυτούς οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για τις κοινωνίες.

• Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο εγχείρημα. Πως πιστεύετε ότι μπορεί η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί από αυτό;

- Η κοινωνία θα ευαισθητοποιηθεί εξαιτίας των προβλημάτων που η μη ορθή χρήση της τεχνολογίας δημιουργεί! Ήδη υπάρχουν προβλήματα και τα καταλαβαίνουμε όλοι. Δυστυχώς οι νόμοι φτιάχνονται σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα παρουσιάζονται τα προβλήματα! Το διαδίκτυο αλλάζει βασικά πράγματα της καθημερινότητας όπως την ξέραμε! Παλαιότερα υπήρχε η ιδιωτικότητα... Το διαδίκτυο προσφέρει πολύ λιγότερη ιδιωτικότητα! Τα επόμενα χρόνια πολλά προσωπικά μας στοιχεία, ακόμη και ατομικά, ή βιολογικά θα είναι στον παγκόσμιο ιστό, ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ένα διεθνές πλαίσιο που να διέπει το διαδίκτυο! Για όλα αυτά όμως, η επιστημονική ζύμωση που γίνεται σε ένα διεπιστημονικό συνέδριο όπως το eLife(που είναι το μοναδικό του είδους στη χώρα μας) θα δώσει πραγματικά λύσεις! Ήδη έγινε μια πολύ σημαντική τράπεζα από εξαίρετους νομικούς υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου που μας τίμησε με την παρουσία της!

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ

• Η είσοδος του διαδικτύου στη ζωή μας, έγινε γρήγορα, απότομα και χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος ή θέσπιση κάποιων κανόνων από το κράτος σε ότι αφορά τη χρήση του! Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

- Φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν είμαστε οι καλύτεροι χρήστες της τεχνολογίας! Μας λείπει η ψηφιακή εκπαίδευση και κουλτούρα. Αυτό θα έρθει σιγά σιγά και βέβαια εμείς αυτό επιδιώκουμε! Δηλαδή την επιμόρφωση της κοινωνίας σε αυτά τα ζητήματα... Γιατί; Διότι έτσι όπως είναι δομημένη σήμερα η εκπαίδευση, δημιουργεί ένα άλλο φάσμα! Υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στον προγραμματισμό και στις ψηφιακές δεξιότητες από την Γ΄ Δημοτικού έχοντας ipad! Αυτή όμως την εκπαίδευση και δυνατότητα τη στερείται ένα παιδί π.χ. στο Γυμνάσιο Ελασσόνας, ή στο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας. Επίσης αυτή η αλλαγή προσέγγισης και στόχευσης δημιουργεί ψηφιακές ανισότητες, άρα και λιγότερες - ενδεχομένως για κάποια παιδιά - ευκαιρίες εργασίας τα επόμενα χρόνια!

• Διδάσκεται ωστόσο το μάθημα της πληροφορικής στα δημόσια σχολεία... Μήπως δεν γίνεται σωστά;

- Δεν είναι μόνο το μάθημα της πληροφορικής... Υπάρχει πλέον ένας ξεκάθαρος στόχος ότι ο ψηφιακός πολίτης του μέλλοντος πρέπει να γνωρίζει προγραμματισμό, αλλά αυτόν δεν τον συναντάς σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον όχι ακόμη! Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές ταχύτητες, γι’ αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο κόσμος πάει μπροστά και δεν θα γυρίσουμε στον μαυροπίνακα! Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες με δημιουργικό τρόπο. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο στόχος. Εμείς συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια και τα συγγράμματά μας είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Με όποιον τρόπο μπορούμε θα συμβάλλουμε στην επιμόρφωση της κοινωνίας, του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα αυτά τα θέματα των νέων τεχνολογιών.

• Έχετε καταθέσει κάποια σχετική πρόταση στο υπουργείο Παιδείας;

- Συμμετείχαμε και σε Ειδικές Επιτροπές της Βουλής καταθέτοντας τις απόψεις μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ζητήματα που το υπουργείο καλείται να λύσει, θεωρώ όμως ότι για τα επόμενα χρόνια, άμεση προτεραιότητα θα είναι ένας νέος εκπαιδευτικό σχεδιασμός, διότι η νέα τεχνολογία δεν περιμένει, παρά έρχεται και σαρώνει και εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για να τη διαχειριστούμε προς όφελός μας.

• Με τα παιδιά που βρίσκονται πια από πολύ μικρά με ένα tablet, ή ένα κινητό στο χέρι τι γίνεται;

- Τα παιδιά σήμερα είναι πολύ πιο εξοικειωμένα από εμάς τους μεγαλύτερους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το θέμα όμως είναι ότι εάν δεν υπάρχει και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να τις αξιοποιεί προς όφελός τους, δυστυχώς τα παιδιά θα καταναλώνουν – όπως και γίνεται - τον περισσότερο χρόνο τους παίζοντας διαδικτυακά παιχνιδάκια και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι χρήσιμο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Αυτό το βλέπουμε στον εθισμό των νέων στα 15 χρόνια, τα οποία μπορεί να εγκαταλείψουν το σχολείο, να έχουν προβλήματα επίδοσης, αποτυχίες στις εξετάσεις τους, η ακόμη με βάση και την τελευταία μας μελέτη στο Α.Π.Θ., 1 στους 10 φοιτητές Ιατρικής δεν προχωρά τις σπουδές του εξαιτίας του εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στην Ιατρική... Υπάρχουν έρευνες και σε άλλες χώρες όπου σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα οι φοιτητές έχουν πρόβλημα λόγω της κακής χρήσης της τεχνολογίας.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

• Η κυβέρνηση με νέο νόμο για το διαδίκτυο και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες δείχνει να επιδιώκει την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης που υπάρχει. Εσείς πιστεύετε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;

- Δεν είμαστε υπέρ του ελέγχου του διαδικτύου. Εμείς θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν και να υπάρχει η πολιτική πρόβλεψη ώστε όλο αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο που να προστατεύεται ο πολίτης, η προσωπική του ζωή, το παιδί! Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, όπως για παράδειγμα να είναι αρρύθμιστο το πλαίσιο στον διαδικτυακό τζόγο! Ο τζόγος των ανηλίκων διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, αρχίζει να ανεβάζει επίπεδο κι’ αυτή τη στιγμή η προστασία του ανήλικου χρήστη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη!

• Άρα το πρόβλημα της κακής χρήσης του διαδικτύου δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές;

- Βέβαια είναι διεθνές, διότι είναι κάτι πολύ καινούργιο. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει μπει πολύ έντονα στη ζωή μας... Είμαστε πλέον όλο και περισσότερο online! Σκεφτείτε ότι ένα παιδί στην Αμερική σήμερα περνάει το 1/3 της ημέρας του online και βέβαια όσο θα περνούν τα χρόνια, αυτό θα γίνεται πιο έντονο! Άρα... μέτρο, ηθική και ορθολογική χρήση του μέσου και όχι ανεξέλεγκτη. Να μάθουμε και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να το ενισχύσουμε για να εκπαιδεύει παιδιά με ψηφιακές δεξιότητες! Αυτό το οποίο θα ευχόμουν είναι η Πολιτεία να βοηθήσει, να υπάρξουν πολιτικές δημιουργίας ενός ασφαλούς πλαισίου το οποίο θα διέπει τη λειτουργία του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass