Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Διακριτοί ρόλοι και αρμονική συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων

* Το όραμα για την ανάδειξη της Λάρισας σε κέντρο αναφοράς καινοτομίας της υγείας

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 12:06

Στους στόχους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ασθενείς τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, καταρχήν μέχρι το τέλος της χρονιάς, τους οποίους έχει ήδη παρουσιάσει στους εργαζόμενους των δύο μονάδων και ξεκινήσει να υλοποιεί, παραθέτει ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Νάνος ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί τα δύο νοσοκομεία να έχουν διακριτούς ρόλους αλλά να συνεργάζονται και αρμονικά, ενώ παρουσιάζει τα «θέλω» του για τις υπηρεσίες που θα πρέπει το καθένα να προσφέρει στους ασθενείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Παρουσιάζει ακόμα το όραμά του για τη μετατροπή της Λάρισας σε εθνικό κέντρο αναφοράς για την καινοτομία στον χώρο της υγείας, με προμετωπίδα το ρόλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αναφέρεται επίσης σε επικείμενες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού μέχρι το τέλος του έτους και προαναγγέλλει αλλαγές στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής :

* Από τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης υπήρξε η παρουσίαση της στοχοθεσίας, συνολικά αλλά και για τα δύο νοσοκομεία ειδικότερα, την οποία παρουσιάσατε στο προσωπικό και των δύο μονάδων, στα αμφιθέατρά τους. Γιατί αυτή η επιλογή;

- «Θα προσπαθήσουμε, μέσα από τη διοίκηση με στόχο, να οργανώσουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας, οπότε θεωρήσαμε απαραίτητο να μοιραστούμε τη στοχοθεσία με το στελεχιακό, ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, έτσι ώστε να πάμε σε μια συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εννοείται ότι οι στόχοι που παρουσιάσαμε στα μέσα Ιουνίου θα αξιολογηθούν στα μέσα Ιανουαρίου, όπου και θα τεθούν οι στόχοι για το 2017».

* Στο πλαίσιο αυτής της στοχοθεσίας ποιους ρόλους επιφυλάσσετε για το καθένα από τα δύο νοσοκομεία που διοικείτε;

- «Αυτό που επιθυμούμε είναι να αναδειχθεί ο ειδικός ρόλος ενός εκάστου νοσοκομείου και η λειτουργική αυτοτέλεια του καθενός, εφόσον επίκειται η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οφείλουν να έχουν αρμονική συνεργασία και να αξιοποιήσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους, καθώς και των οικονομικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων επ΄ ωφελεία του λαού της Θεσσαλίας, τον οποίο υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Λάρισα και η Θεσσαλία έχουν ανάγκη και τα δύο νοσοκομεία, αλλά με διακριτό ρόλο».

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

* Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πλάνο σας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...

- Το ΠΓΝΛ θα πρέπει να καταστεί το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας, που θα στοχεύσει στην ανάπτυξη 4/βάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Να καταστεί σημείο αναφοράς σε εξειδικευμένες επεμβάσεις, διαγνωστικές και άλλες εξετάσεις, μέσω υψηλού επιπέδου βιοιατρικής τεχνολογίας, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στην καινοτομία της υγείας, ένα πεδίο στο οποίο ενώ γίνεται πολλή συζήτηση, στην πράξη δεν έχει αναδειχθεί σημείο αναφοράς για τα δημόσια νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει γραφείο ποιότητας και καινοτομίας το οποίο σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές μονάδες της Λάρισας να εισάγουν τις μονάδες υγείας της πόλης στο διεθνή χάρτη καινοτομίας και σε 3 χρόνια να αναδείξουμε τη Λάρισα σε κέντρο αναφοράς καινοτομίας της υγείας σε εθνικό επίπεδο. Τα οφέλη για την πόλη, το ΕΣΥ και για τα άλλα νοσοκομεία θα είναι ουσιαστικά, δεδομένου ότι η καινοτομία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των μονάδων υγείας και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αναφορικά με την ποιότητα, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας μέσα από δείκτες εσωτερικής αξιολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (PATH) και μέτρησης της ποιότητας, καθώς επίσης θα κινηθούν διαδικασίες για την πιστοποίηση του ΠΓΝΛ, το οποίο φιλοδοξούμε να είναι το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο της χώρας. Η πιστοποίηση είναι απαραίτητη για συνεργασίες, κλινικές έρευνες και μελέτες, συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, μελλοντικά, η πιστοποίηση θα βοηθήσει στην αναγνώριση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως σημείο αναφοράς για συνεργασίες, σε επιστημονικό, ερευνητικό και άλλα επίπεδα».

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

* Ποιοι είναι τώρα οι στόχοι για το Γενικό Νοσοκομείο, στην πορεία προς την αποσύνδεσή του από το Πανεπιστημιακό;

- «Επιζητούμε την αναβάθμιση του ρόλου του ΓΝΛ με κατεύθυνση τη βελτίωση του χειρουργικού τομέα, τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με επίκεντρο τα εγκεφαλικά – αγγειακά επεισόδια και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ογκολογικούς ασθενείς. Προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, στο μέτρο της οικονομικής συγκυρίας, η βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του ΓΝΛ και συνολικά το βάψιμο των εσωτερικών χώρων, ξεκινώντας από τον χειρουργικό τομέα. Θέλουμε το ΓΝΛ, το οποίο ουσιαστικά κουβαλάει την ιστορία της περίθαλψης στο νομό, να αναδειχθεί σε μια παραγωγική νοσοκομειακή μονάδα η οποία θα καλύπτει σε 2/βάθμιο επίπεδο τις ανάγκες των κατοίκων του νομού και εν μέρει των όμορων νομών σε ορισμένες ειδικότητες».

* Οι επενδύσεις στις οποίες αναφερθήκατε από πού μπορούν να προκύψουν;

- «Οι επενδύσεις θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, από σημαντικές δωρεές ιδιωτικών φορέων, όπως του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά και άλλων εταιριών, καθώς και από αξιοποίηση των ίδιων πόρων, κινητών και ακινήτων».

* Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν;

- «Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού το οποίο μέχρι το τέλος του έτους εκτιμούμε ότι θα έχει καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι βρίσκονται σε διαδικασία κρίσης 18 θέσεις ειδικών γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Επίσης, εκκρεμεί η έγκριση πρόσθετων θέσεων μόνιμων ειδικών γιατρών του ΕΣΥ και ευελπιστούμε βάσιμα ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί. Επίσης, από ίδιους πόρους θα προσληφθούν άλλοι 10 επικουρικοί γιατροί, ενώ εκκρεμούν από παλαιές κρίσεις άλλες 12 περίπου θέσεις ειδικών γιατρών και άλλες 4 από ειδικές διαδικασίες (μετατάξεις), μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αναφορικά με το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, ενώ το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα πρόσληψης πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού από τους πίνακες των πρόσφατων προκηρύξεων».

* Μεταξύ των στόχων που έχετε θέσει είναι και η μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων το επόμενο διάστημα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

- «Παρότι τα νοσοκομεία έχουν υποστεί οριζόντιες περικοπές την τελευταία εξαετία περίπου στο 40 %, εκτιμούμε βάσιμα ότι σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους, της τάξεως του 5 – 10 %. Ο στόχος της μείωσης του κόστους παραγωγής τίθεται αφενός μεν για να εξοικονομηθούν πόροι, προπάντων όμως για να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων από όλα τα τμήματα και τις μονάδες των δύο νοσοκομείων. Η μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να προέλθει από τον καλύτερο προγραμματισμό των προμηθειών, την απλούστευση των διαδικασιών, την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών και γενικά τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων».

* Υπάρχουν σχέδια για τη λειτουργία των Επειγόντων Περιστατικών στα δύο νοσοκομεία;

- «Η διαχείριση των Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Για τα νοσοκομεία της Λάρισας θα εκπονηθεί μελέτη για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών από μηδενική βάση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί διεπιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των δύο νοσοκομείων, με συντονιστή τον κοινό διοικητή. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης θα σχεδιαστεί – εκπονηθεί ο τρόπος διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών και στα δύο νοσοκομεία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αναβαθμιστούν οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των ΤΕΠ».

* Πέρα από τους στόχους που θέσατε για το πρώτο αυτό επτάμηνο της διοίκησής σας, ποια είναι η κεντρική σας φιλοσοφία βάσει της οποίας θα ασκήσετε τη διοίκηση των νοσοκομείων;

- «Πέραν της συγκεκριμένης στοχοθεσίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της αποδοτικότητας και μέτρηση της αποτελεσματικότητας, πέραν του ορθολογισμού οικονομικών και άλλων πόρων, κεντρικός και διαχρονικός στόχος παραμένει η ασθενοκεντρική θεώρηση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Για να θυμηθούμε τη ρήση του Πρωταγόρα «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», η ανθρωποκεντρική θεώρηση των πραγμάτων παραμένει κεντρικός στόχος στη φιλοσοφία της διοίκησης των νοσοκομείων».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass