Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Η φτώχεια και η πείνα αιτίες της θρησκευτικής τρομοκρατίας

* «Στη Ελλάδα ο κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από ομάδες του πληθυσμού που ντύνουν την έμφυτη θρησκευτική μισαλλοδοξία τους με ακραίο πολιτικά ιδεολογικό μανδύα»

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:07

 

«Η βασική αιτία της θρησκευτικής τρομοκρατίας είναι η φτώχεια. Ο πεινασμένος και σε απόγνωση άνθρωπος παρασύρεται πολύ εύκολα… Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη πρέπει να βοηθήσουν… Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από ομάδες του πληθυσμού που ντύνουν την έμφυτη θρησκευτική μισαλλοδοξία τους, με ακραίο πολιτικά ιδεολογικό μανδύα. Η λύση είναι η συστηματική και επίμονη ενημέρωση των πολιτών, για τα δεινά που έχουν προκαλέσει ή μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον τέτοιες απόψεις…» Στην άποψη αυτή καταλήγει, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, σχετικά με το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην παγκόσμια θρησκευτική τρομοκρατία. Σε συνέντευξη του στην «Ε», με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης των ηρώων του Ολοκαυτώματος, ανέφερε συνολικά, τα εξής:

* Κύριε πρόεδρε, σήμερα τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος, είναι ακόμα επίκαιρα;

- Σ ΄ έναν κόσμο που υποφέρει από παγκόσμια οικονομική και επακόλουθη πολιτιστική κρίση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κινημάτων θρησκευτικού φανατισμού και ρατσισμού, τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία ξεκίνησε με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929. Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση και πολιτικές ανακούφισης των πληθυσμών που δοκιμάζονται από οικονομική και πολιτιστική υποβάθμιση, ώστε να μη ξαναζήσουμε τραγικές στιγμές.

* Παρά το ότι «χάθηκαν» πολλοί Ελληνες Εβραίοι με το Ολοκαύτωμα, υπάρχουν σήμερα κάποιοι –λίγοι-, που στέκονται αρνητικά. Πού το αποδίδετε αυτό και τι πρέπει να γίνει;

- Η αρνητική στάση κάποιων απέναντι στο Ολοκαύτωμα προέρχεται από μια βασική πηγή, αλλά στις μέρες μας έχει πάρει δύο διαφορετικές μορφές: Η βασική αιτία είναι η θρησκευτική μισαλλοδοξία που πηγάζει στα χρόνια της ειδωλολατρίας από την επιμονή ενός μικρού λαού στο μονοθεϊσμό και αργότερα από την άρνηση του να αφομοιωθεί στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες της εποχής μας. Επίσης είχε την ιστορική ατυχία να ξεριζωθεί από τους Ρωμαίους από την πατρίδα του και να διασπαρθεί σε όλη την Ευρώπη, όπου ενοχλούσε γιατί κρατούσε τις παραδόσεις του. Αν είχε μείνει στην πατρίδα του, τίποτα από τα επόμενα δεν θα είχε συμβεί. Η τόσο μεγάλη σε χρονική διάρκεια και πληθυσμιακή έκταση μισαλλοδοξία, έγινε δεύτερη φύση σε πολλούς ανθρώπους, όχι πάντοτε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αποτέλεσμα, όσοι σήμερα δεν επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους για τον αντισημιτισμό τους, προσφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας τύπου ''οι Εβραίοι συνωμοτούν ώστε να κυριαρχήσουν οικονομικά στον κόσμο " και διάφορες άλλες απαράδεκτες και επικίνδυνες ανοησίες».

* Τι «πλήρωσε» η Λάρισα και η περιοχή, σε γενικές γραμμές, από τα γεγονότα του ολοκαυτώματος;

- Η εβραϊκή κοινότητα Λάρισας είχε την τύχη να βοηθηθεί τόσο από τους χριστιανούς συμπολίτες της αλλά κυρίως από τις αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής (ΕΑΜ).Χάρη σ αυτούς είχε ανθρώπινες απώλειες περίπου 240 ανθρώπων δηλ. το 20% του προπολεμικού πληθυσμού της, όταν άλλες κοινότητες όπως της Θεσσαλονίκης ή της Ρόδου εξοντώθηκαν σε ποσοστό πάνω από 80%. Οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά κυρίως σε πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και κειμήλια ήταν ανυπολόγιστες.

* Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος των ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων (τζιχαντιστές, ταλιμπάν, μπόκο χαράμ κ.λπ.), παγκοσμίως, με δολοφονίες και απειλές κατά των άλλων θρησκειών. Πρόσφατα είναι τα γεγονότα της Γαλλίας. Στην Ελλάδα, αισθάνεστε αυτή την απειλή;

- Δεν εφησυχάζουμε. Από τη μια, έχουμε μικρότερη μουσουλμανική κοινότητα σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία, από την άλλη, είμαστε χώρα διέλευσης πολλών προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες, βυθισμένες στην αστάθεια, τον εμφύλιο πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση. Η απόγνωση αυτών των ανθρώπων μπορεί να τους οδηγήσει σε φοβερές πράξεις. Οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη έχουν τεράστια ευθύνη γι αυτή την κατάσταση (πωλήσεις όπλων κ.λπ.).

* Τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον και στη χώρα μας, για να βελτιωθεί κι άλλο η ανεξιθρησκία και η ασφάλεια των πολιτών, από την παγκόσμια θρησκευτική τρομοκρατία; Ποιο μήνυμα πρέπει να δοθεί;

- Η βασική αιτία της θρησκευτικής τρομοκρατίας είναι η φτώχεια. Ο πεινασμένος και σε απόγνωση άνθρωπος παρασύρεται πολύ εύκολα σε ακραίες πράξεις. Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη πρέπει να βοηθήσουν τις υποανάπτυκτες να σταθούν στα πόδια τους και να κρατήσουν τον πληθυσμό τους στις εστίες του. Στη χώρα μας ο κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από ομάδες του πληθυσμού που ντύνουν την έμφυτη θρησκευτική μισαλλοδοξία τους με ακραίο πολιτικά ιδεολογικό μανδύα. Η λύση είναι η συστηματική και επίμονη ενημέρωση των πολιτών για τα δεινά που έχουν προκαλέσει ή μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον τέτοιες απόψεις. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε εκδηλώσεις μνήμης σαν τη σημερινή.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass