ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Σαφής ο διαχωρισμός Κυβέρνησης - κόμματος

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 12:09

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

«Ο ρόλος του κόμματος θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός όπου κριθεί ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων,

αν απαιτηθεί όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί ενδεχομένως και απέναντι σε τυχόν κυβερνητικές αποφάσεις που μπορεί να παρθούν υπό το πρίσμα ενός άλλου σκεπτικού, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου», τονίζει ο συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Πέτρος Παπαγεωργίου, ενόψει του κρίσιμου 2ου Συνεδρίου του κόμματος, στα μέσα Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται ακόμη στις ραγδαίες αλλαγές που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες στο κόμμα, την αποχώρηση στελεχών του, τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Νομαρχιακή τις αλλαγές σε τοπικό επίπεδο, αναγνωρίζει τις οργανωτικές αδυναμίες που και σήμερα υφίστανται και σχολιάζει τη σχέση με τους βουλευτές Λάρισας.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής επισημαίνει με νόημα ότι «οι πολιτικές καταστάσεις σε μεγάλο βαθμό μας υποχρέωσαν να ωριμάσουμε βίαια, οι ενδείξεις όμως είναι καλύτερες για τη συνέχεια έστω και με μικρά αλλά σταθερά βήματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Πραγματοποιείται σε λίγες μέρες το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο όμως ενός κόμματος της Αριστεράς, ενώ αυτό κατέχει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Συνεδρίου και ποιες νομίζετε ότι είναι οι προκλήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί το επόμενο διάστημα;

- Το χρονικό διάστημα που διανύουμε είναι το τελευταίο πριν τη διεξαγωγή του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο κυρίως για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Βασικά χαρακτηριστικά του Συνεδρίου είναι η αναγκαιότητα διεξαγωγής του με δημοκρατικούς όρους, όπου θα κυριαρχήσει ο ειλικρινής απολογισμός για την πορεία του κόμματος πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης μέχρι σήμερα, σε ποια σημεία δηλαδή ανταποκριθήκαμε αλλά και σε ποια υστερήσαμε χωρίς να αντεπεξέλθουμε επαρκώς. Σε δεύτερο επίπεδο απαιτείται να γίνει ένας συνοπτικότερος απολογισμός της κυβερνητικής πορείας με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα.

Βασικό σημείο που θα μας απασχολήσει είναι και το τι κόμμα θέλουμε, με πιο ενεργό ρόλο στα δρώμενα πάντα με βάση τις αρχές μας και την απαιτούμενη διάκριση των ρόλων. Απαιτείται άμεσα η αναβάθμιση της παρουσίας μας στους κοινωνικούς χώρους όπου δίνονται καθημερινά οι μάχες. Άρα χρειάζεται πολλαπλάσια δουλειά, ενώ παράλληλα οφείλουμε να διδαχτούμε από τις παθογένειες του χώρου, αντιλαμβανόμενοι ότι το σημαντικότερο κριτήριο ανάδειξης στελεχών θα πρέπει να είναι η συλλογική συμβολή στην κοινή μας προσπάθεια και όχι τα προσωπικά κίνητρα και οι επιδιώξεις που φτάνουν σε βαθμούς παραγοντισμού με προσχηματικές «τασικές» διαφοροποιήσεις. Η βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση είναι να καταφέρει να σταματήσει την καταστροφική εικόνα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε αυτές που προέκυψαν από τη συνεργασία τους, κρατώντας ταυτόχρονα την κοινωνία όρθια. Ήδη το χτύπημα στη διαπλοκή είναι σε εξέλιξη, απαιτείται μια συμφέρουσα λύση για τη διευθέτηση του χρέους έτσι ώστε να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης έστω και με αργούς ρυθμούς και να αρχίσει να βελτιώνεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

* Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι διαχωριστικές γραμμές και να διασαφηνιστούν οι ρόλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα;

- Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο κόμμα θα πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρος, γεγονός το οποίο επιβάλλει μια συνεχή προσπάθεια υπενθύμισης εκ μέρους του κόμματος προς τα μέλη μας ότι το κόμμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την Κυβέρνηση. Η υπενθύμιση αυτή όμως θα πρέπει να είναι συνεχής και ως προς το σύνολο της κοινωνίας αφού μεγάλο τμήμα της γαλουχήθηκε από τις πελατειακές λογικές που εξέθρεψαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ρόλος του κόμματος θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός όπου κριθεί ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, αν απαιτηθεί όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί ενδεχομένως και απέναντι σε τυχόν κυβερνητικές αποφάσεις που μπορεί να παρθούν υπό το πρίσμα ενός άλλου σκεπτικού, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

* Ως συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, είχατε την ευκαιρία να διαχειριστείτε, την περίοδο από τις μέρες του 4 %, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση καταρχήν και τη διακυβέρνηση της χώρας εντέλει. Ζήσατε, παράλληλα, τις εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015, με το δημοψήφισμα, τη συμφωνία με τους δανειστές και την αποχώρηση μερίδας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος. Τι έχετε αποκομίσει από τις έντονες αυτές καταστάσεις και πώς σχολιάζετε τη στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής;

- Τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όντως εξαιρετικά έντονα όπως τα περιγράψατε. Υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει μια πυκνή πολιτική συγκυρία όπου κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα. Σε μια συγκυρία με αρνητικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά και με δεδομένη την οργανωτική αδυναμία που συνεχίζουμε να έχουμε. Επιχειρήσαμε μια οργανωτική αντιστοίχηση από το 2012 και μετά με βάση τις απαιτήσεις των καιρών, με την περσινή όμως επώδυνη συμφωνία που υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σκληρή και άνιση αυτή μάχη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Σε μια χρονική στιγμή, όπου πρώην πλέον σύντροφοί μας επέλεξαν τον εύκολο δρόμο των ανεφάρμοστων εναλλακτικών ή την αποστασιοποίηση διά της διολισθήσεως μέσω μιας γενικόλογης αναφοράς με κινηματικούς-ριζοσπαστικούς όρους. Δυστυχώς επέλεξαν τον ασφαλή δρόμο, μην αντέχοντας να σηκώσουν το βάρος που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Τα λάθη, οι παραλείψεις όπως και ενδεχόμενες άστοχες επιλογές, είναι προφανώς μέσα στο πρόγραμμα, δεν συμφωνώ όμως επ ουδενί ότι κίνητρο για την ηγετική ομάδα ήταν η διατήρηση της καρέκλας εξουσίας. Συνεπώς όπως αντιλαμβάνεστε οι πολιτικές αυτές καταστάσεις σε μεγάλο βαθμό μας υποχρέωσαν να ωριμάσουμε βίαια, οι ενδείξεις όμως είναι καλύτερες για τη συνέχεια έστω και με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Η στάση της Ν.Ε. σε αυτά τα γεγονότα λόγω των οργανωτικών αδυναμιών και των αποχωρήσεων στη συνέχεια ήταν εξαρχής δύσκολη και έγινε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παρ’ όλα αυτά απαιτούνται αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπίες αν θέλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

* Είναι συχνά τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα τα οποία επισημαίνουν πλημμελή παρουσία και παρεμβάσεις των βουλευτών του κόμματος σχετικά με προβλήματα πολιτών του νομού. Πόσο σχέση με την πραγματικότητα θεωρείτε ότι έχουν αυτές οι φωνές και συνολικότερα σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις της Νομαρχιακής με τους βουλευτές;

- Είναι αυτονόητο το βαρύ φορτίο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ένα νομό όπως είναι ο νομός Λάρισας που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και το κέντρο της θεσσαλικής περιφέρειας. Αυτό αντανακλά και στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και τους βουλευτές του.

Καταρχήν όμως θα ήθελα να διαχωρίσω την αντίληψη που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στον ρόλο των βουλευτών σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές δεν εννοούνται ως κάτι ανώτερο από τη συλλογικότητα που είναι το κόμμα σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υφίστανται μόνο βουλευτές-παράγοντες και όχι κόμματα-πολιτικοί φορείς. Η αντίληψή μας αυτή για το ρόλο των βουλευτών τους εντάσσει σαν μέρη ενός ευρύτερου συνόλου, που θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά. Είναι προφανές όμως ότι οι βουλευτές με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα που διαθέτουν μπορούν να παίζουν καταλυτικό ρόλο και να βοηθήσουν το κόμμα να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερα ακροατήρια. Σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη αυτή για τους βουλευτές είναι κατεκτημένη στο ΣΥΡΙΖΑ με ελάχιστα αρνητικά παραδείγματα. Υπό αυτή την έννοια, κατά κύριο λόγο, φιλτράρεται η σχέση της Ν.Ε. με τους βουλευτές. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, για να είμαστε ειλικρινείς, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες λόγω της δεδομένης απουσίας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της βουλευτή μας Άννας Βαγενά στην Αθήνα, γεγονός που αντικειμενικά αδυνατίζει τις δυνατότητες παρέμβασής μας.

* Δύο φορές το προηγούμενο διάστημα, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη καταλήφθηκαν από αντιεξουσιαστικές ομάδες και συλλογικότητες με τις οποίες κατά το παρελθόν βρεθήκατε στο ίδιο μετερίζι. Τι θα λέγατε σε αυτές τις συλλογικότητες για τη στάση τους;

- Η πολιτική στάση των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά σε σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες ήταν πάντα ξεκάθαρη, δεδομένου ότι πάντα συμμετέχουμε με τα πρόσωπά μας χωρίς να χρειάζεται να έχουμε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά μας. Η επισήμανση αυτή απαντά στα περί συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς τους χώρους όπως και τη γνωστή ρητορική της Ν.Δ. περί νόμου και τάξης των κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη. Ως ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην τακτική των καταλήψεων την αναγνωρίζει ως όχημα για την ανάδειξη κάποιων ζητημάτων, για συμβολικούς λόγους σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης συγκεκριμένων αιτημάτων. Στην τελευταία όμως κατάληψη των γραφείων είχαμε κινήσεις οι οποίες αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένους τους καταληψίες. Φυσικά αναφέρομαι στις τακτικές της παραβίασης των κλειδωμένων γραφείων όπως και στην απώλεια ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι άλλες ήταν οι στοχεύσεις τους και ακυρώνουν τις υποτιθέμενες διεκδικήσεις τους. Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε τη συνδρομή της αστυνομίας παραμένοντας έτσι σταθεροί στις αρχές μας.

* Αμέσως μετά το Συνέδριο, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, σε νομαρχιακό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ποια θα είναι η δική σας συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες;

- Το ερχόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου της διεξαγωγής του Συνεδρίου και της εκλογής περιφερειακών και νομαρχιακών οργάνων. Η κρισιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε ψύχραιμα τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συμβάντα της τελευταίας περιόδου. Αυτή η ενδοσκόπηση θα πρέπει να γίνει και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και αφορά όλα τα μέλη του κόμματος δεδομένου ότι αυτοί θα είναι που θα κληθούν να αναδείξουν τα νέα όργανα. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζω τη στάση την οποία θα κρατήσω και υπό την επισήμανση ότι όλοι μαζί με υπευθυνότητα θα αποφασίσουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα τοπικά όργανα στελεχώνοντάς τα με ανθρώπους ενεργούς και με διάθεση για προσφορά. Θεωρώ ότι οι εποχές των παραγόντων και των προβεβλημένων στελεχών που αρέσκονται μόνο σε εντυπώσεις έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επομένως απαιτείται κάλυψη βασικών προϋποθέσεων για να έχει αποτέλεσμα η περαιτέρω ενασχόληση. Οπωσδήποτε όμως για να προχωρήσουμε ουσιαστικά απαιτείται η εγκατάλειψη των ευχολογίων και της αόριστης στοχοθεσίας (εκ μέρους κυρίως των κεντρικών στελεχών), που ενδεχομένως νομίζουν ότι έτσι καλύπτονται οι βασικές μας αδυναμίες, μια τακτική που όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα ότι είχε κυρίως αρνητικά αποτελέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass