ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:

Ιστορικό λάθος η ματαίωση διαλόγου για την κεντροαριστερά

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 12:15

«Ενδεχόμενη ματαίωση του διαλόγου για την κεντροαριστερά θα είναι λάθος ιστορικών διαστάσεων», επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Ε», επ’ αφορμή της σημερινής του παρουσίας στην Ελασσόνα, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει παράλληλα την ανάγκη να τεθούν στο περιθώριο οι προσωπικές στρατηγικές, ώστε η κεντροαριστερά να προσφέρει στην κοινωνία μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική έναντι της ακατάσχετης δημαγωγίας της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ειδικότερα, για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι «το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στον εξελισσόμενο διάλογο για την κεντροαριστερά δεν αντανακλά τις προθέσεις των στελεχών και ψηφοφόρων μας. Είναι επιβεβλημένο να αναθερμανθεί το εγχείρημα, η ματαίωσή του αποτελεί λάθος ιστορικών διαστάσεων. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και ισχυρή παράταξη στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Η συγκρότηση ενός νέου φορέα στην κεντροαριστερά δεν αφορά μόνο στους δικούς μας σημερινούς ψηφοφόρους αλλά και ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητευμένοι αναζητούν ένα νέο κομματικό φορέα που θα εκφράσει την ελπίδα.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να τεθούν στο περιθώριο οι προσωπικές στρατηγικές. Είναι προφανές ότι μέρος της μέχρι σήμερα αποτυχίας του εγχειρήματος συγκρότησης νέου φορέα στην κεντροαριστερά οφείλεται στον λανθασμένο τρόπο συγκρότησής του. Πρέπει να αρχίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική πρόταση της νέας παράταξης και τα όργανά της. Πρέπει να προσφέρουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση έναντι της ακατάσχετης δημαγωγίας της κυβέρνησης».

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Για την οικονομία και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπράταξης τονίζει ότι «στη ΔΕΘ ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να περιγράφει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τι μας είπε ο κ. Τσίπρας; Ότι η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ότι έχουμε βελτίωση σε επιμέρους μακροοικονομικούς δείκτες και ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τη φόρτιση του ελατηρίου της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα όλοι όσοι έχουμε επαφή με την πραγματική οικονομία βλέπουμε σημάδια κατάρρευσης. Μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε:

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Μείωση των εσόδων του Ιουλίου κατά 641 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

Κατά 60 εκατ. απόκλιση των εσόδων του ΦΠΑ μετά την αύξηση των συντελεστών.

Αδυναμία καταβολής φόρων από το 25% των φορολογούμενων που δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Άραγε τι θα γίνει με τις επόμενες;

Εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,223 δισ. ευρώ από τον αρχή του έτους μέχρι τον Ιούνιο.

Επιπρόσθετα, είχαμε και την παρουσίαση μέσω διαρροών της πρωτοφανούς θεωρίας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να βγει στις αγορές σύντομα! Σας θυμίζω ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα ομόλογα της ΕΕ από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης αξιολόγησης μέχρι και σήμερα.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι στα 8,2% ενώ της Πορτογαλίας στο 3% και της Κύπρου 3,2%. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν αρνητικά επιτόκια. Με 8% και πάνω δανείζονται χώρες στην υποσαχάρια Αφρική αλλά η κυβέρνηση θεώρει ότι μπορεί να βγει στις αγορές!

Η Κυβέρνηση οφείλει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Σημαίνει επίσης ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές ως κύριο εργαλείο εξόδου μας από την κρίση. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια σημαντική δυναμική στις αγροτικές εξαγωγές εάν δεν στηριχτεί αυτή η προσπάθεια πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα; Τέτοιες δράσεις θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass