Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εφικτός ο στόχος «τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο»

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2016 12:00

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Η Θεσσαλία συνολικά από τα στοιχεία που έχουμε ως προορισμός φέτος παρουσιάζει θετική δυναμική. Οι ιαματικές πηγές στην περιοχή της Λάρισας ήδη έχουν υψηλή επισκεψιμότητα έως και 6 μήνες.

Η πόλη της Λάρισας επίσης μπορεί να φιλοξενεί σταθερά τουρισμό πόλεως και επαγγελματικές συναντήσεις. Όραμά μας είναι ο τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο, και η Θεσσαλία έχει όλες τις προδιαγραφές ως προορισμός αυτό να το πετύχει».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή της στην «Ε» η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία προχωρά σε έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το μέλλον, ξεκινώντας άμεσα επισκέψεις σε κάθε περιφέρεια χωριστά, για να τεθούν από κοινού με το υπουργείο οι στόχοι για το 2017.

«Το θετικό», σύμφωνα με την Υπουργό, «είναι ότι εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις αρχές Απριλίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου», ενώ κληθείσα να σχολιάσει αν οι αυξητικές ροές των τουριστών συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχες αυξήσεις στα έσοδα, σχολίασε πως «το ισχυρό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του έτους στις αφίξεις θα αποτυπωθεί και στα έσοδα».

Γενικότερα για τις αφίξεις τουριστών στη Θεσσαλία, η υπουργός κ. Κουντουρά ανέφερε στην «Ε» ότι «πραγματικά υπήρξε αύξηση από τα Βαλκάνια προς τη Θεσσαλία μέσω του οδικού τουρισμού, όπως σημειώθηκε και σημαντική αύξηση των αφίξεων στα Μετέωρα από την αγορά της Κίνας, που ανοίξαμε το 2015, τουρίστες υψηλού εισοδήματος, για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί ολοένα και πιο περιζήτητο προορισμό. Επίσης το αεροδρόμιο Αγχιάλου αποτελεί πύλη εισόδου για όλη τη Θεσσαλία. Γενικότερα είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια για τη συμμετοχή μας στις διεθνείς εκθέσεις».

* Κύρια Κουντουρά είχατε δηλώσει πρόσφατα ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών στη χώρα μας είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν κάποια στοιχεία αναφορικά με τη Θεσσαλία και το ποσοστό της τουριστικής πίτας που κατέχει η περιφέρειά μας σε εθνικό επίπεδο;

- To 2016 στο οκτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν 6,5%, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία και τις επίσημες πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είχε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα του 10%. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα ήρθε με σκληρή δουλειά, με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες και μέσα από συμφωνίες που εξασφαλίσαμε για αύξηση των τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, νέες απευθείας πτήσεις, και ενισχυμένη προβολή, παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή και τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη που επηρεάζουν τα ταξίδια διεθνώς. Εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις αρχές Απριλίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Η δυναμική καμπάνια του ΕΟΤ που προβάλλει την Ελλάδα όλο τον χρόνο ενισχύθηκε από τη νέα καμπάνια των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και ήδη η ζήτηση για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

Η Θεσσαλία συνολικά από τα στοιχεία που έχουμε ως προορισμός φέτος παρουσιάζει θετική δυναμική και κάποιοι προορισμοί της κατέγραψαν διψήφια αύξηση στις διανυκτερεύσεις. Στη Θεσσαλία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και ευκαιρίες αύξησης της τουριστικής κίνησης όλο τον χρόνο. Κινηθήκαμε στρατηγικά με άξονες την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων προορισμών, το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που φέρνει επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο, την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων. Όραμά μας είναι ο τουρισμός 365 μέρες το χρόνο, και η Θεσσαλία έχει όλες τις προδιαγραφές ως προορισμός αυτό να το πετύχει. Για τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας αλλά και κάθε νομού ξεχωριστά, προγραμματίζω επισκέψεις και συναντήσεις με τους φορείς των Περιφερειών, των Επιμελητηρίων και των τουριστικών φορέων, ώστε να δούμε για κάθε προορισμό ξεχωριστά τον απολογισμό του 2016, τον προγραμματισμό για το 2017 και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

* Η Περιφέρειά μας (ή κάποιες άλλες περιοχές) επωφελήθηκε (αν) από το προσφυγικό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου ή θεωρείτε ότι ο τουρίστας που επηρεάστηκε από τις εικόνες με τις προσφυγικές ροές, ματαίωσε τελείως το ταξίδι του στη χώρα μας;

- Στόχος μας είναι η θετική πορεία των τουριστικών μεγεθών να αποτυπώνονται σε όλη τη χώρα. Προτεραιότητά μας ήταν η αποκατάσταση της εικόνας για τα νησιά του Αν. Αιγαίου που δέχθηκαν τις προσφυγικές πιέσεις. Η εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα εικόνων υπερβολής από τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης επηρέασαν αρχικά τις κρατήσεις και εφαρμόσαμε σειρά δράσεων προώθησης και προβολής τους και πετύχαμε να μειώσουμε τις απώλειες και όχι μόνο να αντιστρέψουμε το κλίμα αλλά και κάποιοι προορισμοί να ανακάμψουν σημαντικά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και κάθε περιοχή, ωφελείται από την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού που επιτυγχάνεται από τις δράσεις προώθησης και προβολής στοχευμένα στις χώρες και αγορές όπου απευθύνεται και σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα επιμελητήρια και τους φορείς του τουρισμού. Οι δράσεις του ΕΟΤ περιλαμβάνουν την προβολή στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες, σε διεθνή δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, στην ιστοσελίδα μας visitgreece.gr, στα social media και στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις. Επίσης, διοργανώνουμε fam trips και press trips προσκαλώντας ξένους tour operators, travel bloggers και ξένα ΜΜΕ που καταγράφουν και μεταφέρουν στις χώρες τους τις ελκυστικές εικόνες των προορισμών μας.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, βίντεο κλιπ παραγωγής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά των προορισμών μας και τις θετικές εντυπώσεις των ταξιδιωτών, και προβάλλονται διεθνώς μέσω των Γραφείων Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του ΕΟΤ και από όλα τα διαθέσιμα επικοινωνιακά εργαλεία. Το Υπουργείο μας κλείνει στρατηγικές συμφωνίες με τους μεγαλύτερους tour operators για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και παράλληλα δημιουργεί το έδαφος και ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες και συνεργασίες για τα τουριστικά πακέτα. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς, ώστε να αυξηθεί ποσοτικά και ποιοτικά η τουριστική ροή στη Θεσσαλία, που θα φέρει νέους αλλά και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια.

* Η εκτίμηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στο νομό Λάρισας είναι ότι φέτος υπήρξε μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τα Βαλκάνια, αλλά η αύξηση αυτή δεν χαρακτηρίζει και τα έσοδά τους. Άρα μήπως τα νούμερα σχετικά με την επισκεψιμότητα των τουριστών δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία, όσο η …ποιότητα του τουρίστα που μας τιμά με την παρουσία του;

- Πέραν από τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και τη διστακτικότητα που καταγράφηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι επισκέπτες είναι πιο προσεκτικοί στον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους και τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες. Παρά τις συνθήκες αυτές, ο ελληνικός τουρισμός κινείται ανοδικά για τη φετινή χρονιά, και πιστεύουμε ότι με το ισχυρό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του έτους θα αποτυπωθεί και στις αφίξεις και στα έσοδα. Πραγματικά υπήρξε αύξηση από τα Βαλκάνια προς τη Θεσσαλία μέσω του οδικού τουρισμού, όμως να μην παραλείψουμε να επισημάνουμε τη σημαντική αύξηση των αφίξεων στα Μετέωρα από την αγορά της Κίνας, που ανοίξαμε το 2015, τουρίστες υψηλού εισοδήματος στους οποίους η Ελλάδα αποτελεί ολοένα και πιο περιζήτητο προορισμό. Σημαντικό ρόλο έχει η προσπάθεια που κάνουμε για την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων από τις παραδοσιακές μας αγορές με αεροπορικές εταιρίες και tour operators στο αεροδρόμιο Αγχιάλου, ως πύλη εισόδου για όλη τη Θεσσαλία. Ανοίγουμε νέες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και προωθούμε νέους προορισμούς της Ελλάδας εξασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας με αγορές του εξωτερικού αποτελεί κλειδί για την επιμήκυνση της περιόδου που είναι επίσης κύριος στόχος και κατ’ επέκταση για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αλλά και των εσόδων.

* Έχετε προσδιορίσει ως βασικό στόχο του υπουργείου την ανάδειξη προορισμών της ενδοχώρας και κάποιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Ποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού θεωρείται η καταλληλότερη για τη Θεσσαλία;

- Η Θεσσαλία έχει κεντρική θέση στην τουριστική μας πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού 365 μέρες τον χρόνο, και την ανάδειξη νέων ελληνικών τουριστικών προορισμών που προωθούμε στο εξωτερικό. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για χειμερινό τουρισμό. Ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος, το Πήλιο, και οι ορεινοί όγκοι της Καρδίτσας και των Τρικάλων προσφέρονται για ορειβατικό, περιπατητικό, αθλητικό-προπονητικό τουρισμό. Επίσης τα Μετέωρα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για θρησκευτικές και προσκυνηματικές περιηγήσεις. Η περιοχή της Θεσσαλίας εκτός από μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες, προσελκύει και πολλούς επισκέπτες για τον πολιτιστικό της πλούτο. Οι ιαματικές πηγές στην περιοχή της Λάρισας ήδη έχουν υψηλή επισκεψιμότητα έως και 6 μήνες τον χρόνο και τη δυνατότητα να προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η πόλη της Λάρισας επίσης μπορεί να φιλοξενεί σταθερά τουρισμό πόλεως και επαγγελματικές συναντήσεις. Οι Σποράδες και το λιμάνι του Βόλου έχουν τεράστιες δυνατότητες να προσελκύσουν θαλάσσιο τουρισμό, κρουαζιέρες και γιότινγκ.

Αυτά είναι μερικά μόλις παραδείγματα των τεράστιων δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειας. Μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό, δημιουργούμε και υποστηρίζουμε νέα τουριστικά προϊόντα που όχι μόνο θα αποφέρουν αύξηση του τουρισμού, αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

* Πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, από την οποία απουσιάζει ο ΕΟΤ. Υπάρχει συνεργασία Περιφερειών –Υπουργείου στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και πόσο τελικά καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό είναι η συμμετοχή σε τέτοιες εκθέσεις;

- Ο ΕΟΤ κάθε χρόνο επιλέγει το πρόγραμμα των Διεθνών Εκθέσεων στις οποίες θα συμμετάσχει και όπου φιλοξενούνται οι εκθέτες από όλη τη χώρα με στόχο να υπάρχει ενιαία και ενισχυμένη παρουσία της Ελλάδας. Το 2016, και παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό για τη διαφήμιση, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή του ΕΟΤ σε μεγαλύτερο αριθμό διεθνών εκθέσεων με εθνικό περίπτερο όπου συμμετέχουν Περιφέρειες, Δήμοι, τουριστικοί φορείς, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο την προώθηση των επαγγελματιών και τη μεγαλύτερη προβολή της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού. Πέραν του κεντρικού σχεδιασμού, οι Περιφέρειες έχουν το δικό τους προϋπολογισμό για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη, και στα προγράμματά τους επιλέγουν μεμονωμένα να συμμετάσχουν και σε άλλες εκθέσεις, ανάλογα με την ιδιαίτερη τουριστική ταυτότητα του κάθε τόπου, το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν και τις αγορές- στόχους στις οποίες εστιάζουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση.

* Ποιες προωθητικές δράσεις γίνονται για την προώθηση και προβολή της Θεσσαλίας;

- Από το 2015 είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας, και της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Φέτος, υλοποιήσαμε μία σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση σε μεγάλο αριθμό ξένων χωρών των απίθανων προορισμών που βρίσκονται στην καρδιά της Ελλάδας, με πολιτιστικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς, με εκπληκτική φύση και με μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες όλες τις εποχές του χρόνου.

Υποστηρίξαμε σειρά εκδηλώσεων και διοργανώσεων και φεστιβάλ στην περιοχή. Οργανώσαμε στο πρώτο εξάμηνο του έτους ταξίδια εξοικείωσης μέσω του ΕΟΤ για tour operators και δημοσιογράφους από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την Ιταλία, την Κίνα και τη Ρωσία, και ετοιμάζουμε και σειρά ακόμη fam trips και press trips, για το τέλος του έτους και για το 2017. Ειδικά για τη ρωσική αγορά, στο Ελληνορωσικό φόρουμ που διοργάνωσε το Υπουργείο μας στην Αθήνα προσκαλώντας κορυφαίους παράγοντες της ρωσικής τουριστικής αγοράς, tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία, συμμετείχε και η Περιφέρεια με πολύ αποτελεσματικές επαφές για την προώθηση των προορισμών και των θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός και προσκηνυματικός τουρισμός.

Επίσης, προσκαλέσαμε μεγάλη αμερικανική τηλεοπτική παραγωγή, που θα πραγματοποιήσει έως το τέλος της χρονιάς γυρίσματα σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς και εντάξαμε και τη Θεσσαλία στο πρόγραμμα των γυρισμάτων για να αναδείξουμε την υπέροχη φύση της και τις άπειρες επιλογές για βουνό και θάλασσα, καθώς και τη μοναδική της γαστρονομία με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ευρεία προβολή της και στο αμερικανικό ταξιδιωτικό κοινό.

Έχουμε επίσης προγραμματίσει προβολή της Θεσσαλίας σε in-flight περιοδικά αεροπορικής εταιρίας τσάρτερ της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσα από σειρά προωθητικών δράσεων που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε να πετύχουμε την αύξηση της ζήτησης και των τουριστικών ροών προς τη Θεσσαλία το 2017, αλλά και σταθερά τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι το 20% του ΑΕΠ της χώρας, και είναι σημαντική πηγή εσόδων και απασχόλησης με περισσότερες από 1 εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Δημιουργεί οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, και ενισχύει την ανάπτυξη σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ο τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass