ΓΙΑ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Εξαπολύθηκε ένας ανηλεής πόλεμος εναντίον μου»

* «Ούτε μία στιγμή δεν καταχράστηκα αυτή την εξουσία που μου δόθηκε, αλλά προσπάθησα να τη χρησιμοποιήσω για το κοινό καλό»

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2016 12:12

«Έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια να τιμήσω την αποστολή που μου ανάθεσαν οι πολίτες, χωρίς να καταχραστώ ούτε μία στιγμή την «εξουσία» που μου δόθηκε», αναφέρει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στην «Ε».

Η Λαρισαία ηθοποιός και πολιτικός, αποδέχεται ότι δεν έρχεται όσο συχνά θα ήθελε στην εκλογική της περιφέρεια, εξηγεί όμως τους λόγους που συμβαίνει αυτό και επισημάνει ότι προσπαθεί να είναι αποτελεσματική στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου από την Αθήνα.

Η Άννα Βαγενά σχολιάζει ακόμα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της να καλύψει με δικά της έξοδα το χαμένο εισόδημα 11 χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ και τοποθετείται για τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται από συναδέλφους της και όχι μόνο στα κοινωνικά δίκτυα.

Τέλος, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής :

* Κυρία Βαγενά, εδώ και μερικούς μήνες εφαρμόζετε την υπόσχεσή σας να καλύψετε οικονομικά το ποσό που χάνουν από το εισόδημά τους ορισμένοι συνταξιούχοι μετά τις επιπλέον περικοπές στις συντάξεις τους. Η συγκεκριμένη σας πρωτοβουλία έχει σχολιασθεί ποικιλοτρόπως, ορισμένοι για παράδειγμα επισημαίνουν ότι εμπεριέχει στοιχεία λαϊκισμού, καθώς για τις περικοπές αυτές ευθύνονται κυβερνητικά μέτρα που και εσείς ψηφίσατε στη Βουλή. Τι απαντάτε;

- Για τις περικοπές του ΕΚΑΣ, πιστεύω ότι η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτή την κυβέρνηση που ψήφισε τα μέτρα, αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο, οι οποίες τώρα αποποιούνται κάθε ευθύνη. Βεβαίως εμείς είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε το ΕΚΑΣ και πράγματι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό. Ό,τι δεν καταφέρνουμε από αυτά που υποσχεθήκαμε προσπαθούμε να το διορθώσουμε με παράλληλα μέτρα που παίρνουμε. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παραμένοντας στην εξουσία, υπερασπίζεται τους πιο αδύναμους και σίγουρα συγκρούεται με τους πιο ισχυρούς και τα συμφέροντά τους. Τώρα, εάν η πρωτοβουλία μου να δίνω - το τονίζω, από το υστέρημα του οικογενειακού μου προϋπολογισμού - σε έντεκα οικογένειες συνταξιούχων το ποσό που τους αντιστοιχεί από την απώλεια του ΕΚΑΣ, εάν αυτό θεωρείται «λαϊκισμός», τότε είναι τιμή μου να είμαι τέτοια «λαϊκίστρια» και μακάρι και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί να γίνονταν με αυτόν τον τρόπο «λαϊκιστές».

* Γιατί πιστεύετε ότι οι υπόλοιποι βουλευτές και όσοι κατέχουν υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, παρά το γεγονός ότι τους προκαλέσατε, δεν ακολούθησαν το δικό σας παράδειγμα;

- Αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Εγώ δεν θέλησα να δώσω μαθήματα ηθικής σε κανέναν, απλώς έκανα μία κίνηση συμβολική, που μακάρι να καταγραφεί σαν ένα φωτεινό παράδειγμα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία.

* Από την πρώτη μέρα της βουλευτικής σας θητείας έγινε σαφές ότι δεν προτίθεστε να πολιτευθείτε σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές των πολιτικών, τον «ξύλινο» λόγο ή τις συμπεριφορές «μη μου άπτου», επιτρέψτε μου τον όρο. Παράλληλα, έχετε καταγγείλει συναδέλφους σας στο Κοινοβούλιο ότι επιχείρησαν να αποδομήσουν την εικόνα σας, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Έχετε αποκαταστήσει τις σχέσεις σας μαζί τους;

- Πράγματι, μιλάω και συμπεριφέρομαι όλο αυτό το διάστημα που είμαι βουλευτής με τον ίδιο τρόπο που είχα πάντα στη ζωή μου, απλά και ειλικρινά. Ποτέ δεν ξεχώρισα τον εαυτό μου από τους άλλους, τους απλούς συνανθρώπους μου και δεν υποκρίθηκα ποτέ στη ζωή μου κάτι διαφορετικό από αυτό είμαι. Τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο από συναδέλφους, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει εξαπολυθεί ένας ανηλεής πόλεμος εναντίον μου. Ίσως επειδή είμαι επώνυμη και το όνομά μου «πουλάει», κατά τη γνώμη τους. Αυτό, κατά τη δική μου γνώμη, δεν λέγεται δημοσιογραφία, ούτε ενημέρωση. Είναι παραπληροφόρηση, κακόηθες κουτσομπολιό και αθλιότητα. Όσο για τους συναδέλφους που συμπεριφέρθηκαν απέναντί μου έτσι, εγώ δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Ελπίζω οι ίδιοι να έχουν κάποια ίχνη συνείδησης και αυτή να τους βασανίζει.

* Αρκετά συχνά γίνεται λόγος, εδώ στην περιοχή μας, για πλημμελή τέλεση των καθηκόντων σας ως βουλευτή Λάρισας, λόγω των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων στην Αθήνα και αλλού. Λένε ότι δεν σας βλέπουν συχνά στα μέρη μας ή ότι θα έπρεπε να προωθείτε περισσότερο πιεστικά την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Νίκο Παπαδόπουλο και τη Νομαρχιακή Επιτροπή;

- Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι δηλαδή πράγματι δεν έρχομαι αρκετά συχνά στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται σε αδιαφορία για τα προβλήματα του τόπου, ούτε στις επαγγελματικές υποχρεώσεις μου ως ηθοποιού στην Αθήνα και αλλού, αλλά σε πραγματική μου αδυναμία, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας μέλους της οικογένειάς μου, που με εμποδίζουν να απομακρύνομαι από την Αθήνα. Στεναχωριέμαι για αυτό και, ειλικρινά, το αισθάνομαι σαν αδυναμία μου. Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν έρχομαι συχνά στη Λάρισα. Όμως, προσπαθώ να είμαι αποτελεσματική και να βοηθάω στην επίλυση των προβλημάτων από εδώ, από την Αθήνα. Άλλωστε, συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με όλους τους δημάρχους του νομού μας άψογα, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση και, όποτε μου ζητήθηκε, προσπάθησα να βοηθήσω με αλλεπάλληλες επαφές στις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες. Όσον αφορά τις σχέσεις μου με τον συνάδελφο Νίκο Παπαδόπουλο και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, αυτές ήταν και είναι αρμονικές στη βάση της συνεργασίας μας και δεδομένης της μη ιδιότητάς μου ως κομματικού στελέχους. Όπως είπα και σε πρόσφατη δήλωσή μου, δεν συμμετέχω στις κομματικές διαδικασίες.

* Πρόσφατα δηλώσατε ότι δεν θα είστε εκ νέου υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η απόφασή σας αφορά αποκλειστικά στους λόγους που επικαλεστήκατε ή υπάρχουν διαφωνίες και με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική; Σας ρωτάω γιατί κάποια από τα μέτρα που ψηφίσατε τους τελευταίους μήνες, γράφτηκε χωρίς να διαψευστεί, ότι τα ψηφίσατε με μισή καρδιά κι ένας καλλιτέχνης όπως εσείς δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν βάλει όλη του την καρδιά…

- Οι λόγοι της απόφασής μου να μην είμαι εκ νέου υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές - όποτε αυτές γίνουν - είναι πολλοί:

α) Η ηλικία μου. Θεωρώ ότι νεότεροι άνθρωποι πρέπει να μπουν στον χώρο και να προσφέρουν και αυτοί τις δυνάμεις τους. Δεν καταλαβαίνω κάποιες συναδέλφους που με υπερηφάνεια λένε ότι είναι βουλευτίνες 16 ή 24 χρόνια. Δεν υπάρχουν νεότεροι άξιοι άνθρωποι στα κόμματά τους; Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν είναι χρήσιμοι στον πολιτικό χώρο. Με την πείρα τους και τη σοφία τους μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Όσο για εμένα, θα παραμείνω ενεργός πολίτης, όπως ήμουν πάντα, και αν χρειαστεί θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου από κάποια άλλη θέση.

β) Οι σοβαρές οικογενειακές μου υποχρεώσεις, που δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ, με τη συνέπεια που θα ήθελα, με τις απαιτήσεις του κοινοβουλευτικού έργου.

γ) Το ότι θέλω να ασχοληθώ, όσα χρόνια ακόμα ο Θεός μου δίνει υγεία, με την ευλογημένη τέχνη μου, το θέατρο. Εγώ, όπως ίσως γνωρίζετε, δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτη ως ηθοποιός. Δεν διεκδίκησα ποτέ έμμισθη θέση, ούτε καν αυτή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεσσαλικού Θεάτρου, πράγμα που θα ήταν εύλογο. Επί σχεδόν 40 χρόνια, μαζί με τον σύντροφό μου Λουκιανό Κηλαηδόνη, διοργανώσαμε ως επιχειρηματίες πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στις οποίες δούλεψαν και αμείφθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου μας (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, τεχνικοί κ.ά.). Δηλαδή, προσφέραμε, και προσφέρουμε ακόμα, δουλειά σε ένα σωρό κόσμο, δίνουμε μισθούς παίρνοντας ρίσκα, όπως κάθε ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό για εμένα είναι ιερή υποχρέωση. Να πληρώνω όσους ανθρώπους εργάζονται στις δουλειές μου, για αυτό εργάστηκα και εργάζομαι σκληρά, πραγματοποιώντας συνεχείς παραγωγές και περιοδείες, για να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου.

Αυτοί και μόνο είναι οι λόγοι, για τους οποίους δεν θα είμαι ξανά υποψήφια. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου, τους οποίους για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν να με στείλουν να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θέλω να ξέρουν ότι έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια να τιμήσω κι εγώ από τη μεριά μου αυτή την αποστολή. Αν κάπου δεν τα κατάφερα, ζητώ συγγνώμη. Δεν ήταν από κακή πρόθεση, ήταν ίσως από ανθρώπινη αδυναμία. Όμως, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ούτε μία στιγμή δεν καταχράστηκα αυτή την «εξουσία» που μου δόθηκε, αλλά προσπάθησα να τη χρησιμοποιήσω για το κοινό καλό. Έτσι κι αλλιώς, η Λάρισα και όλη η περιοχή μας είναι η πατρίδα μου. Για εμένα είναι ο πιο αγαπημένος τόπος σε αυτή τη γη και δεν έχει φύγει ούτε στιγμή από το μυαλό και την ψυχή μου όλα αυτά τα χρόνια που ζω.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass