ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ - ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» - Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ:

Αποκαλύπτουμε το τρίγωνο της διαπλοκής!

* Εκτιμά ότι θα αποδοθούν σημαντικές ευθύνες * Τι λέει για πρόωρες κάλπες, τηλεοπτικές άδειες, ρύθμιση χρέους

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2016 11:35
Η Εξεταστική Επιτροπή έχει επιτελέσει στο ακέραιο το έργο που της έχει ανατεθεί, λέει στην «ΕτΔ» ο παλαίμαχος της Αριστεράς Σπ. Λάππας Η Εξεταστική Επιτροπή έχει επιτελέσει στο ακέραιο το έργο που της έχει ανατεθεί, λέει στην «ΕτΔ» ο παλαίμαχος της Αριστεράς Σπ. Λάππας

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Την πεποίθηση ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ επιτελεί στο ακέραιο το έργο που της είχε αναθέσει η Βουλή των Ελλήνων, εξέφρασε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Λάππας σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ».

Ο εξαίρετος νομικός και παλιό στέλεχος της αριστεράς στη Θεσσαλία, επισημαίνει ότι κατά τη διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων το προηγούμενο εξάμηνο, αποκαλύφθηκε πλήρως πώς δρούσε στη χώρα μας το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής» κομμάτων – ΜΜΕ – τραπεζών, ενώ τονίζει πως μετά τη σύνταξη του πορίσματος θα προκύψουν σημαντικές ευθύνες!

Επιπλέον, ο κ. Λάππας απορρίπτει το επίμονο αίτημα του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως «καταντά γελοίο», αφού τίθεται την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει το 2010 για ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

• Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής;

- Η Επιτροπή συνεδριάζει πάνω από έξι μήνες. Έχουν «περάσει» από τα έδρανά της οι διευθύνοντες σύμβουλοι των λεγόμενων συστημικών Τραπεζών, της ΑΤΤΙΚΑ BANK τελευταία, αλλά και το σύνολο σχεδόν των μιντιαρχών! Δεν πρέπει να μιλάω με λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά, τα οποία θα αποτυπωθούν στο τελικό πόρισμα που θα προκύψει μετά από ενδελεχή και σε βάθος έρευνα, μπορώ να πω ωστόσο ανεπιφύλακτα ότι αποκαλύφθηκε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες! Αποκαλύφθηκε πώς δρούσε το «τρίγωνο της διαπλοκής» κομμάτων – ΜΜΕ – τραπεζών, αυτό που κάποιοι δημοσιογράφοι αποκαλούν... τρίγωνο της ανωμαλίας για την ελληνική δημοκρατία! Φαίνεται ότι οι τράπεζες, υπό την πίεση του πολιτικού συστήματος, έδιναν αφειδώς δάνεια στα ΜΜΕ και στα μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) τα οποία πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια μέχρι σήμερα και τώρα δεν μπορούν να τα γυρίσουν πίσω, είναι δηλαδή, δανεικά κι αγύριστα!

Από την πλευρά τους τα ΜΜΕ υποστήριζαν το πολιτικό σύστημα, αφού ελάμβαναν τα δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση, καμία εγγύηση, καμία νομιμότητα! Φανταστείτε ότι ένας περιπτεράς, ή ένας ψιλικατζής της γειτονιάς για να πάρει ένα δάνειο μερικών χιλιάδων ευρώ, η τράπεζα του ζητάει να βάλει υποθήκη το σπίτι το δικό του, του πατέρα του, της πεθεράς του κλπ! Στα ΜΜΕ όμως δίνονταν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία διασφάλιση, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε Επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και 500.000.000 ευρώ στα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) τα οποία δεν μπορούν να επιστραφούν! Όλα μαζί είναι περίπου δύο δισ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να κόβει τις συντάξεις των απλών πολιτών που υποφέρουν από τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

• Τι προβλέπετε ότι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ερευνητικής διαδικασίας από την Εξεταστική Επιτροπή;

- Πιστεύω ότι μετά τη σύνταξη του πορίσματος θα προκύψουν σημαντικές ευθύνες! Επισημαίνω πως τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης πηγαίνουν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών των τραπεζιτών, των μιντιαρχών και οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου. Αυτό το διάστημα είναι ίσως το σημαντικότερο για την Εξεταστική, διότι κλείνουν τις εργασίες της με τις καταθέσεις τους οι ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος η οποία ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πως όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες στη χώρα λειτουργούσαν με αυτόν τον μη νόμιμο τρόπο, σκορπώντας αφειδώς εκατοντάδες εκατομμύρια; Τα βλέπουμε αυτή την περίοδο στην Εξεταστική Επιτροπή εμείς που δεν είμαστε ειδικοί στο τραπεζικό σύστημα... Δεν τα έβλεπε η Τράπεζα της Ελλάδος που εκ του νόμου έχει την υποχρέωση να εποπτεύει και να ελέγχει τις τράπεζες;

• Πότε ολοκληρώνεται η εξεταστική διαδικασία από την Επιτροπή και πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμο το πόρισμά της;

- Με τις καταθέσεις των κ. Στουρνάρα, Προβόπουλου και κάποιων μιντιαρχών, εκτιμώ πως μέχρι 12 Οκτωβρίου θα κλείσει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων και στη συνέχεια θα πρέπει μέχρι 10 Δεκεμβρίου να καταθέσουν όλα τα κόμματα τις εισηγήσεις και προτάσεις τους για την έκδοση του τελικού πορίσματος. Πιστεύω ότι θα αποκαλυφθούν πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα! Ωστόσο, χωρίς κανένα αίσθημα εκδίκησης και ρεβανσισμού, θα ήθελα η Εξεταστική να δώσει ένα σήμα και να πει «ό,τι έγινε, έγινε», να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και στο εξής να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

• Θεωρείτε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει ερευνήσει όλο το φάσμα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ με τις κλήσεις που έκανε και τις ερωτήσεις που υπεβλήθησαν στους μάρτυρες;

- Η Εξεταστική ερευνά σε βάθος όλα τα ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού, πολιτικού και μιντιακού συστήματος. Εδώ θα σας πω ότι ως εισηγητής της πλειοψηφίας θα είμαι και ο συντάκτης του σχεδίου πορίσματος. Έχω λοιπόν να μελετήσω σειρά με σειρά και πρόταση με πρόταση, 130.000 σελίδες υλικό προκειμένου να εκδώσω το πόρισμα μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα! Η Εξεταστική έχει επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο που της είχε ανατεθεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή. Πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσει και τον σκοπό της σύστασής της, αποκαλύπτοντας το «τρίγωνο» της διαπλοκής.

ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

• Ποια είναι η άποψή σας για τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό που έχει σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ;

- Αυτό που δεν γινόταν επί δεκαετίες στη χώρα μας το τόλμησε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς διότι έπρεπε να το κάνει! Σκεφτείτε ότι για 30 χρόνια, έχουμε απανωτές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλεγε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάντε γρήγορα διαγωνιστική διαδικασία, διότι αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον! Δεν το κάνανε και ξέρετε γιατί; Διότι ήθελαν να διατηρήσουν ανέπαφο το «τρίγωνο» της διαπλοκής! Κράτα με να σε κρατώ να περνάμε τον καιρό! Ήταν ένα δούναι και λαβείν, ένα ατέλειωτο αλισβερίσι μεταξύ πολιτικού συστήματος, τραπεζικού συστήματος και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαγωνιστικής διαδικασίας. Καταβλήθηκε από τους υπερθεματιστές η πρώτη δόση του τιμήματος για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και προχωράμε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Εδώ θέλω να τονίσω ότι εμείς στην κυβέρνηση δεν χρεωνόμαστε κανέναν! Διότι οι επιχειρηματίες είναι ελεύθεροι να επενδύσουν στο τηλεοπτικό τοπίο, με δυο όμως υποσημειώσεις... Πρώτον, καταλαμβάνουν, μισθώνουν, κρατικό δημόσιο αγαθό που είναι η τηλεοπτική συχνότητα! Δεύτερον, όποιοι και να είναι οι υπερθεματιστές θα πρέπει να ξέρουν ότι πλέον υπάρχουν κανόνες και νόμοι οι οποίοι θα τηρούνται από όλους απαρέγκλιτα! Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να είναι σε διεθνές επίπεδο, το «μαύρο πρόβατο» στο τηλεοπτικό τοπίο. Ακόμη και σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής, έχουν γίνει διαγωνιστικές διαδικασίες και ΜΜΕ πήραν άδειες για τις οποίες πληρώνουν φόρους και τέλη! Το τζάμπα και η παρανομία έχει πια τελειώσει, ας το καταλάβουν όλοι!

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

• Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα και σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει σκληρά την κυβέρνηση για τον μικρό αριθμό των διατιθέμενων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Γενικότερα, υπάρχει η εντύπωση ότι έγινε λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άλλη διαδικασία σε ότι αφορά τον διαγωνισμό, ή τον έλεγχο παλιών και νέων καναλαρχών;

Το ελληνικό Σύνταγμα μιλάει για διαγωνιστική διαδικασία. Ίσως κάποιος πει ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει σε διαφορετικά πλαίσια, καλύτερα, μεθοδικότερα, αποτελεσματικότερα. Όμως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να κάνει διαγωνισμό τον οποίο και θα ολοκληρώσει. Ο αριθμός των τεσσάρων αδειών, πρέπει να ξέρετε ότι στην Ελλάδα είναι μεγάλος! Δεν μιλάμε για θεματικά ή περιφερειακά κανάλια, ούτε για κανάλια που δείχνουν ποδόσφαιρο, ή μόδα! Αυτά θα είναι πάρα πολλά. Μιλάμε για τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ευρυζωνικής λήψης με HD κ.α. Με βάση την έρευνα του εξειδικευμένου Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (που μας είπε μόνον τρεις άδειες, αλλά τελικά εμείς πήραμε απόφαση για τέσσερις) αυτόν τον αριθμό μπορεί να «σηκώσει» η τηλεοπτική αγορά σήμερα στην Ελλάδα για να είναι βιώσιμα και να μην ζουν με δανεικά ξανά και ξανά! Ξέρετε, τα προηγούμενα χρόνια, στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες δεν έβαλαν φράγκο από την τσέπη στα κανάλια τους! Τα έστηναν, τα λειτουργούσαν και παρέμεναν βιώσιμα, μόνο με τραπεζικό δανεισμό! Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Ακόμη και παλιά στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Πολύδωρας και ο κ. Σπηλιωτόπουλος μίλησαν για λιγότερες άδειες, ενώ το ίδιο είπε και ο κ. Βαρδινογιάννης στην Εξεταστική Επιτροπή τονίζοντας πως η διαφημιστική δαπάνη έχει πέσει από το 1,5 δισ. ευρώ στα 150 εκατομμύρια χωρίς να υπολογίζεται η φορολογία! Άρα και τα τέσσερα κανάλια που τελικά θα αδειοδοτηθούν πρέπει να αναζητήσουν και άλλους τρόπους για να έχουν έσοδα, διότι μόνο η διαφήμιση δεν αρκεί για τη βιωσιμότητά τους. Εν κατακλείδι λοιπόν, τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και αυτά κατά την άποψή μου είναι πολλά!

• Με τις άδειες των περιφερειακών καναλιών τι θα γίνει;

- Σύντομα θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τις άδειες στα περιφερειακά και θεματικά κανάλια τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 100! Εγώ πιστεύω ότι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Έχω την άποψη ως νομικός, αλλά και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχτούν ως βιώσιμες επιχειρήσεις τα περιφερειακά κανάλια. Αυτά παίζουν κυρίαρχο ρόλο καθώς μεταδίδουν την είδηση στον τόπο όπου γεννιέται! Προτείνω τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβέρνηση να ενισχυθούν τα περιφερειακά κανάλια διότι αυτά κερδίζουν το στοίχημα της δημοκρατίας. Πρέπει να λειτουργούν όχι με έναν ή δυο εργαζόμενους, αλλά με πολύ περισσότερους. Να τα βοηθήσουμε δηλαδή να είναι οργανωμένα, αποτελεσματικά και να κάνουν δικές τους παραγωγές.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

• Ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Ποια είναι η απάντησή σας;

- Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη θα ικανοποιηθεί τον... Σεπτέμβριο του 2019! Ξέρετε, όταν υποβάλλεις ένα αίτημα το οποίο δεν είναι επίκαιρο, αλλά συγκυριακό και γίνεται διαχρονικό, στο τέλος καταντά γελοίο! Δεν μπορεί να ζητάς εκλογές συνεχώς για τέσσερα χρόνια, διότι έτσι δείχνεις ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την πολιτική πραγματικότητα γύρω σου. Το αίτημα αυτό θα πρέπει να αντανακλά σε συγκεκριμένες πολιτικές ανάγκες, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν επικεντρωθεί πλέον σε έναν στόχο... Στη ρύθμιση του χρέους της χώρας μας που όταν γίνει θα δώσει δυναμική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξή της και ελπίδα στους Έλληνες. Δημιουργούνται συμμαχίες και σιγά σιγά εμπεδώνεται στους εταίρους μας στην Ε.Ε. η αναγκαιότητα αυτή με την προτροπή και του πολύ σκληρού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο η Γερμανία και ο Β. Σόιμπλε αντιδρούν σε αυτή την προοπτική, αν και η υπόσχεση έχει δοθεί από το 2010! Επιπλέον, μεγάλη παραφωνία, ανωμαλία θα έλεγα, του πολιτικού μας συστήματος αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) η οποία μέσα στην υστερία και το πάθος της να γκρεμιστεί η κυβέρνηση της αριστεράς δεν συμπράττει στην αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος ρύθμισης του χρέους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass