Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Γιατί η Χίλαρι θα κερδίσει τον Τραμπ…

* Τι λέει για τις σχέσεις με την Ελλάδα και γιατί παρομοιάζει την ελληνική κρίση με τα… αυγά από το κοτέτσι * «Η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει σύντομα» τονίζει κατηγορηματικά

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 12:05

Του Κώστα Γκιάστα

Την πεποίθησή του πως η λογική Χίλαρι θα κερδίσει τον… παράλογο Τραμπ στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, εκφράζει μέσω της «Ε» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμσάιρ και πρώην βουλευτής των ΗΠΑ, κ. Κρις Σπύρου.

Ο Ελληνοαμερικανός, που βρέθηκε στη Λάρισα, έκανε και μια συγκεκριμένη πρόβλεψη για τον αριθμό των εκλεκτόρων που θα λάβει η κ. Κλίντον υπολογίζοντας από το 80 ως 125. Ο κ. Σπύρου μίλησε για το κεφάλαιο Τραμπ, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την ελληνική κρίση. Επίσης αναφέρθηκε στην ομογένεια αλλά και στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς για την οποία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά στην επαναλειτουργία της, ως χριστιανικός ναός.

Πιο αναλυτικά:

* Κύριε Σπύρου. Ας ξεκινήσουμε με το θέμα των εκλογών. Δεδομένων των σχέσεών σας με την οικογένεια Κλίντον θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα για το κλίμα, όπως το αντιλαμβάνεστε αυτό το διάστημα.

- Η Χίλαρι θα είναι ο νικητής των εκλογών αναμφισβήτητα. Το θέμα είναι με πόσους εκλέκτορες θα γίνει η εκλογή της. Πιστεύω θα είναι από 80 έως 125. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσουν έναν ικανό δημοκράτη υποψήφιο σε νορμάλ συνθήκες. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αποφάσισε να ενωθεί με τους αλλόκοτους και ακροδεξιούς. Έτσι σπρώχνουν τους ψηφοφόρους προς το δημοκρατικό και ανεξάρτητο κόμμα. Όμως εδώ έχουμε το φαινόμενο του Τραμπ που με βλακώδη επιχειρήματα κατόρθωσε να πάρει το χρίσμα. Τον ρώτησαν πριν 12 χρόνια αν σκεφτόταν ποτέ να είναι υποψήφιος. Είπε πως αν θα έβαζα θα το έκανα με τους Ρεπουμπλικάνους γιατί πιστεύουν ότι λες. Ε, βγήκε προφήτης.

* Έχετε εμπειρία από προεκλογικές εκστρατείες. Πώς σχολιάζετε τη φετινή;

- Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τραμπ στα δύο ντιμπέιτ για παράδειγμα βασιζόταν στην τακτική των προκριματικών. Είχε θράσος και όχι επιχειρήματα. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί.

* Τι να περιμένει η Ελλάδα από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Εν προκειμένω αν είναι η Χίλαρι;

- Η Χίλαρι είναι γνώστης των ελληνικών θεμάτων. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Ο επικεφαλής της καμπάνιάς της είναι Έλληνας από το Λεωνίδιο, ο Τζον Ποντέστα. Εγώ έκανα την πρώτη επιτροπή για την ανάδειξη της υποψηφιότητάς της, και είπα καιρός να έρθει μια γυναίκα στην κορυφή. Ήρθε ο καιρός να γίνει. Είπα πως δεν υπάρχει καλύτερο άτομο κάτι που είπε και ο Ομπάμα στο συνέδριο. Η Ελλάδα ασχέτως των κυβερνήσεων υπήρχε πάντα ο πιο πιστός φίλος και συνεργάτης των ΗΠΑ. Και σήμερα ισχύει αυτό. Αντίθετα με την Τουρκία που δεν τηρεί καμία συμφωνία.

* Με αφορμή αυτό, να πάμε στο θέμα που αφορά και στην Τουρκία. Ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς, ξεκινήσατε έναν αγώνα. Σε τι φάση βρίσκεται το ζήτημα;

- Η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει και μάλιστα σύντομα. Θα τη λειτουργήσει η παγκόσμια ενορία της Αγιάς Σοφιάς, εμείς που είμαστε οι νόμιμοι δικαιούχοι της. Δεν ήταν ποτέ μουσείο ούτε και τζαμί. Ήταν πάντα χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία και παράλληλα σύμβολο της ορθοδοξίας. Είμαστε στην τελική φάση να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία της από την κυβέρνηση της Τουρκίας επίσημα. Μέσα σε δύο μήνες θα έχουμε τη νομοθετική διοίκηση η οποία θα πάει σε διαπραγμάτευση και εάν δεν πετύχει θα πάμε στα δικαστήρια της Τουρκίας και μετά στο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το δικαστήριο όχι μόνο θα μας δικαιώσει αλλά θα διατάξει την Τουρκία να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά. Μόνο εμείς δεν μπορούμε να προσευχηθούμε στη βασιλική της θρησκείας μας. Δείτε μουσουλμάνους, εβραίους, καθολικούς… Να γίνει ό,τι έγινε με τη Λοϊζίδου. Η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

* Πήγατε στην Αμερική στα 13 σας. Δουλέψατε ως λούστρος και λαντζέρης. Πετύχατε όμως στο τέλος τόσα πράγματα. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα πλέον. Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να πετύχει στις ΗΠΑ, όσο πείσμα και να έχει;

- Οι παππούδες μας πέρασαν δύσκολα στην αρχή. Εμείς βρήκαμε κάποια θεμέλια. Άφησαν καλό όνομα το οποίο συνεχίσαμε εμείς. Μην ξεχνάτε πως τα πρώτα χρόνια έφευγαν όλοι αστοιχείωτοι. Δεν έφευγε κανένας από την Ελλάδα αν ήταν δημόσιος υπάλληλος ή είχε δουλειά. Πληρώνω φόρο εισοδήματος από 14 χρονών όταν πήρα την άδεια λούστρου και λαντζέρη για τέσσερις ώρες την ημέρα. Δώσαμε το καλό παράδειγμα. Σήμερα αυτοί που έρχονται, το κάνουν ως γιατροί και δικηγόροι για να εργαστούν σε τέτοια πόστα. Πρέπει να έρθεις με γνώση. Βρήκα ένα φίλο προχθές και μου θύμισε το εξής. Όταν ήρθε το ‘64 να δουλέψει στην Αμερική στο εστιατόριο που πήγε να δουλέψει έγραφε απ’ έξω πως απαγορεύονται οι σκύλοι και οι Έλληνες. Πόσα χρόνια μετά τα πήραμε όλα αυτά τα εστιατόρια και τα κάναμε 24ωρα και τώρα έρχονται αυτοί και τρώνε την ελληνική κουζίνα. Σκεφτείτε το…

* Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική κρίση; Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ;

- Παίρνατε από το κοτέτσι 30 αυγά. Δίνατε χωρίς πρόβλημα καθημερινά πρωινό δύο αυγά σε 25 άτομα για 25 χρόνια, δανειζόμενοι από τον γείτονα. Τώρα δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσα χρωστάτε στον γείτονα για όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτα θα πρέπει να βρείτε πόσα χρωστάτε στον γείτονα και μετά να δείτε πώς από δω και πέρα θα συνεχίσετε να δίνετε 2 αυγά για πρωινό. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ένας στα Τρίκαλα ήταν στο δικαστήριο. Ζήτησε 2000 και του τα έδωσε αλλά δεν είχε να του επιστρέψει. «Εγώ τα χρειαζόμουν κ. πρόεδρε. Αυτός γιατί μου τα έδωσε» είπε και αθωώθηκε. Έλυσε το δικό του αλλά όχι το πρόβλημα του άλλου. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως το ζήτημα δεν λύνεται έτσι. Εδώ θα πρέπει να πληρώσουμε όσα χρωστάμε. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της δημοσιοοικονομικής δομής.

Ποιος είναι ο Κρις Σπύρου

Ο Κρις Σπύρου γεννήθηκε στο χωριό Πορτή της Καρδίτσας στη Θεσσαλία και το 1956 σε ηλικία 13 ετών έφυγε μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αποφοίτησε από το κολέγιο St. Anselm στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ. Απέκτησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις από το Κολέγιο Goddard στο Βερμόντ. Υπήρξε πρόεδρος Δημοκρατικού κόμματος, New Hampshire, π. βουλευτής ΗΠΑ για 14 χρόνια, πρόεδρος Βουλής New Hampshire και ήταν και πρόεδρος Εκλεκτόρων Bill Clinton στις εκλογές 1992. Μάλιστα ο Κλίντον τίμησε τον Κρις Σπύρου σε τελετή στο Λευκό Οίκο για την «τεράστια προσφορά» του στις προεδρικές εκλογές του 1992. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass