Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ

Αγιογραφίες στις ΗΠΑ διά χειρός Λαρισαίου

* Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξήρε το έργο του σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια *«Άνθρωπος απλός και αξιοσέβαστος» περιγράφει στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 28 Νοε 2016 15:43

Του Κώστα Γκιάστα

Ο Κώστας Θεοδώρου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την Αμερική… δεύτερο σπίτι του καθώς κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να αγιογραφήσει μια εκκλησία. Πότε νότια, πότε βόρεια και συχνά μα πολύ συχνά στην Αλάσκα. Τότε μάλιστα η ιστορία του άρχισε να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ομογένειας.

Αυτό αποτέλεσε και το καλύτερο όχημα για την δουλειά του που άρχισε να γίνεται ακόμα πιο περιζήτητη.

Κάτι που δεν άφησε ασυγκίνητο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και πριν από μερικές ημέρες παρευρέθηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε κοντά στην Πενσυλβάνια. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως παρευρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της περιοχής και εορταζόταν τα 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της εκκλησίας. Μια εκκλησία που φιλοτεχνεί και αγιογραφεί τα τελευταία 18 χρόνια ο Λαρισαίος, αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα τον κάλεσαν εκ νέου στην Αμερική για να τον τιμήσει η κοινότητα διά χειρός μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

«Ήταν η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον χώρο» λέει στην «ΕτΔ» και συνεχίζει: «Ο αρχιεπίσκοπος επαίνεσε το συνολικό έργο και εντυπωσιάστηκε από την κοινότητα να έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα. Ξέρει να αξιολογεί αυτό που βλέπει και σίγουρα δεν έμεινε ασυγκίνητος. Είναι πολύ απλός και αξιοσέβαστος ταυτόχρονα. Εμπνέει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος (κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης) είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από μεγάλη πορεία, έφτασε το 1999 όπου και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην οποία είχε διακονήσει για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Στις 26 Νοεμβρίου 2015 κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανυψώθηκε σε Γεροντική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εφεξής τιτλοφορείται: «Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος». Έχει σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί μακρόν Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η αγωνία του για την Ελλάδα παραμένει έντονη όπως και το ενδιαφέρον του για όλα όσα συμβαίνουν εδώ» εξηγεί στην «ΕτΔ» ο Κώστας Θεοδώρου.

Εκτός όμως από τον αρχιεπίσκοπο ήταν και ο μητροπολίτης του Πίτσμπουργκ Σάββας, ο δήμαρχος και όλες οι αρχές της πόλης σε μια σειρά εκδηλώσεων.

«Το εντυπωσιακό» συνεχίζει ο Κώστας Θεοδώρου «είναι το γεγονός πως ο δήμαρχος ζήτησε να βάλουμε μια πινελιά στο δημαρχείο που αντιπροσωπεύει 150 εθνικότητες. Αυτό αν μη τι άλλο είναι τιμή για την ίδια τη χώρα».

Όσον αφορά για το πώς ανακαλύπτουν τη δουλειά του εξηγεί «συνήθως τη δουλειά την συζητάνε μεταξύ τους καθώς ο κύκλος είναι συγκεκριμένος. Όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που με βρίσκουν μέσω ίντερνετ από το οποίο βλέπουν τη δουλειά μου και ειδικά όσα έγιναν στην Αλάσκα» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass