ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Αλ. Αλαβάνος: «Αναγκαία η κατάρρευση της κυβέρνησης»

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2016 8:34 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκ 2016 9:04

Το δίλημμα δεν πρέπει να είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά «εξευτελισμός ή αξιοπρέπεια», τονίζει ο επικεφαλής του Σχεδίου Βήτα, Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στην «Ε» με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στη Λάρισα, όπου θα μιλήσει – μαζί με τον Γιάννη Τόλιο από τη Λαϊκή Ενότητα και τον Δημήτρη Καλτσώνη από τον Σύλλογο «Κορδάτος» - σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο.

Επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχει πολύτιμο λαϊκό δυναμικό για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού», ενώ θεωρεί ότι «τον δρόμο προς το εθνικό νόμισμα τον επιβάλλει η σημερινή, εξευτελιστική πραγματικότητα για την πατρίδα μας που πρέπει να κλείσει».

Για μία ακόμη φορά ο Αλέκος Αλαβάνος χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχει προχωρήσει σε προδοτικές για τον λαό και τον τόπο ενέργειες, τέτοιες που δεν έκανε καν η δικτατορία του Μεταξά ή η χούντα του Παπαδόπουλου».

Αναφέρει, τέλος ότι «το υπ’ αριθμόν ένα χρονικά πολιτικό βήμα που πρέπει να επιτευχθεί είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα» και ότι «το μεγάλο ζητούμενο για μας είναι να ανεβάσουμε πάλι το ηθικό του λαού, να δημιουργήσουμε βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης και να εμπνεύσουμε το πάθος για αλλαγή».

Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης του Αλέκου Αλαβάνου έχει ως εξής :

* Στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στην οποία συμμετέχετε την Πέμπτη στη Λάρισα θα γίνει λόγος για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός γνήσιου, λαϊκού και δημοκρατικού μετώπου που θα αναγεννήσει τον λαό και τη χώρα μας. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη συγκυρία που περισσότερο με κατακερματισμό δυνάμεων έχουμε να κάνουμε;

- Ακριβώς αυτός ο κατακερματισμός που αναφέρετε είναι ο κύριος λόγος που επιβάλλει τη δημιουργία μιας πλατιάς ενότητας και συνεργασίας. Σήμερα έχουμε διαίρεση, αύριο να έχουμε πολλαπλασιασμό. Στην Ελλάδα έχουμε το εξής παράδοξο σήμερα. Σε όλες τις έρευνες και δημοσκοπήσεις που γίνονται όσοι είναι κριτικοί προς την Ευρωζώνη και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνουν το 30 έως 50%. Μέσα στη Βουλή όμως η άποψη αυτή του 30 έως 50% δεν εκπροσωπείται, ο λόγος τους δεν ακούγεται. Υπάρχει βέβαια το 6% του ΚΚΕ, αλλά όπως είναι γνωστό το κόμμα αυτό δεν θέτει καν ως άμεσο στόχο την αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Κατανοείτε επομένως τι πολύτιμο λαϊκό δυναμικό υπάρχει για να ανατραπεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Είναι μεγάλη ευθύνη των ηγεσιών των πολυποίκιλων αυτών δυνάμεων, έστω και τόσο καθυστερημένα, να ανταποκριθούν στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρύτατου λαϊκού μετώπου. Αν δεν γίνει αυτό στο όνομα ιδιοτελών επιδιώξεων από οιοδήποτε σχήμα, η ευθύνη τους θα είναι ασυγχώρητη. Αν γίνει, πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα κύρια θέματα των επόμενων εκλογών. Όχι πια «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά «εξευτελισμός ή αξιοπρέπεια». Το μέτωπο αυτό δεν το βλέπω να συνίσταται από πολίτες αριστερών πεποιθήσεων μόνο, αλλά από ευρύτερο φάσμα, ανεξάρτητα από την πολιτική καταγωγή και προέλευση του καθένα. Ριζοσπαστικές οργανώσεις, κινήματα για τα εργατικά δικαιώματα, αγροτικές κινήσεις, εγχειρήματα για την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικολογία, ομάδες επιστημόνων, νεανικές συσπειρώσεις. Κάθε τι που αποβλέπει στην απελευθέρωση της Ελλάδας, στην οικονομική ανασυγκρότηση, στην τεχνολογική ανανέωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, σε μια πατρίδα περήφανη μέσα στο σημερινό κόσμο. Είναι πολύ ευχάριστο που μια τέτοια μετωπική πρωτοβουλία μας έχει καλέσει στη Λάρισα.

* Το Σχέδιο Βήτα, η Λαϊκή Ενότητα και άλλες δυνάμεις, συμπλέουν στην κατεύθυνση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και την παύση πληρωμών, εξελίξεις δηλαδή που πρόσφατα απέρριψαν οι Έλληνες με την ψήφο τους. Πώς μπορούν σήμερα να μεταπειστούν;

- Ο κόσμος στις εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της επτάχρονης κρίσης ψηφίζει κυρίως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ευχαριστημένοι από την επιλογή, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν στάση. Αν όμως δεν είναι έτσι, αν κατανοούν ότι τα προβλήματα έχουν φτάσει στο αμήν, αν έχουν μετανιώσει πικρά, όπως ξέρετε ότι ήδη γίνεται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ένα ριζικά διαφορετικός τρόπος πολιτικής επιλογής. Δεν είναι λύση ούτε η απογοήτευση ούτε η απομάκρυνση από την πολιτική ούτε η ψήφος της πλάκας. Ο λαός έχει δύναμη, φτάνει να αρχίσει να επανακτά τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό – και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει, αυτό δείχνει η ιστορική μας εμπειρία. Ξέρετε, αν ρωτήσετε έναν απλό βιοτέχνη, έναν απλό μαγαζάτορα, έναν απλό εργάτη, «τι χρειάζεται η δουλειά σου» ή «τι χρειάζεται ο τόπος» θα σας πει: «ρευστότητα, κυκλοφορία χρήματος, ενεργή ζήτηση, κατάργηση της ασφυκτικής υπερφορολόγησης, φιλικές τράπεζες, κράτος αρωγό».

Αυτές οι φαινομενικά λαϊκές κουβέντες ανταποκρίνονται στα βασικά εργαλεία που έχουν εφαρμόσει όλες οι αναπτυγμένες χώρες που κατάφεραν να βγουν από βαριές οικονομικές υφέσεις. Αν αυτά ήταν δυνατό να υλοποιηθούν μέσα στην Ευρωζώνη, θα ήμασταν μια χαρά. Όμως τα μνημόνια, οι έλεγχοι, οι αξιολογήσεις τα αποκλείουν. Τα αποκλείουν 100% και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Τον δρόμο επομένως προς το εθνικό νόμισμα δεν τον κατεβάσαμε από το κεφάλι μας, τον επιβάλλει αυτή η εξευτελιστική πραγματικότητα για την πατρίδα μας που πρέπει να κλείσει.

* Στις εύλογα επανειλημμένες ερωτήσεις για το πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, έχετε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο και για προδοτική στάση εκ μέρους του. Θεωρείτε ότι τα έργα και οι μέρες της κυβέρνησης θα έχουν ισχυρό, αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της Αριστεράς στον τόπο μας; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για τη δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, με τα στοιχεία που ανέδειξε τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του;

- Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προχωρήσει σε προδοτικές για τον λαό και τον τόπο ενέργειες, τέτοιες που δεν έκανε καν η δικτατορία του Μεταξά ή η χούντα του Παπαδόπουλου, για να αναφέρω δύο από τις πιο απεχθείς περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα: παρέδωσε το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο γνωστό υπερταμείο, που ο πρόεδρός του διορίζεται από ξένους, όπως κι άλλο ένα μέλος, και τα τρία υπόλοιπα μέλη προτείνονται από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να εγκριθούν από τους ξένους. Ας μου πει ένας συνάδελφός σας ή ένας αναγνώστης σας αν σε αυτό τον τομέα έχει υπάρξει από την ανεξαρτησία της χώρας στις αρχές του προπερασμένου αιώνα μέχρι σήμερα πιο προδοτική κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα σκληρά λόγια δημιουργούνται από μια εγκληματική πραγματικότητα σε βάρος της χώρας που έχει προκαλέσει η σημερινή κυβέρνηση. Για αυτό και το υπ’ αριθμόν ένα χρονικά πολιτικό βήμα που πρέπει να επιτευχθεί είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα. Όχι φυσικά για να έρθει η ΝΔ, αλλά για να ανοίξει ένας δρόμος προς το μέλλον.

Όσο για τον «αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της Αριστεράς» που αναφέρετε έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή, υποτίμηση και επιχείρηση εξευτελισμού της αριστεράς από το να βγαίνει ο Τσίπρας και να λέει «είμαι αριστερός». Καταλαβαίνετε κι εσείς γιατί οι νέοι άνθρωποι, όλο και πιο πολλοί λένε «τι αριστερά, τι δεξιά». Δεν είναι έτσι όμως. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που βολεύονται από την κοινωνική εκμετάλλευση κι άλλοι που την καταπολεμούν για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι δεύτεροι είναι για μένα «η αριστερά». Όσο για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ που με ρωτήσατε, ας ανάψετε σας παρακαλώ ένα κερί, για να μην έχουμε και νέο τερατούργημα.

* Με δεδομένη την οικονομική κρίση, το προσφυγικό που βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ισχυροποίηση ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ποια μπορεί να είναι η θέση της χώρας μας και ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει;

- Οι κίνδυνοι που αναφέρετε δεν είναι στο μέλλον, είναι στο παρόν και τους βλέπουμε κάθε μέρα προερχόμενους από γειτονικές χώρες, είτε Τουρκία, είτε Αλβανία είτε οποιαδήποτε άλλη. Ζούμε σε ένα ρευστό πλανητικό περιβάλλον όπως δείχνει και η ανάδειξη του Τραμπ, ζούμε σε μια ήπειρο με πολύπλευρη κρίση και ζούμε σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της γης, την Ανατολική Μεσόγειο. Η οικονομική καχεξία της χώρας, το χαμηλό ηθικό του λαού λόγω των κακουχιών που έχουν φέρει οι κυβερνητικές πολιτικές ανοίγουν τις όρεξη σε εθνικιστικές και επεκτατικές ορέξεις και επιλογές. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με θεατρικές κινήσεις Καμμένου με μια κολεγιά βουλευτών του Τσίπρα, του ιδίου, του Λεβέντη και του Μιχαλολιάκου.

Η ταχύτατη οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, μαζί με την εμψύχωση του λαού που φυσιολογικά θα ακολουθήσει, είναι το πρώτο εργαλείο για την προστασία της χώρας μας στις σημερινές αβέβαιες συνθήκες. Από την άλλη, επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού» να ξέρουμε ότι γεωστρατηγικά η θέση της Ελλάδας είναι ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό επιχείρημα που μπορεί να έχει μια νέα, εθνικά ανεξάρτητη ελληνική κυβέρνηση. Θα ήταν εξαιρετικά βαρύ, αφόρητο, αθεράπευτη πληγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να δουν την Ελλάδα, δίπλα σε μια εντελώς ασταθή και αναξιόπιστη Τουρκία, απέναντι σε μια Συρία που φλέγεται, πάνω από μια αραβική ζώνη εκτός ελέγχου τους, να παίρνει τον δρόμο προς τη Ρωσία ή προς οποιονδήποτε άλλον. Ας αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, έχουμε και δυνάμεις και δυνατότητες.

* Ταυτόχρονη με την εκδήλωση της Πέμπτης είναι άλλη μία 24ωρη πανεργατική απεργία, «τουφεκιά στον αέρα» όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί, καθώς η λαϊκή αντίδραση βαίνει μειούμενη. Τι χρειάζεται εντέλει ο Έλληνας για να σηκωθεί από τον καναπέ του;

- Πρέπει να κατανοήσουμε την κοινωνία. Ο ελληνικός λαός έδειξε ένα μεγαλείο στο περυσινό δημοψήφισμα, το είχε δείξει και παλαιότερα με τις πλατείες. Έβγαινε η Μέρκελ στην τηλεόραση την τελευταία Παρασκευή και έλεγε «αν ψηφίσετε Όχι τη Δευτέρα θα σας διώξουμε» κι όμως συντριπτικά τάχθηκε υπέρ του Όχι. Τη Δευτέρα όμως η κυβέρνηση τους πρόδωσε με τον πιο κυνικό και αγύρτικο τρόπο, πρωτοφανή στα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρονικά. Έκανε το Όχι Ναι. Είναι φυσικό, όταν έχεις διαψευσθεί στις προσδοκίες σου, όταν η εξουσία έχει κυνισμό και αδιαντροπιά απέναντί σου, να μειώνεται η πίστη σου σε οτιδήποτε έχει σχέση με τους αγώνες και την πολιτική. Κι όμως, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για μας, να ανεβάσουμε πάλι το ηθικό του λαού, να δημιουργήσουμε βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης, να εμπνεύσουμε το πάθος για αλλαγή. Αυτό απαιτεί όμως ειλικρίνεια, ανοιχτά χαρτιά, δέσμευση, το εντελώς αντίθετο από τις απάτες, τα ψέματα και τα παπατζίδικα κόλπα που έκανε και κάνει εκ συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ. Απορώ ειλικρινά πώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να εμφανίζονται στον λαό της Θεσσαλίας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass