ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΑ ΑΦΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ

«Ο τηλεθεατής μας κάνει την τιμή και μας εμπιστεύεται τον χρόνο του»

* «Οφείλω τα πάντα στη μητέρα μου και στην ΕΡΤ»

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:52

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Είναι αναμφισβήτητα ο δημοφιλέστερος σύγχρονος Έλληνας αφηγητής και παρουσιαστής. Η μεγάλη γνώση του αντικειμένου και η χαρακτηριστική φωνή του τον καθιστούν κορυφαίο στο είδος αυτό... Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (13 Αυγούστου 2004) ήταν ο επίσημος τηλεσχολιαστής της ΕΡΤ. Για πολλά χρόνια είναι ο επίσημος παρουσιαστής - σχολιαστής της ΕΡΤ στις μεταδόσεις του καλλιτεχνικού πατινάζ, ενώ από το 1998 και μετά, για αρκετά χρόνια ανακοίνωνε τα αποτελέσματα της ελληνικής ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Eurovision. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει και στην ιδιωτική τηλεόραση τις επιτυχημένες παρουσίες του σε διαγωνιστικά σόου με πολύ υψηλή τηλεθέαση. Ομιλεί πολλές ξένες γλώσσες και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.... Ποιος άλλος; Μα φυσικά ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή μας και ιδιαίτερα με την Καρδίτσα που επισκέπτεται συχνά ως λάτρης των φυσικών θέλγητρών της, αλλά και για να παρουσιάσει μεγάλες διοργανώσεις, όπως παλαιότερα το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και αυτές τις ημέρες το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών.

Η «ΕτΔ» συνάντησε τον κ. Κωστάλα και αυτός μας μίλησε με τη μοναδική ευγένεια που τον διακρίνει, ανοιχτά, για τους δεσμούς του με την περιοχή μας, τη ζωή και τη μεγάλη καριέρα που όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε, θα συνεχίσει όσο ο κόσμος τον θέλει και τον αποζητά!

Η συνέντευξη:

- Ερ. Είστε συχνός επισκέπτης στην Καρδίτσα εδώ και αρκετά χρόνια. Τι σας ελκύει στην περιοχή μας;

- Απ. Στην Καρδίτσα ήρθα για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να δω τη θεία μου Μαρία Αγγελάκη – Πετσαλάκη η οποία υπηρετούσε εδώ ως καθηγήτρια φιλόλογος και όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός των Σοφάδων.

Από τότε έχω επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές. Παλαιότερα ήρθα για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και αυτές τις ημέρες είμαι εδώ (ως παρουσιαστής) για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που διοργανώνει ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που αγαπώ, που έχω δει κυρίως στις καλύτερες στιγμές της και βρίσκεται σε έναν νομό με απίστευτες φυσικές ομορφιές στον ορεινό του όγκο.

- Ερ. Ποια είναι η άποψή σας για το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ που παρουσιάζετε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια;

- Απ. Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν καθηγητές και παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική στα σχολεία και στην οποία νομίζω ότι η Πολιτεία δεν δίνει τη σημασία που πρέπει! Άκουσα ότι πριν καιρό είχαν σκοπό να περιορίσουν το μάθημα της μουσικής σε μια ώρα την εβδομάδα... αστεία πράγματα! Μιλάμε όλοι για πολιτισμό, αλλά στην ουσία τι γίνεται; Όταν μιλάς και θέλεις τον πολιτισμό ξεκινάς από τις μικρές ηλικίες και δεν περιορίζεις τη διδασκαλία της μουσικής! Φυσικά αυτό δεν πέρασε αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Σύλλογος Ελλήνων Μουσικών και πολλοί άλλοι... Πρόεδρος μάλιστα του Συλλόγου είναι εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Αντωνίου, το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση λοιπόν προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους δασκάλους να γνωριστούν μεταξύ τους να δουν τι κάνουν άλλα σχολεία ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά. Επιπλέον ωφελείται και η πόλη από την επίσκεψη χιλιάδων μαθητών με τους συνοδούς τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤHN... ΕΡΤ

- Ερ. Πώς ξεκινήσατε τη μεγάλη καριέρα στην ΕΡΤ και στη χώρα μας γενικότερα;

- Απ. Μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο πήγα στην Αμερική και τελείωσα σε Πανεπιστήμιο Οικονομικά και Φιλολογία παράλληλα. Συμπτωματικά μάλιστα ήμουν συμμαθητής με τον ηθοποιό, τον Χάρισον Φορντ. Εκεί γνώρισα και την οικογένεια του Τζέιμς Ντίν (τον παππού, τη γιαγιά του τον ανιψιό του) όπου πήγα βέβαια απλά σαν επισκέπτης. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία και επέστρεψα στην Ελλάδα όπου υπηρέτησα φαντάρος έναν χρόνο (ως προστάτης οικογένειας δεδομένου ότι είχε πεθάνει ο πατέρας μου). Όταν απολύθηκα, φυσικά έπρεπε να βρω δουλειά για να ζήσω τον εαυτό μου και τη μητέρα μου στην οποία οφείλω τα πάντα!

Δούλεψα λοιπόν για ένα καλοκαίρι στην AIR FRANCE, αλλά παράλληλα στο ΕΙΡ στο οποίο τότε ήταν γενικός διευθυντής ο Αναστάσιος Πεπονής ζητούσε προσωπικό για την τηλεόραση που θα ξεκινούσε... Έκανα αίτηση, με κάλεσαν, συνάντησα τον Πεπονή, μιλήσαμε και να ’ναι καλά εκεί που είναι - θα τον θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη - χωρίς να τον ξέρω, μου άνοιξε την πόρτα της ΕΡΤ.

- Ερ. Τι σημαίνει για σας η ΕΡΤ;

- Απ. Η ΕΡΤ είναι το επαγγελματικό μου σχολείο, το σπίτι μου, ο χώρος όπου ενηλικιώθηκα επαγγελματικά - και όταν λέω χώρος εννοώ τους ανθρώπους - ο χώρος όπου έμαθα ό,τι έμαθα, αν έμαθα κάτι, όπου έκανα ότι έκανα, αν έκανα κάτι! Χάρη στη δουλειά μου εκεί συνάντησα ανθρώπους συναρπαστικούς, έκανα ταξίδια πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ήταν, είναι και θα είναι, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους Έλληνες ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, του πολιτισμού μας.

- Ερ. Πώς αισθανθήκατε με τον ξαφνικό «θάνατο» της ΕΡΤ;

- Απ. Ήταν για όλους απίστευτο! Τα συναισθήματά μας δεν περιγράφονται! Το ίδιο βράδυ, με τον κ. Παπαστεφάνου πήγαμε στην ΕΡΤ και το επόμενο διάστημα ξαναπήγαμε πολλές φορές. Τότε εγώ, όπως όλοι μας βέβαια, είχα δηλώσει την αντίθεσή μου!

Πάντως η δημόσια τηλεόραση είναι πολύ δυνατή, δυνατότερη από τους εκάστοτε ανθρώπους και πιστεύω ότι θα βρει τον δρόμο της...

ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ερ. Μιλήστε μας για το Dancing with the stars και τη συμμετοχή σας ως μέλος της κριτικής Επιτροπής;

Απ. Η πρόταση μου έγινε πριν πέντε χρόνια... Μου το είχε πει ο Τζόνης ο Καλημέρης και νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα διότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί την ιδιωτική τηλεόραση ούτε αυτή εμένα απ’ ότι ξέρω. Όμως πράγματι υπήρχε αυτή η πρόταση! Με είχε πλησιάσει από την παραγωγή ο κ. Κρύος και μου άρεσε ο τρόπος που μου το είπε... Είναι αυτή η εκπομπή και σας θέλουμε εκεί! Χωρίς στολίδια και περιττά λόγια. Ζήτησα κάποιες διευκρινίσεις. Είδα τον κ. Λάτσιο με τον οποίο συναντιόμασταν για πρώτη φορά... Ένας ωραίος άνθρωπος, βαθύτατα ευγενής και καλλιεργημένος. Σκέφτηκα ότι με τον χορό ασχολούμαι στη δημόσια τηλεόραση από τη δεκαετία του 1960 και είπα το «ναι»! Δεν αντιμετώπισα κανένα ζήτημα με την κριτική Επιτροπή, ούτε ειρωνείες, ούτε τσακωμούς και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους να προσπαθούν να χορέψουν και να βελτιώνονται. Το Dancing with the stars το θεωρώ ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα με πολύ μεγάλη τηλεθέαση που έχει γίνει από επαγγελματίες με επαγγελματίες και ένα καταπληκτικό τιμ παραγωγής. Βέβαια αν κάποιος διαγωνιζόμενος παραπονεθεί για τη βαθμολογία το θεωρώ πάρα πολύ φυσικό και δεν τον παρεξηγώ, ούτε με προσβάλλει! Όμως περνάμε καλά και χαίρομαι γι΄ αυτό. Εύχομαι του χρόνου να ξαναγίνει αυτή η παραγωγή, διότι σημαίνει δουλειά για πολύ κόσμο και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗ

- Ερ. Ποιος νέος παρουσιαστής σας αρέσει στην ελληνική τηλεόραση;

- Απ. Αυτό θα το πείτε εσείς... Εγώ δεν βλέπω πολύ τηλεόραση. Σίγουρα πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο που θα είναι καλύτεροι, λιγότερο καλοί κ.ο.κ. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό! Το θέμα για κάθε παρουσιαστή, για κάθε παραγωγό είναι γιατί κάνει αυτό που κάνει... Κάνεις μια δουλειά για να φαίνεσαι; Για να σε γνωρίζουν; Ή, κάνεις μια δουλειά γιατί έχεις κάτι να πεις, γιατί θέλεις να μοιραστείς με τον κόσμο που σε βλέπει, που σε ακούει, τις όποιες γνώσεις σου για κάτι, την αγάπη σου γι’ αυτό που παρουσιάζεις...

Ένας παρουσιαστής είναι ένας καλός, κακός, πολύ καλός, πολύ κακός μεσάζοντας ανάμεσα στο αντικείμενο για το οποίο μιλάει και στον τηλεθεατή! Ο τηλεθεατής μας κάνει την τιμή να μας εμπιστεύεται τον χρόνο του... Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη το πώς απασχολείς τον χρόνο του τηλεθεατή, ή του ακροατή.

Ερ. Είστε πλέον συνταξιούχος... Για πόσο καιρό ακόμη οι Έλληνες τηλεθεατές και όχι μόνον, θα απολαμβάνουν τη χαρισματική φωνή και παρουσία σας στα μίντια;

Απ. Κοιτάξτε, τη δουλειά μου δεν τη θεωρώ αγγαρεία... Μου αρέσει πολύ και όσο με θέλουν αυτοί που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων, θα συνεχίζω! Αναγκαστικά πήρα σύνταξη από την ΕΡΤ λόγω ηλικίας. Ποτέ δεν σκέφτηκα τη σύνταξη και πιστεύω πως ποτέ δεν παίρνεις σύνταξη από κάτι που αγαπάς! Είμαι καλά στην υγεία μου, αισθάνομαι μια χαρά, η ζωή είναι κάθε μέρα διαφορετική και δεν θα πάψω ποτέ να χαίρομαι τις ομορφιές της. Να σας πω όμως, πως τα τελευταία 15 χρόνια οτιδήποτε κάνω για την ΕΡΤ το κάνω χωρίς αμοιβή κι’ αυτό είναι επιλογή δική μου, δεν μου το ζήτησε κανένας, γιατί στην ΕΡΤ και όταν λέω ΕΡΤ εννοώ τους ανθρώπους της, οφείλω πάρα πολλά! Τα πάντα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass