Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Δημ. Παπαδημούλης: Ο τόπος θέλει επειγόντως λύσεις, όχι κάλπες

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2015 9:24

 

 

Συνέντευξη:

Μαρίνα

Αποστολοπούλου

«Ο τόπος μας θέλει επειγόντως λύσεις και όχι κάλπες. Η συμφωνία είναι η μόνη αμοιβαία επωφελής διέξοδος» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός.

Η μη συμφωνία, υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε», θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και γεωπολιτικές, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, κι όχι μόνο. Ενώ , υποστηρίζει ότι μία ρήξη Ελλάδας-εταίρων, δεν θα είναι ένα μεμονωμένο οικονομικό-πιστωτικό γεγονός. «Θα έχει σεισμικές επιπτώσεις σε πολύ ευρύτερη κλίμακα». Γι’ αυτό, προσθέτει και επιβάλλεται η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και από τις δυο πλευρές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μέχρι να επιτευχθεί η τελική σύγκλιση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όχι μονομερείς.

Το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως «τα παιχνίδια με σενάρια «διαχειρίσιμων» ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και ελπίζει να σταματήσουν. Το κόστος μιας «μη συμφωνίας» θα είναι τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πολλά και για τους δανειστές»

Εξάλλου τονίζει ότι παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν επίσης και δημοκρατικές συλλογικές αποφάσεις που δεσμεύουν όλους και εκτιμά, ότι ο Α. Τσίπρας έχει και θα έχει τη στήριξη όλων και στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία. Δεν θα χαθεί η δεδηλωμένη, τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, γιατί η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση, λύση εντός ευρώ και ορίζοντα τετραετίας στο έργο της. Και προσθέτει: «Κανένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τάσης, δεν πρόκειται να κινηθεί αποσταθεροποιητικά, όπως θα ήθελαν οι προσβλέποντες σε «αριστερή παρένθεση».

Ενώ σχετικά με τις σημαντικές αποκλίσεις από την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει με νόημα: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται από αυτά που θέλουμε, αλλά από αυτά που μπορούμε, σε ορίζοντα τετραετίας». Ακόμη και αν αρκετές από τις ελαφρύνσεις που περιμένουν οι πολίτες δεν υλοποιηθούν άμεσα, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, η στήριξη στον Τσίπρα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί μια ευκαιρία στην ελπίδα.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνει:

Κύριε Παπαδημούλη,

* Το ερώτημα των ημερών προφανώς είναι ένα: Θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές ή όχι, διότι η μέχρι στιγμής «ροή» της διαπραγμάτευσης θυμίζει «κινούμενη άμμο» ,ενώ πλέον έχει μετατεθεί ως φαίνεται για το τέλος Ιουνίου, η όποια επίτευξή της.

-Ο πρωθυπουργός έκανε πολύ σωστά που είπε όχι στις παράλογες και ακραίες προτάσεις. Κάνει, όμως, επίσης πολύ σωστά που επιμένει στη διαπραγμάτευση και επιδιώκει συμφωνία. Η συμφωνία είναι η μόνη αμοιβαία επωφελής διέξοδος. Από τους ανώτατους και πιο επίσημους ευρωπαϊκούς (και αμερικανικούς) θεσμούς έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μη συμφωνία θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και γεωπολιτικές, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, κι όχι μόνο. Γι’ αυτό και επιβάλλεται και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μέχρι να επιτευχθεί η τελική σύγκλιση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

* Υπάρχει η εκτίμηση και έχει διατυπωθεί και από στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και από ξένους αξιωματούχους, ότι η συμφωνία εφόσον επιτευχθεί θα εμπεριέχει πλέον εξαιρετικά επώδυνους όρους για την Ελλάδα, καθώς, όπως λένε οι έχοντες αυτή την άποψη, χάθηκε πολύτιμος χρόνος τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η δική σας άποψη ποια είναι; Πάμε για ένα τρίτο μνημόνιο; Και ποιες πολιτικές επιπτώσεις θα έχει για την Κυβέρνηση η επίτευξη μίας επώδυνης συμφωνίας;

-Για να καταλήξουμε θα χρειαστούν υποχωρήσεις, αμοιβαίες όμως και όχι μονομερείς, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Δεν μπορούμε ούτε να πάρουμε το 100%, ούτε όμως και να δώσουμε τα πάντα, χωρίς να πάρουμε τίποτα σε μια διαπραγμάτευση. Θα έλεγα επίσης πως χρειάστηκε αρκετός χρόνος έως ότου αντιληφθούν οι «σκληροί» κύκλοι των εταίρων μας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτιστα σε πολιτικό επίπεδο. Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι περαιτέρω λιτότητα και ύφεση, περαιτέρω συμπίεση των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, είναι εκτός συζήτησης. Με αυτό το δεδομένο, ακόμη και αν αρκετές από τις ελαφρύνσεις που περιμένουν οι πολίτες δεν υλοποιηθούν άμεσα, η στήριξη στον Τσίπρα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί μια ευκαιρία στην ελπίδα.

* Όντας στην Ευρωβουλή, έχετε την ευκαιρία να ανταλλάσσετε απόψεις για το ελληνικό ζήτημα και τις εξελίξεις πέριξ αυτού με συναδέλφους σας άλλων κρατών-μελών. Ποιες είναι οι δικές τους εκτιμήσεις για την «τύχη» της Ελλάδας; Συζητείται μεταξύ των ευρωβουλευτών η πιθανότητα να προκύψει… ατύχημα, που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης;

-Η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ακόμη και η συντηρητική πλευρά της, δεν έχει ενιαία θεώρηση του ελληνικού ζητήματος. Υπάρχουν οι ακραίοι «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού, που θέλουν να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα και οι πολίτες της, που τόλμησαν να αναδείξουν αριστερή κυβέρνηση. Η τιμωρία που επιδιώκουν είναι είτε η ταπείνωση, μέσω επιβολής ακόμη σκληρότερης λιτότητας, είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη. Όμως η πλειονότητα των συναδέλφων μου βρίσκεται σε πολύ ηπιότερα μήκη κύματος, επιθυμώντας να υπάρξει μία λογική συμβιβαστική λύση εντός ΕΕ και Ευρωζώνης.

* Τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και λοιποί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο, παρότι δεν είναι επιθυμητό. Κατά την άποψή σας τέτοια επιχειρήματα εντάσσονται στη «διελκυστίνδα» των επιχειρημάτων-εκβιασμών που εκατέρωθεν πέφτουν στο τραπέζι στο πλαίσιο της δύσκολης διαπραγμάτευσης ή έχουν αντικειμενική βάση; Και επίσης, αν ήθελε προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποιες θεωρείτε ότι θα ήταν οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία;

-Μία ρήξη Ελλάδας-εταίρων δεν θα είναι ένα μεμονωμένο «τεχνικό» οικονομικό-πιστωτικό γεγονός. Θα έχει σεισμικές επιπτώσεις σε πολύ ευρύτερη κλίμακα. Αμέσως θα τεθεί το ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος», η οικονομική και πολιτική αξιοπιστία της ΕΕ θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, σε μία στιγμή που η άμεση γειτονιά μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) βρίσκεται σε συνθήκες επικίνδυνης αστάθειας. Τα παιχνίδια με σενάρια «διαχειρίσιμων» ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και ελπίζω να σταματήσουν. Το κόστος μιας «μη συμφωνίας» θα είναι τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πολλά και για τους δανειστές.

* Εντός του ΣΥΡΙΖΑ πάντως όχι μόνον οι της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και λοιποί βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της ρήξης με τους δανειστές, η οποία μπορεί να οδηγήσει εκτός ευρωζώνης. Τι απαντάτε στο ισχυρισμό ότι ο κ. Τσίπρας είναι «δέσμιος» των εσωκομματικών ισορροπιών και αυτό δυσκολεύει και το κομμάτι της διαπραγμάτευσης;

-Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά και δημοκρατικές, συλλογικές αποφάσεις που μας δεσμεύουν όλους. Ο Τσίπρας έχει και θα έχει τη στήριξη όλων και στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία. Κανένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τάσης, δεν πρόκειται να κινηθεί αποσταθεροποιητικά, όπως θα ήθελαν οι προσβλέποντες σε «αριστερή παρένθεση». Κοινός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και να παράξει μετρήσιμο, θετικό έργο για την κοινωνία.

* Προ ημερών, ο κ. Παππάς έθεσε θέμα «κομματικής πειθαρχίας» στην επικείμενη ψηφοφορία, εφόσον επέλθει συμφωνία, προκαλώντας αντιδράσεις. Θα μετατραπεί δηλαδή η ψηφοφορία για τη συμφωνία σε ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση; Διότι εφόσον υπάρξουν διαρροές και η συμφωνία περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τη «δεδηλωμένη». Μπορεί να «σταθεί» η Κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση;

-Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η αναμενόμενη συμφωνία, εκτιμώ ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν αποφασιστικά την κυβέρνηση. Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής ευθύνης και όχι επίκλησης καταστατικών κανόνων. Δεν θα χαθεί η δεδηλωμένη, γιατί η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση, λύση εντός ευρώ και ορίζοντα τετραετίας στο έργο της.

* Υπάρχει η άποψη ότι ο Α. Τσίπρας, εφόσον υπάρξουν διαρροές και επιλέξει τον δρόμο των εκλογών, θα έχει τη δυνατότητα να «καθαρίσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα (επειδή οι εκλογές στην περίπτωση αυτή θα γίνουν με λίστα) και συνεπώς θα ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και για την «επόμενη μέρα». Συμμερίζεστε αυτή τη συλλογιστική;

-Ας μην προτρέχουμε. Αυτή την ώρα προέχει η στήριξη της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που δίνουν μια σκληρή μάχη σε άκρως πιεστικές συνθήκες. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, δεν περισσεύει κανείς. Οι εκλογές έγιναν, έδωσαν σαφή εντολή και ανέδειξαν ισχυρή κυβέρνηση. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικούς υπολογισμούς. Απαιτείται προσήλωση στη διαπραγμάτευση και αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για τη χώρα.

* Για την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, ποια είναι η θέση σας και ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα σε μία τέτοια περίπτωση;

-Ο τόπος μας θέλει επειγόντως λύσεις και όχι κάλπες. Πρέπει να συνεχιστεί ακόμη εντατικότερα η προσπάθεια για μια κοινά αποδεκτή λύση με τους εταίρους και δανειστές, για να πάρει ανάσα η χώρα και η οικονομία και να προχωρήσει η σύγκρουση με τις παθογένειες, που οδήγησαν τη χώρα στην τωρινή της κατάσταση.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει σε πολλά εξ αυτών που προεκλογικά υποστήριζε, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι μοίραζε φρούδες ελπίδες προς τους πολίτες προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Η δική σας άποψη ποια είναι; Δεν έχει πολιτικό κόστος μία τέτοια πρακτική, για τη νέα Κυβέρνηση;

-Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται από αυτά που θέλουμε, αλλά από αυτά που μπορούμε, σε ορίζοντα τετραετίας. Η μεταρρύθμιση σε διοίκηση, οικονομία φορολογία, η αντιμετώπιση γραφειοκρατίας και διαφθοράς, η διαφάνεια, η παραγωγικότητα, είναι προτεραιότητες όπου απαιτείται εντατική προσπάθεια και απτά αποτελέσματα. Αυτά πρέπει να προχωρήσουν. Είναι απαίτηση και εντολή των πολιτών. Αν καταφέρουμε να προχωρήσουμε, έστω και με ορισμένες καθυστερήσεις, στις ουσιαστικές αυτές μεταρρυθμίσεις, θα δώσουμε το σήμα της συνέπειας και του πραγματικά νέου τρόπου διακυβέρνησης. Η ανταπόκριση στην εντολή και τις προσδοκίες των πολιτών κάνει ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη για συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να προχωρήσουμε με γοργά βήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass