Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ «ΟΝΕΙΡΟ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ο… Οδυσσέας και η αναζήτηση της Ιθάκης

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2015 8:25

 

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βάλλα

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βουλευτής Αρκαδίας, γιατρός με βραβευμένο ερευνητικό έργο και υφυπουργός Ανάπτυξης μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Υποψήφιος αυτή τη φορά για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ… «εκτίθεται» στις κάλπες που στήνονται την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα!

Με εντυπωσίασε ο διαφορετικός του λόγος και μου έμεινε μια χαρακτηριστική κουβέντα που απηύθυνε σε ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που πραγματικά «άγγιξε» κυρίως τη νέα γενιά:

«Δεν πρέπει, είπε, να μας ενώνουν μόνο οι αναμνήσεις, αλλά και τα όνειρά μας»…

Μια συνέντευξη λοιπόν με τον Οδυσσέα, όπως τον αποκαλούν μόνο με το μικρό του όνομα οι φίλοι του, αυτή τη φορά τουλάχιστον ήταν μια δημοσιογραφική πρόκληση και περιέργεια για τον γιατρό από την Αρκαδία που πρεσβεύει κάτι το διαφορετικό.

Πάμε, μαζί, σε μια λεκτική περιήγηση για να τον γνωρίσουμε, αν θέλετε, καλύτερα…

* Λοιπόν, το κεντρικό σας σύνθημα είναι ότι εκπροσωπείτε τη νέα γενιά. Όμως η νέα γενιά φαίνεται ότι μάλλον έχει γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Άραγε, πώς σχεδιάζετε να την ξαναφέρετε πιο κοντά;

- «Θα έλεγα ότι αυτό είναι, περισσότερο από δικό μου, το κεντρικό σύνθημα της νέας πολιτικής γενιάς της Παράταξής μας, η οποία αποφάσισε να διεκδικήσει το πολιτικό προβάδισμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας, και μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί τη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Όμως έχετε δίκιο: οι νέοι άνθρωποι έχουν αποστρέψει το βλέμμα τους, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά φοβάμαι από την πολιτική γενικά. Η ψήφος τους είναι κυρίως ψήφος αντίδρασης ή διαμαρτυρίας. Δικός μου στόχος είναι να χτίσουμε μία νέα σχέση, με ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Πρέπει, θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους νέους «μη προνομιούχους». Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του ’80, εκπροσωπήθηκαν επάξια από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισαν πολλά. Σήμερα είναι συνταξιούχοι. Με προβλήματα, με μειωμένες συντάξεις, είναι αλήθεια. Αλλά οι σημερινοί, πραγματικοί «μη προνομιούχοι», είναι τα παιδιά τους: νέοι πτυχιούχοι άνεργοι, ή με μισθούς των 500 και 700 ευρώ. Είναι τα «παιδιά της Αλλαγής», που μεγάλωσαν, ανέλαβαν ευθύνες, έκαναν οικογένειες και σήμερα αγωνιούν, αγωνιούμε για τα δικά μας παιδιά, την εκπαίδευσή τους που ισοπεδώνεται με τον μπαλτά και το τσεκούρι, το μέλλον τους που πρέπει να γίνει ξανά αισιόδοξο. Αυτούς διεκδικούμε να εκπροσωπήσουμε. Σε αυτούς δίνουμε ξανά φωνή. Μαζί τους θέλουμε να οικοδομήσουμε μία νέα εμπιστοσύνη».

* Όμως, ας μην ξεχνάμε, ότι πάντοτε το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως αρχηγικό κόμμα, στο οποίο υπήρχε μόνο η ενός ανδρός αρχή. Τώρα, προσπαθώντας να διαδεχθείτε στην προεδρία προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν νιώθετε μεγάλο το βάρος της ευθύνης;

- «Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ φέρει τη σφραγίδα της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη, της αλήθειας του Βαγγέλη Βενιζέλου. Τιμούμε την ιστορία και την εμπειρία του κόμματός μας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως νέα πολιτική γενιά, ζητήσαμε εντολή μετασχηματισμού της παράταξης μέσα από μία νέα συλλογικότητα. Το Συνέδριο έδωσε αυτή την εντολή. Σήμερα, ζητώ την ίδια εντολή και από όλα τα μέλη του κόμματος».

* Επαγγέλλεστε ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, πιο ομαδικό, στο οποίο θα είστε πρώτος μεταξύ ίσων και στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει η γενιά σας. Ποια εχέγγυα δίνετε ότι θα λειτουργήσετε μ' αυτόν τον τρόπο και πόσο εύκολα θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να υπερκεράσετε μεγάλους μηχανισμούς, που λειτουργούν επί χρόνια;

- «Σχεδιάζουμε ένα νέο κόμμα, με δημοκρατική δομή, θεσμικές λειτουργίες και διακριτό ρόλο για τον καθένα. Ένα κόμμα στο οποίο η νέα πολιτική γενιά, διαθέτοντας ηθικό πλεονέκτημα, θα αποκτήσει και το πολιτικό προβάδισμα.

Η μέχρι τώρα πορεία μου στην αυτοδιοίκηση, στο νεανικό κίνημα, στη Βουλή, αλλά και η σύντομη κυβερνητική θητεία μου, νομίζω καταδεικνύουν ότι προτιμώ τη συνεργασία και τη συλλογικότητα από τη μοναχική πορεία. Όσο για τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς που μας ταλάνισαν τόσα χρόνια, νομίζω πως τους έχει ήδη ξεπεράσει η ιστορία και η κοινωνία».

* Μιλάτε διαρκώς για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, την οποία αποφάσισε και το Συνέδριο. Πώς ακριβώς την εννοείτε; Θα αλλάξουν δηλαδή ονόματα, σύμβολα, στελέχη, απόψεις …

- «Κοιτάξτε κ. Βάλλα, όλοι είμαστε συναισθηματικά δεμένοι, κάποιοι πολύ βαθιά, με τα σύμβολα και τη σημαία μας. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται σε μία στιγμή. Όμως πρέπει να έχουμε την τόλμη να προχωρήσουμε μπροστά. Γι’ αυτό και μιλώ για μία ουσιαστική διαδικασία μετασχηματισμού, μέσα από έναν έντιμο διάλογο με πρόσωπα, φορείς και κόμματα της κεντροαριστεράς. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει με όρους ισοτιμίας, χωρίς αρχηγισμούς και παλαιοκομματικά κεκτημένα, και να οδηγήσει σε Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης την άνοιξη του 2016. Εκεί θα πρέπει να τεθούν εξαρχής και όλα τα θέματα θέσεων, δομών και προσώπων».

* Ποιες θα είναι ο βασικές σας προτεραιότητες όταν εκλεγείτε στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

- «Πέρα από την παράταξή μας, επείγει να ασχοληθούμε με τον τόπο μας. Να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Αυτό κατέθεσα ήδη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: μία «ατζέντα Ελλάδα 2030». Για ένα σύγχρονο κράτος, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στην Αριστεία, την Αξιοκρατία και την Αξιολόγηση. Για ένα δημόσιο που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις επενδύσεις. Για μία ανταγωνιστική οικονομία, πάνω στην οποία θα βασιστεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα κοινωνικό κράτος υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους. Για μία νέα ποιότητα στη Δημοκρατία μας, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς, με συμμετοχή των πολιτών, με αξιοπιστία των φορέων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass