Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μ. Βορίδης: «Ρήξη» σημαίνει «πτώχευση»

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2015 8:30

 

 

 

Συνέντευξη:

Μαρίνα

Αποστολοπούλου

«Ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο: «Καλή» συμφωνία δεν υπάρχει. Η «κακή» που υπάρχει δεν περνάει. Ρήξη σημαίνει πτώχευση της χώρας. Εκλογές σημαίνουν ότι η χώρα θα καταρρεύσει στα χέρια του: συγχαρητήρια, «πρώτη φορά Αριστερά». Οποιαδήποτε «λογική» συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Άρα η Κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει».

Τα παραπάνω δηλώνει με έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε», ο οποίος σήμερα έρχεται στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΔ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο. Η ΝΟΣ συνέρχεται ενόψει της περιφερειακής συνδιάσκεψης της ΝΔ που θα γίνει την Παρασκευή στα Τρίκαλα, παρουσία του Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Βορίδης εξαπολύει δριμεία επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «μία κυβέρνηση απατεώνων, ανικάνων, ιδεοληπτικών, μεταλλαγμένων κομμουνιστών που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, διαπραγματεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, και τώρα προσκολλημένοι σε κρατικιστικές ιδεολογίες, μας διαλύουν στη φορολογία».

Εκτιμά δε ότι η χώρα δεν θα έχει σταθεροποιηθεί πριν τον Οκτώβριο και αυτό «αν όλα πάνε καλά», αν υπάρξει δηλαδή συμφωνία και αν ψηφιστεί ώστε να έρθει το «μνημόνιο της Αριστεράς».

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός εκτός από χρόνος χάθηκε και χρήμα και αξιοπιστία στο πεντάμηνο που πέρασε. Ο κ. Βορίδης, εκτιμά ότι «η Κυβέρνηση καταρρέει με τρόπο που μόνο μία φορά έχει ξανασυμβεί: επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. Και ακόμη δεν έχει φέρει μέτρα, ακόμα κάποιοι ελπίζουν στο θαύμα», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη θέση της ΝΔ εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και κατατεθεί προς ψήφιση τονίζει ότι «η Ν.Δ. θα ψηφίσει ό,τι συμφωνεί, θα καταψηφίσει ό,τι διαφωνεί» και παρατηρεί ότι «τα διλήμματα περί «ψήφου εμπιστοσύνης» αφορούν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ για το ενδεχόμενο απώλεια της «δεδηλωμένης» παρατηρεί: «αν χάσει τη δεδηλωμένη, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: κάλπες ή αναζήτηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή» και δηλώνει ότι η ΝΔ είναι απολύτως έτοιμη για εκλογές. Εξάλλου, όσον αφορά στην πρόταση περί «εθνικής συνεννόησης» του Αντώνη Σαμαρά, τονίζει ότι αυτή είναι αυτονόητη σε στιγμές κρίσεως, χωρίς πάντως να αποκλείει και το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθώς όπως παρατηρεί «η εθνική συνεννόηση είναι ένα πλαίσιο, την ευθύνη των πρωτοβουλιών την έχει η Κυβέρνηση».

Ο πρώην υπουργός δηλώνει με έμφαση ότι «δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ» ενώ σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος δηλώνει: «Όσο για μένα υποστηρίζω ένα συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο αρχών. Δουλεύω για τη μόνη αναγκαία επανάσταση, τη συντηρητική επανάσταση. Και αν μου το επιτρέψει ο Θεός, αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Η συνέντευξη

Κύριε Βορίδη,

* Μία συμφωνία επώδυνων όρων με τους δανειστές είναι καλύτερη από μία «μη συμφωνία» κατά την άποψή σας, στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα; Και πόσο ακριβά θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες το περιεχόμενό της; Η εκτίμηση ότι αν η συμφωνία είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο δεν θα ήταν τόσο επώδυνη σας βρίσκει σύμφωνο;

- Οποιαδήποτε «λογική» συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Άρα η Κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει. Άλλο ζήτημα το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Την ευθύνη των όρων της συμφωνίας φέρει η Κυβέρνηση μόνη της. Αυτή διαπραγματεύεται, χωρίς να ακούει, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τη γνώμη της Αντιπολίτευσης. Και επομένως η φοροκαταιγίδα είναι δική της επιλογή. Όπως και τα 5,5 δισ. προσαρμογής είναι προϊόν της δικής της διαπραγματευτικής τακτικής. Τους είχα πει ότι θα εκλιπαρούν για το mail Χαρδούβελη. Είναι μία κυβέρνηση απατεώνων, ανικάνων, ιδεοληπτικών, μεταλλαγμένων κομμουνιστών. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με τα περί προγράμματος Θεσσαλονίκης, διαπραγματεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, και τώρα προσκολλημένοι σε κρατικιστικές ιδεολογίες μάς διαλύουν στη φορολογία.

* Εκτός από χρόνος τι άλλο χάθηκε πιστεύετε στην πορεία αυτών των πέντε μηνών για την Ελλάδα;

- Χρήμα, εξαιτίας της απώλειας χρόνου. Χάθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα, εξαφανίστηκε η ρευστότητα της αγοράς, ξαναγυρίσαμε στην ύφεση, χάθηκαν 65.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία αυξάνει. Και φυσικά αξιοπιστία. Τα spreads εκτινάχτηκαν ξανά, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι χειρότερη από αυτή της Αλβανίας. Οι άνθρωποι με μεγάλη μεθοδικότητα δήθεν προστατεύουν μισθούς και συντάξεις και καταστρέφουν όλες τις προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας. Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς ιδιωτική οικονομία δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς και συντάξεις. Άμα δεν έχεις φορολογικά έσοδα, αν γυρίσεις σε πρωτογενή ελλείμματα, τελικά δεν έχεις να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Και φυσικά χάθηκαν πολλοί καλοί φίλοι της Ελλάδας.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Η Ν.Δ.

* Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι πρώτα θα δει το περιεχόμενο της συμφωνίας και μετά θα αποφασίσει περί της ψήφισής της. Αν όμως, λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Αλ. Τσίπρας τη θέσει προς ψήφιση με τη «λογική» της «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την Κυβέρνηση προκειμένου να «εγκλωβίσει» τους κυβερνητικούς βουλευτές, τότε ποια θα είναι η θέση της ΝΔ;

- Ο κ. Τσίπρας είναι στην Κυβέρνηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει την ευθύνη της συμφωνίας. Η Ν.Δ. θα ψηφίσει ό,τι συμφωνεί, θα καταψηφίσει ό,τι διαφωνεί. Τα διλήμματα περί «ψήφου εμπιστοσύνης» αφορούν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολογήτου για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη 13η σύνταξη, την «υπεράσπιση» της δημόσιας περιουσίας, τώρα θα πρέπει να ψηφίσουν τον ΦΠΑ στο 23%, σε όλα και όχι μόνο στην εστίαση, που εμείς είχαμε κρατήσει στο 13%, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στα νησιά, που εμείς δεν συζητούσαμε, την έκτακτη εισφορά, που εμείς είχαμε μειώσει κατά 30%, την εξομοίωση πετρελαίου κίνησης-θέρμανσης, που εμείς είχαμε μειώσει κατά 30%, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των λιμανιών και των αεροδρομίων και φυσικά την εφαρμογή της ρήτρας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά να τα σκεφτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό και τώρα διαπραγματεύονται το μνημόνιο της Αριστεράς.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

* Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι δεν επιθυμεί εκλογές. Όμως εφόσον το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν στηριχτεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και εμμέσως χάσει τη «δεδηλωμένη» μοιραία δεν θα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες; Η ΝΔ έχει πει ότι δεν θέλει εκλογές. Ωστόσο περιμένει εκλογές και πόσο «έτοιμη» είναι γι’ αυτό;

- Αν χάσει τη δεδηλωμένη, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: κάλπες ή αναζήτηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς έθεσε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης: την εθνική συνεννόηση. Αυτή όμως έχει προϋποθέσεις: ο κ. Τσίπρας να αναγνωρίσει τα σφάλματά του, να αναγνωρίσει το έργο των προηγουμένων Κυβερνήσεων που καθύβριζε και να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του εμμονές με την υπερφορολόγηση. Όσο για τη Ν.Δ., είναι απολύτως έτοιμη για εκλογές. Και θα το διαπιστώσουν όλοι πόσο έτοιμη είναι, μόλις δουν τα «καλούδια» που μας φέρνει ο κ. Τσίπρας, είτε συμφωνήσει, είτε δεν συμφωνήσει.

* Όταν ο Α. Σαμαράς μιλά για «εθνική συνεννόηση» σε αυτή περιλαμβάνεται η εναλλακτική συγκρότησης μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Θα ήσασταν υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης;

- Ο πρόεδρος μας είπε το αυτονόητο: σε στιγμή κρίσεως απαιτείται συνεννόηση. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Η εθνική συνεννόηση είναι ένα πλαίσιο. Την ευθύνη των πρωτοβουλιών έχει η Κυβέρνηση. Ας δούμε τι θέλει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο: καλή συμφωνία δεν υπάρχει, η κακή που υπάρχει δεν περνάει, ρήξη σημαίνει πτώχευση της χώρας, εκλογές σημαίνουν ότι η χώρα θα καταρρεύσει στα χέρια του: συγχαρητήρια, πρώτη φορά Αριστερά.

* Αισθάνεστε από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι η ΝΔ «δικαιώθηκε» ως προς τις αποφάσεις και τους χειρισμούς που έκανε ως Κυβέρνηση; Και κατά την άποψη σας ποια ήταν τα «μοιραία» λάθη που έκανε;

- Ακούστε εμείς, δεν επιδιώκουμε δικαίωση. Αυτά είναι παιδιαρίσματα. Ούτε κρατάμε μούτρα στον ελληνικό λαό που δεν μας ψήφισε. Άλλωστε ένα μεγάλο του τμήμα μας ψήφισε και τους ευχαριστούμε για αυτό και μαζί πορευόμαστε. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο: όσο δεν μεγεθύνουμε την οικονομία, όσο δεν προσελκύουμε επενδύσεις, όσο δεν τακτοποιούμε τα δημόσια οικονομικά, όσο δεν ανασυγκροτούμε το δημόσιο, όσο δεν αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά, όσο δεν επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης, όσο δεν μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, όσο δεν μειώνουμε τη γραφειοκρατία, όσο δεν ενισχύουμε τον ανταγωνισμό, όσο δεν μειώνουμε το ενεργειακό κόστος, τόσο θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια: περικοπές μισθών, συντάξεων, αυξήσεις φόρων. Εμείς βαδίζαμε σε αυτόν τον δρόμο, είχαμε φτάσει σε πλεονάσματα, είχαμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, είχαμε γυρίσει σε ανάπτυξη, φτιάξαμε θέσεις εργασίας, είχαμε κεφαλοποιήσει και σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, είχαμε αρχίσει να μειώνουμε τη φορολογία. Το πράγμα γύρναγε. Τώρα είμαστε ξανά υπό το μηδέν. Κάναμε λάθη; Ναι. Έπρεπε να είμαστε πιο αποφασιστικοί στην αναμόρφωση του Δημοσίου, έπρεπε να μην φοβηθούμε τις απολύσεις στο Δημόσιο, την αξιολόγηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αλλά δεν ήμασταν μόνοι: Αυτό μην το ξεχνάτε. Συγκυβερνούσαμε με ανθρώπους με τελείως διαφορετική αντίληψη από τη δική μας.

* Το γεγονός είναι ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν «εισπράττει» παρά τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά της είναι καθηλωμένα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και πρόσφατα σε δημοσκόπηση αναδείχθηκε ακόμη και η πρόταση δημιουργίας ενός νέου κόμματος (αντί της ΝΔ) που θα καλύπτει τον χώρο της κεντροδεξιάς. Το σχόλιό σας.

- Να βλέπετε τα ποιοτικά στοιχεία στις δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο την πρόθεση ψήφου. Πρώτα αλλάζουν τα ποιοτικά, και μετά η πρόθεση. Δείτε π.χ. τη μέτρηση της MARC: Αξιολόγηση της Κυβέρνησης: 13-2-2015 : 83,10 θετικές γνώμες, 13,6% αρνητικές, 10-6-2015: 45% θετικές γνώμες, 53,10% αρνητικές. Ικανοποίηση από τη διαπραγμάτευση: 13-2-2015: 59,80 θετικές γνώμες, 38,8% αρνητικές γνώμες, 10-6-2015: 48,5 θετικές γνώμες, 53,11% αρνητικές γνώμες. Η Κυβέρνηση καταρρέει με τρόπο που μόνο μία φορά έχει ξανασυμβεί: επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. Και ακόμη δεν έχει φέρει μέτρα, ακόμα κάποιοι ελπίζουν στο θαύμα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους πολίτες. Για παράδειγμα: ο κ. Λουράντος, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεινός επικριτής μας στην πολιτική μας για το φάρμακο, στα «κάγκελα» προεκλογικά καλούσε τα φαρμακεία να γίνουν προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσφάτως ήλθε στα γραφεία της Ν.Δ. για να δηλώσει μαζί μου, με τον παλιό «εχθρό» του ότι οι φαρμακοποιοί επί ΝΔ πληρώνονταν, ότι τα ληξιπρόθεσμα πληρώνονταν και ότι στο θέμα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. η νυν Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης. Αυτό δεν γίνεται γιατί αλλάξαμε θέση: ό,τι λέγαμε ως Κυβέρνηση πριν, λέμε ως Ν.Δ. και Αξιωματική Αντιπολίτευση τώρα. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν κλάδοι ολόκληροι ότι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η κοινωνία πίστεψε τους απατεώνες της Αριστεράς.

ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

* Η κριτική εκ μέρους πολλών στελεχών επικεντρώνεται αρνητικά και στο πρόσωπο του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, ενώ πολλές είναι οι φωνές που εκτιμούν ότι η αλλαγή προέδρου της ΝΔ θα προσέδιδε από την κορυφή τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται το κόμμα. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

- Ρωτήθηκε η Κ.Ο., ρωτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή και, πλην της κ. Μπακογιάννη, ουδείς έθεσε το ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω τι λένε διάφοροι σε παραπολιτικό επίπεδο, αλλά η Ν.Δ. είναι συγκροτημένο κόμμα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της εθνικής μας συνδιασκέψεως, έχουν γίνει δεκάδες νομαρχιακές συνελεύσεις και αρκετές περιφερειακές συνδιασκέψεις. Το θέμα αυτό ή δεν τίθεται ή τίθεται άκρως μειοψηφικά. Αν δεν το θέτουν οι βουλευτές, δεν το θέτουν τα μέλη της Π.Ε., δεν το θέτει η οργανωμένη βάση του κόμματος, τότε ποιος το θέτει; Τα συμφέροντα;

* Το όνομά σας έχει κατ’ επανάληψη συμπεριληφθεί μεταξύ εκείνων των στελεχών που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία της Ν.Δ. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι αυτή μία πιθανή εκδοχή;

- Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. Όσο για μένα υποστηρίζω ένα συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο αρχών. Όλη μου την πολιτική ζωή αγωνίζομαι για την ανατροπή της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Και τώρα πιο πολύ από ποτέ. Είναι το μόνο που με ενδιαφέρει, είναι προϋπόθεση για την προκοπή του τόπου μας, να αποτινάξουμε τις αγκυλώσεις που μας καθηλώνουν, να αγκαλιάσουμε τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας, να ηττηθεί ο κρατισμός και ο κολλεκτιβισμός, να γίνουμε μία αξιοκρατική κοινωνία, να πιστέψουμε στην ιεραρχία, να ηττηθεί ο εξισωτισμός. Δουλεύω για την μόνη αναγκαία επανάσταση, τη συντηρητική επανάσταση. Και αν μου το επιτρέψει ο Θεός, αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

* Θεωρείτε ότι μετά την όποια σταθεροποίηση σε εθνικό επίπεδο οι εξελίξεις θα «τρέξουν» και εντός ΝΔ ανεξαρτήτως της διαδικασίας των συνδιασκέψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη; Θα ήσασταν υπέρ ή κατά της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου;

- Το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. είναι για τον Ιούνιο του 2016. Οι διαδικασίες του θα ξεκινήσουν περί τον Ιανουάριο του 2016. Τελειώνουμε τη συνδιάσκεψή μας τον Ιούλιο του 2015. Δεν χρειάζεται έκτακτο συνέδριο. Και τέλος για ποια σταθεροποίηση μιλάτε. Είδατε καμία συμφωνία; Και ακόμη και αν έλθει, ψηφίστηκε; Και ακόμη και αν ψηφιστεί, δεν θα έρθει το Μνημόνιο της Αριστεράς; Η χώρα πριν τον Οκτώβριο, και αυτό αν όλα πάνε καλά, δεν θα έχει σταθεροποιηθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass