Γιώργιος Ζαούτσος:

«Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, το καλό της πόλης μας»

Μιλά στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γεωργ. Ζαούτσος

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2018 22:02

«Όταν έχεις έναν στόχο οφείλεις να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τον πετύχεις, συνθέτοντας διαφορετικές απόψεις και συνεργαζόμενος, αλλά πάντα με καθαρές σχέσεις, διαφάνεια και δημοκρατία.

Ο στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας και μοναδικός: το καλό της πόλης μας. Της πόλης, που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας και θα ζήσουν τα εγγόνια μας» τονίζει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων Γεώργιος Ζαούτσος μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ».

Ο κ. Ζαούτσος, απαντώντας στις επικρίσεις συμπολιτών για το πράσινο τονίζει πως «η Λάρισα έχει πολύ πράσινο και η Υπηρεσία Πρασίνου το λιγότερο προσωπικό που είχε ποτέ» δίνοντας στοιχεία για τον όγκο εργασίας αλλά και της προσπάθειας του Δήμου Λαρισαίων, παρά τα προβλήματα, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εστίες πρασίνου.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της «Συμπαράταξης» τονίζει ότι «παραμείναμε ενωμένοι με την πολιτική του αυτονομία ο κάθε χώρος γνωρίζοντας και πιστεύοντας βαθιά μέσα μας ότι πρέπει να συνθέσουμε, να συμφωνήσουμε για να πετύχουμε αυτό για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας: “να αλλάξουμε την πόλη μας, να την πάμε μπροστά!”».

Αναφέρεται τέλος στην απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, ενώ απευθυνόμενος στους διαφωνούντες τονίζει πως «καταλαβαίνω απολύτως τους συντρόφους μου, αλλά τους καλώ να συστρατευτούν μαζί μας για το καλό της πόλης μας».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Ζαούτσο έχει ως εξής:

 

 

* Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τη Διεύθυνση Πρασίνου. Τη μια με τα χόρτα, την άλλη με τα κλαδιά δίνεται η εντύπωση πως η Υπηρεσία Πρασίνου ή καθυστερεί ή δεν τα καταφέρνει. Η Λάρισα έχει πολύ πράσινο ή ελάχιστο προσωπικό;

- «Η Υπηρεσία Πρασίνου δίνει κυριολεκτικά μάχη κάθε μέρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της. Και εξηγούμαι: Ναι, η Λάρισα έχει πολύ πράσινο και η Υπηρεσία Πρασίνου το λιγότερο προσωπικό που είχε ποτέ.

Η Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση 665 οργανωμένων χώρων (πάρκα, πλατείες, νησίδες, άλση κλπ) συνολικής εκτάσεως 2.100 στρεμμάτων με φυτικό πληθυσμό 50.000 καλλωπιστικών δέντρων, 200.000 περίπου καλλωπιστικών θάμνων και περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα χλοοτάπητες. Εκτός αυτών τα δέντρα στα πεζοδρόμια της πόλης ανέρχονται περίπου σε 18.000.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τους αδιαμόρφωτους χώρους στη Λάρισα και στα χωριά του Δήμου, καθώς και τα αδιαμόρφωτα πεζοδρόμια (χόρτα) καταλαβαίνετε για τι όγκο εργασίας μιλάμε. Τα άτομα λοιπόν που ασχολούνται με τη συντήρηση των παραπάνω χώρων είναι 45 συνολικά εκ των οποίων 9 άτομα είναι ΑμεΑ και τα οποία φυσικά δεν μπορούν να εργάζονται σε όλους τους χώρους (π.χ στις πλατείες, στις νησίδες κλπ).Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί λέω ότι καθημερινά δίνεται μια μάχη, και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα.

Η Υπηρεσία λειτουργεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό εργασιών, οπότε είναι αδύνατο να ανταποκρινόμαστε πάντα άμεσα στα αιτήματα των συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και δικαιολογημένα παράπονα.

Αυτή η Υπηρεσία όμως, με το τόσο μειωμένο προσωπικό και τον τόσο αυξημένο φόρτο εργασιών, παράλληλα ανταποκρίνεται και στην προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή να δημιουργηθούν νέοι οργανωμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στην πόλη, και αυτό μάλιστα γίνεται με αυτεπιστασία, όπως έγινε για παράδειγμα με την πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων στο Αβέρωφ, στον κοινόχρηστο χώρο στην οδό Διονύσου και τη νέα πλατεία που διαμορφώνεται στην οδό Βέμπο στη Νεράιδα. Όλοι αυτοί οι χώροι διαμορφώθηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου».

 

 

* Ένα άλλο σκέλος στον τομέας σας αφορά στα αδέσποτα ζώα. Πώς μπορεί να αμβλυνθεί το πρόβλημα αυτό;

- «Τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα που για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Και απευθύνομαι κυρίως στους συμπολίτες μας που είναι ιδιοκτήτες σκύλων. Υιοθετώντας ένα σκυλάκι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αναλαμβάνουμε μεγάλες υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο ζώο όσο και απέναντι στους συμπολίτες μας.

Θα πρέπει να φροντίσουμε να εφοδιαστούν τα σκυλάκια με ειδικό τσιπ, να εμβολιαστούν και να μην τα εγκαταλείπουμε στην τύχη τους μετά από λίγο καιρό, διότι έτσι δημιουργείται το πρόβλημα. Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών πιστεύω ότι όλα αυτά τα καταλαβαίνει και τα τηρεί.

Το Κυνοκομείο της πόλης ό,τι και να κάνει, όσες προσπάθειες και αν γίνουν, το πρόβλημα θα μεγαλώνει αν δεν σταματήσουμε να εγκαταλείπουμε τα σκυλιά μας και μάλιστα χωρίς να φροντίζουμε για τη στείρωσή τους. Εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να περισυλλέγουμε τα αδέσποτα, τα οποία στο Κυνοκομείο τσιπάρονται, εμβολιάζονται, γίνεται έλεγχος για ασθένειες και ασκείται θεραπεία, όπου χρειάζεται. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να δοθούν προς υιοθεσία, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία».

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

* Τέσσερα χρόνια στα ηνία του Δήμου έχετε πλέον δεδομένα από τη λειτουργία της «Συμπαράταξης» κάτω από την οποία συμπορευθήκατε άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών χώρων. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μήνυμα αυτής της συνεργασίας;

- «Πριν από πέντε περίπου χρόνια αυτοδιοικητικές παρατάξεις όπως η «Λαρισαίων Πόλις», η «Ενωτική Πρωτοβουλία» και η «Πράσινη πόλη», μετά από διαφανείς ενδοπαραταξιακές συνελεύσεις αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» καλώντας και άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις και προγραμματικές συγκλίσεις διαμορφώθηκε ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας. Αυτοί στις εκλογές του 2014 μας επέλεξαν να διοικήσουμε τον Δήμο δικαιώνοντας το εγχείρημα της Συμπαράταξης. Αυτό ξέρετε είναι επιτυχία αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για όλους μας.

Οφείλαμε πλέον αυτά που λέγαμε να τα κάνουμε πράξη, παραμένοντας ενωμένοι, παρότι κάποιοι ήλπιζαν και επιθυμούσαν να γίνει το αντίθετο και εννοώ κάποιες άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις πέραν της Συμπαράταξης, για να μην παρεξηγηθώ. Παραμείναμε λοιπόν ενωμένοι με την πολιτική του αυτονομία ο κάθε χώρος - μάλιστα κάποια μέλη της Συμπαράταξης ήταν και σε όργανα των πολιτικών τους χώρων - γνωρίζοντας και πιστεύοντας βαθιά μέσα μας ότι πρέπει να συνθέσουμε, να συμφωνήσουμε για να πετύχουμε αυτό για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας: “να αλλάξουμε την πόλης μας, να την πάμε μπροστά!”.

Στην ενότητα αυτή πρέπει να πω ότι βοήθησε πολύ πρώτος απ’ όλους ο δήμαρχός μας, ο Απόστολος Καλογιάννης, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξής μας (Λαρισαίων Πόλις), ο Γιώργος Σούλτης.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα: Όταν έχεις έναν στόχο οφείλεις να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τον πετύχεις, συνθέτοντας διαφορετικές απόψεις και συνεργαζόμενος, αλλά πάντα με καθαρές σχέσεις, διαφάνεια και δημοκρατία. Ο στόχος στην προκείμενη περίπτωση είναι ένας και μοναδικός : το καλό της πόλης μας. Της πόλης όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας και θα ζήσουν τα εγγόνια μας. Για αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε».

 

* Στη σύσκεψη προχθές στο Κίνημα Αλλαγής αποφασίσατε να στηρίξετε τον νυν δήμαρχο Λάρισα, τον Απ. Καλογιάννη. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

- «Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι το μόνο κόμμα που πίστευε πραγματικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ό,τι μεταρρυθμίσεις έγιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός μου χώρος λοιπόν πίστευε και πιστεύει ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για να δημιουργούνται συνεργασίες, για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Το Κίνημα Αλλαγής ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ είναι αυτονόητο ότι θα στηρίζει τέτοιες αυτοδιοικητικές προσπάθειες και φυσικά χωρίς κεντρικές συμφωνίες παρά μόνο τοπικά. Η «Λαρισαίων Πόλις» μια παράταξη που διαχρονικά στήριξε το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην «Συμπαράταξη Λαρισαίων» με δήμαρχο τον Απόστολο Καλογιάννη. Αυτή η δημοτική αρχή της πόλης θεωρούμε ότι είναι πετυχημένη στο έργο της. Άρα η απόφαση αυτή είναι στο πλαίσιο που κινείται και πιστεύει το Κίνημα Αλλαγής».

 

* Υπάρχουν ωστόσο και διαφωνούντες…

- «Σε ένα δημοκρατικό κόμμα πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στο Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα σεβαστές, όπως υπάρχει σεβασμός και στην πλειοψηφία. Καταλαβαίνω απολύτως τους συντρόφους μου, αλλά τους καλώ να συστρατευτούν μαζί μας για το καλό της πόλης μας».

 

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass