Το graffiti είναι κάτι σαν οπτικός διάλογος!

ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ; Η «GRAFFITI ΜΕΡΙΑ» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2019 22:45
Η συμμετοχή του «Gera» στο project «Hate Free», στο Πάρκο Αλκαζάρ Η συμμετοχή του «Gera» στο project «Hate Free», στο Πάρκο Αλκαζάρ

Είναι το graffiti Τέχνη; Συναντώνται κάπου; Θα μπορούσε το graffiti να είναι ένα πρώιμο καλλιτεχνικό στάδιο ή απλά δεν συνδέονται μεταξύ τους;

Ο «Gera» είναι σπουδαστής της Σχολής Καλών Τεχνών. Παράλληλα ασχολείται συστηματικά με το graffiti. Μιλά στην «Ε» για τη δική του εμπειρία, πώς ξεκίνησε και πώς επηρέασε τη ζωή του αυτή η ενασχόληση. Ακόμη, εξηγεί, από τη δική του ματιά, τη σχέση των δύο εννοιών, graffiti και Τέχνης.

 

*Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το graffiti;

-Ξεκίνησα από μικρή ηλικία γράφοντας «Gera» με διάφορα στυλ και γραμματοσειρές. Από τότε έχω κάνει διάφορες παύσεις και έχω αλλάξει αρκετά στυλ ανά περιόδους, μέχρι να καταλήξω εδώ που είμαι σήμερα.

 

*Τι σε παρακίνησε σε αυτό το είδος;

-Πάντα το έβρισκα ενδιαφέρον να δημιουργώ σε δημόσιο χώρο, απολαμβάνω περισσότερο τη διαδικασία δουλεύοντας πιο άμεσα και μεθοδικά. Κάθε καινούργιος τοίχος και κάθε επιφάνεια θέλει άλλον χειρισμό, ανάλογα με το μέγεθος και την υφή του και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Επίσης όσο και αν ακούγεται περίεργο, βοηθάει μερικές φορές και ο «περιορισμένος χρόνος». Επιπλέον, αφήνοντας ένα κομμάτι της δουλειάς μου μέσα στην πόλη νιώθω πως έχω και εγώ θέση μέσα σε αυτήν… Είναι κάτι σαν οπτικός διάλογος!

 

*Ξεκίνησες με το graffiti και τώρα είσαι στη Σχολή Καλών Τεχνών. Πόσο έχει επηρεάσει το ένα είδος το άλλο;

-Σίγουρα η εισαγωγή μου αλλά και η προετοιμασία για τη Σχολή Καλών Τεχνών με επηρέασαν αρκετά, τόσο στη δουλειά μου στους τοίχους όσο και στο εργαστήριο. Τώρα δεν τα βλέπω σαν διαφορετικά είδη, προσπαθώ να έχω το ίδιο ύφος και στα δύο, αυτό που αλλάζει είναι το μέσο και τα υλικά.

 

*Οι γνώμες για τo graffiti διίστανται. Πρόκειται για Τέχνη, διαφορετική απασχόληση ή «καταστροφή κτιρίων»;

-Το graffiti είναι Τέχνη. Έχει μπει πλέον και επίσημα σε αρκετά μουσεία και κάθε χρόνο γίνονται πολλά φεστιβάλ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από εκεί και πέρα όλα ισχύουν, επίσης είναι και υποκειμενικό τι θεωρεί κάποιος graffiti και Τέχνη γενικότερα. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι ότι παρεμβαίνουμε στον δημόσιο χώρο, ο καθένας με τον τρόπο του.

 

*Έχεις κάποιο συγκεκριμένο θέμα και στιλ στα δημιουργήματά σου; Από πού αντλείς έμπνευση;

-Η βασική μου θεματολογία αυτή τη στιγμή είναι η ανθρώπινη φιγούρα. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύω πάνω σε ένα πολύχρωμο στυλ, το οποίο βασίζεται στη RGB (RedGreenBlue) χρωματική παλέτα. Βασική επιρροή μου υπήρξε η χαρακτική με την οποία και ασχολήθηκα μεθοδικά στο 1ο έτος σπουδών μου. Στην ουσία παραμορφώνω ή μετακινώ και τριπλασιάζω το κάθε layer (επίπεδο) ξεχωριστά. Στο τέλος αυτό μου δίνει τη συνολική εικόνα.

 

*Στη Λάρισα ποιες είναι οι δράσεις σου;

-Τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχα στο project «Hate Free» στο οποίο υλοποίησα μια τοιχογραφία στο κέντρο της Λάρισας στο Πάρκο του Αλκαζάρ. Τη δράση διοργάνωσε το Δίκτυο Νέων Ελλάδας με σκοπό την προώθηση της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

*Ο κόσμος πώς αντιμετωπίζει το graffiti; Είχες ποτέ προβλήματα με τον νόμο;

-Ο κόσμος κάποιες φορές εντυπωσιάζεται, άλλες απορεί και άλλες αγανακτεί εκφράζοντας δυσαρέσκεια. Έχω δει και τις τρεις αντιδράσεις που προανέφερα. Αυτό είναι και το ωραίο κατά μία έννοια… Σίγουρα κάποια θα σε ενοχλούν, ενώ κάποια άλλα θα τα λατρέψεις! Πιστεύω πως έχει και τους δύο σκοπούς και έτσι πρέπει να είναι. Στο παρελθόν είχα κάποια προβλήματα με τον νόμο, αλλά όχι κάτι σοβαρό.

 

Ραφαέλα Παπαοικόνομου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass