Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:00

«Ο μεγάλος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Βεβαίως είναι σαφές ότι θα επιδιώξουμε τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια έκρινα σκόπιμο να συμβάλω στο μέτρο των δυνάμεών μου με την υποψηφιότητά μου για τη ριζική επανεκκίνηση που έχει ανάγκη η χώρα».
Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξη του στην «Ε», ο πρώην υπουργός της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, με αφορμή την παρουσία του σήμερα στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος... Βουκουρέστι».
Για το βιβλίο του κ. Στέφου ο κ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει πως «το πλούσιο παρασκήνιο εκείνων των ημερών του Απριλίου του 2008 στο Βουκουρέστι δείχνει πως όταν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία, αλλά και ένας ηγέτης αποφασισμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές του, η πατρίδα μας μπορεί να γνωρίσει στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Δυστυχώς εκείνη η σπουδαία και ιστορική κατάκτηση του Καραμανλή και της χώρας δεν αξιοποιήθηκε».
Αναφορικά με τη δήλωση Μπαρόζο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνώριζε για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την κυβέρνηση Παπανδρέου για «την ανεύθυνη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της».
Φυσικά μιλά για τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και για την απόφασή του να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Πείτε μας, καταρχάς, λίγα λόγια για το βιβλίο του κ. Στέφου με τίτλο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι», για το οποίο θα μιλήσετε σε σημερινή εκδήλωση στη Λάρισα. Τι πραγματεύεται, ποια τα μηνύματα που στέλνει;
- Το βιβλίο του Νίκου Στέφου είναι μια πιστή όσο και γλαφυρή αφήγηση των ιστορικών εκείνων στιγμών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και μια σημαντική επισκόπηση του όλου Σκοπιανού ζητήματος. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό βιβλίο συνδυάζει την τεκμηριωμένη πολιτική και διεθνολογική ανάλυση με το πλούσιο παρασκήνιο εκείνων των ημερών του Απριλίου του 2008. Επίσης δείχνει πως όταν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία, αλλά και ένας ηγέτης που είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές του και να τιμήσει την ιστορία των προγόνων του, η πατρίδα μας μπορεί να γνωρίσει στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Δυστυχώς εκείνη η σπουδαία και ιστορική κατάκτηση του Καραμανλή και της χώρας δεν αξιοποιήθηκε ως παρακαταθήκη για να επιτευχθεί μια καλύτερη για την Ελλάδα συμφωνία.
* Αφού μιλάμε για το παρελθόν, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι δεν γνώριζε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για το μεγάλο έλλειμμα επί κυβερνήσεως Καραμανλή;
- Κοιτάξτε, οι διαρθρωτικές αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ήταν σε όλους μας γνωστές ήδη από τη δεκαετία του 1980. Από εκεί και πέρα, την άνοιξη του 2010, η Eurostat τοποθετούσε τη χώρα μας στον μέσο όρο των ελλειμμάτων και των χρεών των χωρών της Ευρωζώνης. Το γεγονός ότι υπήρξε αδυναμία πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές και συνακόλουθα υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης οφείλεται στην ανεύθυνη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και στις άφρονες δηλώσεις τής τότε κυβέρνησης Παπανδρέου που εκτόξευσαν τα επιτόκια δανεισμού και εκμηδένισαν την πιστοληπτική μας ικανότητα.
* Έχετε ανακοινώσει ότι θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, μετά από 10 χρόνια απουσίας σας από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι μέτρησε στην απόφασή σας αυτή;
- Κατά κύριο λόγο μέτρησε η επιθυμία μου να συμβάλω στο μέτρο των δυνάμεών μου σε μια ριζική επανεκκίνηση που θεωρώ ότι έχει ανάγκη η χώρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας για να μπορέσει να ανταποκριθεί δυναμικά στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Σε αυτό το όραμα αλλαγής νοοτροπίας στην πολιτική, στην οικονομία και την κοινωνία απαιτείται η δυναμική συμμετοχή όλων μας.
* Μιλάτε με τον Κώστα Καραμανλή; Πού αποδίδετε την τακτική του να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις-τοποθετήσεις ακόμη και για μείζονα πολιτικά ζητήματα;
- Με τον Κώστα Καραμανλή μάς συνδέει μια βαθιά αδιατάρακτη σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. Ποτέ δεν σταμάτησε η επικοινωνία μας. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό που λέτε δεν είναι ακριβές. Σας υπενθυμίζω ότι σε καθοριστικά πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, όπως το δημοψήφισμα του 2015 ή προσφάτως η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τοποθετήθηκε δημόσια με παρρησία. Συμπληρωματικά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κύρος των πρωθυπουργών που προσέφεραν πολλά στη χώρα, μιλούν κυρίως τα έργα τους και αυτά είναι ικανά να πείσουν τον καλόπιστο πολίτη.
* Με ποιες πολιτικές δυνάμεις-κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά η ΝΔ, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι αυτοδυναμία. Κι εφόσον όπως υποστηρίζετε στη ΝΔ «η σημερινή κυβέρνηση είναι από τις πιο καταστροφικές που έχουν περάσει ποτέ», γιατί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είναι μεγαλύτερη;
- Ο μεγάλος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Βεβαίως είναι σαφές ότι θα επιδιώξουμε τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις προκειμένου να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη μεριά, όσο αδυνατεί να συγκροτηθεί ένας ισχυρός πόλος στον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι αναμενόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει μια κάποια εκλογική επιρροή. Άλλωστε αυτά τα χρόνια έκανε ό,τι μπορούσε για να οικοδομήσει ένα κομματικό κράτος. Η δημοσκοπική διαφορά όμως μεταξύ των δύο κομμάτων είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μετά βεβαιότητας η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στόχος μας είναι η επόμενη μέρα και το δύσκολο έργο που μας περιμένει, ώστε να έλθει επιτέλους η πολιτική αλλαγή που θα κάνει τον τόπο μας πιο θελκτικό στους νέους, πιο ισχυρό στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη και θα προσφέρει στους πολίτες την αξιοπρέπεια που αξίζουν όσοι έχουν με υπομονή και σθένος αντεπεξέλθει στα δύσκολα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass