Θανάσης Μαμάκος: Περήφανος που συνέβαλα στην ενότητα του χώρου

* Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ «ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ» * «ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ «ΑΡΚΕΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2019 22:06

«Οι Λαρισαίοι επιζητούν την αλλαγή, γι’ αυτό και ο δήμαρχος Λαρισαίων θα είναι πραγματικά νέος και η πόλη θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο, τη Ρένα Καραλαριώτου.

Αυτός είναι πρώτιστα και ο προσωπικός μου στόχος». Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λάρισα Μπροστά» Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Ε» δηλώνει επίσης «περήφανος γιατί βλέπω πως έπραξα το σωστό για τη Λάρισα προς την κατεύθυνση της συνένωσης», με αφορμή τον ενωτικό ρόλο που έπαιξε για να συνενωθούν οι παρατάξεις της κ. Καραλαριώτου και του κ. Τζανακούλη. Απονέμει δε τα εύσημα και στον πρώην δήμαρχο «ο οποίος έβαλε, για μια ακόμη φορά πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πόλης και την ενότητα του χώρου, όπως επίσης και κάποια ακόμα μέλη της πρώην δημοτικής μας παράταξης». Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του κ. Καλογιάννη περί «προεκλογικής πόλωσης από την αντιπολίτευση», απαντά «ας μην ψάχνει ο κ. Καλογιάννης από τώρα για άλλοθι ήττας. Επί πέντε χρόνια δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στην πόλη, πέραν των δύο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας». Τέλος, απευθύνει μήνυμα στους Λαρισαίους «να πάρουν τη ζωή στα δικά τους χέρια», ενώ αναλύει και το προσωπικό του όραμα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Ρούστας

 

* Σε δύο Κυριακές από τώρα κ. Μαμάκο, ο λαρισαϊκός λαός θα κληθεί στις κάλπες για να εκλέξει τον νέο δήμαρχο Λαρισαίων. Πώς διαμορφώνεται το κλίμα για τον συνδυασμό «Λάρισα Μπροστά» και ποια τα θέματα που κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα;

- Οι Λαρισαίοι πολίτες κ. Ρούστα όντως θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο δήμαρχο. Και ο δήμαρχος θα είναι πραγματικά νέος, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της Λάρισας, ακριβώς επειδή οι Λαρισαίοι επιζητούν την αλλαγή. Ώριμα και υπεύθυνα μπροστά στις κάλπες θα αξιολογήσουν το έργο του απερχόμενου δημάρχου και το πρόγραμμα που καταθέτουμε κάθε μέρα, εδώ και καιρό, δίνοντας απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης, μα, πάνω απ’ όλα, δίνοντας όραμα για την επόμενη τετραετία: για μια Λάρισα της εξωστρέφειας, με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά της πόλης και με ένα σημαντικό «κεφάλαιο», σε ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό. Το κλίμα λοιπόν για τη δημοτική μας παράταξη είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Το βλέπουμε καθημερινά στα πρόσωπα των Λαρισαίων και στον τρόπο με τον οποίο μας υποδέχονται στις γειτονιές και συνομιλούν μαζί μας. Εμείς, με καθαρή στόχευση και πολιτική επιλογή, θέτουμε επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, καταθέτουμε τις προτάσεις και τις λύσεις και διαμορφώνουμε μια ατζέντα πάνω στην οποία όλοι –θέλοντας και μη- θα κληθούν να τοποθετηθούν. Οι εποχές της παραπληροφόρησης και του φθηνού επικοινωνιακού τρόπου προσέγγισης των πολιτών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 

* Περιμένετε ψήφο διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή του Απ. Καλογιάννη ή ψήφο εμπιστοσύνης στη δική σας παράταξη;

- Σε κάθε εκλογική διαδικασία οι πολίτες κρίνουν. Επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν, με την ψήφο τους, την εξουσία και την αντιπολίτευση. Ο δικός μας στόχος είναι η θετική ψήφος των Λαρισαίων. Θετική ψήφος στο πρόσωπο της Ρένας Καραλαριώτου, θετική ψήφος στο πρόγραμμα και στις θέσεις μας, θετική ψήφος σε ένα πραγματικά πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο, το οποίο ενώνει την εμπειρία και την φρεσκάδα. Είμαστε η παράταξη που ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεσμευόμενοι επάνω σε ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την πόλη μας.

 

* Αυτή τη φορά ο φιλελεύθερος χώρος κατέρχεται ενωμένος, με επικεφαλής τη Ρένα Καραλαριώτου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων συμβούλων είναι σίγουρα έντονος. Είναι ζητούμενο ή δεδομένο ο πολιτικός πολιτισμός μεταξύ σας;

- Οι εποχές που υπήρχαν παρασκηνιακές συγκρούσεις και βολές ανάμεσα σε συνυποψηφίους ανήκουν στο παρελθόν. Πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, ο ανταγωνισμός είναι λογικός και, ίσως, θεμιτός. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων συμβούλων αντιλαμβάνεται απόλυτα πως στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στον Δήμο και όχι η προσωπική επικράτηση. Αυτό, μπορώ να σας το πω με αίσθημα ευθύνης, είναι κάτι που το «επιβάλλουμε» και οι παλαιότεροι, επειδή ακριβώς γνωρίζουμε το διακύβευμα των εκλογών. Φυσικά ο πολιτικός πολιτισμός, ακόμα και υπό τις προϋποθέσεις που σας περιέγραψα, θα είναι πάντοτε ζητούμενο, γιατί αυτό αποτελεί μέτρο προστασίας της ίδιας της δημοκρατίας.

* Ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης σε συνέντευξή του στην «Ε» δήλωσε πως αναμένει πόλωση του κλίματος από τους αντιπάλους. Μέχρι και τις 26 Μαΐου να περιμένουμε από τον συνδυασμό σας να ανέβουν κι άλλο οι τόνοι και προς ποια κατεύθυνση;

- Ο κ. Καλογιάννης θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, ώστε να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος και να μην αναγκαστεί να απαντήσει στο απλό ερώτημα: γιατί επί πέντε χρόνια δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στην πόλη, πέραν των δύο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε από μας, μέχρι και την Κυριακή των εκλογών, είναι, από τη μια, τα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν στο στόμα τους όλοι οι Λαρισαίοι και στα οποία θα πρέπει ο απερχόμενος δήμαρχος πλέον να απαντήσει, και από την άλλη η αναλυτική παρουσίαση των θέσεών μας, ξανά και ξανά, έτσι ώστε να αντιληφθεί και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο ίδιος, η οικογένειά του και οι φίλοι του, να ζήσουν σε μια πιο ανθρώπινη και πιο ευρωπαϊκή πόλη. Ας μην ψάχνει ο κ. Καλογιάννης από τώρα για άλλοθι ήττας.

 

* Έχετε διατελέσει δήμαρχος Γιάννουλης-Φαλάνης. Πιστεύετε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη βοήθησαν εν τέλει τα χωριά;

- Οι σχεδιασμοί στη χώρα μας από μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, ακόμα και αν γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, υστερούν στον προγραμματισμό και στην αναλυτική, βήμα-βήμα, εφαρμογή τους. Κάπως έτσι η ανάγκη να ενσωματωθούν μικρότερα χωριά ή κοινότητες σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών, σε πολλές περιπτώσεις τα υποβάθμισε, καθώς οι κεντρικοί δήμοι δεν στηρίχθηκαν οικονομικά αλλά και με προσωπικό δυναμικό, ώστε να καταφέρουν να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Άλλωστε για τον λόγο αυτό η δική μας παράταξη έχει και στον τομέα αυτό ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή.

 

* Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος; Πιστεύετε ότι θα επιβραβευθεί και στην κάλπη, ο πρωταγωνιστικός σας ρόλος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρένας-Τζανακούλη που οδήγησαν στην ενότητα του χώρου;

- Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή, μικρότερη ή μεγαλύτερη και σε αυτή του τη διαδρομή αφήνει και το αποτύπωμά του. Όποιος λοιπόν επιλέγει τα κοινά, επιλέγει και να εκθέτει τα αποτυπώματα αυτά ενώπιον του κοινωνικού συνόλου. Ο δικός μου ρόλος είναι γνωστός και είμαι περήφανος γιατί βλέπω πως έπραξα το σωστό για τη Λάρισα. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν ήμουν μόνο εγώ εκείνος που «έσπρωξα» τα πράγματα προς την κατεύθυνση της συνένωσης. Ήταν πρωτίστως ο προηγούμενος δήμαρχος, ο οποίος έβαλε, για μια ακόμη φορά πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πόλης και την ενότητα του χώρου, όπως επίσης και κάποια ακόμα μέλη της πρώην δημοτικής μας παράταξης . Η ιστορία έχει γράψει και όλοι γνωρίζουν. Σας λέω και πάλι πως είμαι περήφανος για τη στάση μου. Στόχος μου είναι να γίνει η Ρένα Καραλαριώτου δήμαρχος Λαρισαίων. Στόχος μου είναι να γυρίσει η Λάρισα σελίδα και να πιάσουμε και πάλι το νήμα της προόδου και της μεταμόρφωσης της πόλης από κει που το αφήσαμε. Όλοι μας, όπως σας έχω ήδη πει, κρινόμαστε, και τελικός κριτής είναι ο πολίτης που θα σταθεί στην κάλπη στις 26 Μαΐου και εκεί θα κρίνει πρόσωπα, συμπεριφορές και πολιτικές.

* Έχετε πλέον τεράστια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Έχετε διοικήσει, έχετε υπάρξει δήμαρχος, έχετε συνεργαστεί με δήμαρχο. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον Λαρισαίο πολίτη;

- Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον Λαρισαίο και τη Λαρισαία είναι να πάρουν τη ζωή στα δικά τους χέρια. Να πάνε στην κάλπη και να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Να επιλέξουν τους ικανότερους, κατά τη γνώμη τους, και να τους δώσουν εντολή να παραδώσουν μια πόλη αγνώριστη μετά από τέσσερα χρόνια. Η δύναμη του αιρετού είναι ο πολίτης. Ο πολίτης όμως ο ενεργοποιημένος, που ψηφίζει και συνεχίζει να παρακολουθεί, να συμμετάσχει, να ασκεί κριτική και να μάχεται και ο ίδιος για την πόλη στην οποία ζει και εργάζεται.

 

* Το προσωπικό σας όραμα;

- Αυτό που θέλω είναι όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου και με ρωτήσουν «εσύ τι έκανες μπαμπά», να μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια και να τους εξηγώ πως με τις μικρές μου δυνάμεις, αλλά μέσα από τη συνεργασία με τόσους και τόσο αξιόλογους ανθρώπους, κατάφερα να τους παραδώσω μια πόλη στην οποία θα μπορέσουν να ζήσουν ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι εγώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass