Η ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας είναι το καύχημά μου, το αυτοδιοικητικό μου ένσημο

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2019 22:06

«Η ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας είναι το καμάρι μου, το καύχημά μου, το αυτοδιοικητικό μου ένσημο. Σίγουρα για την περάτωσή της αγωνίστηκαν πολλοί, αλλά θεωρώ ότι με πολύ προσωπικό αγώνα -στο πλευρό πάντα του Κώστα Αγοραστού- αλλά και ξενύχτι, έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στη δημιουργία αυτού του επίγειου παραδείσου».

Αυτό σημειώνει, σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού, Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος μιλά με κολακευτικά λόγια για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αναφέρεται στις παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής για την ουσιώδη στήριξη των παραγωγών-αρδευτών. Σχολιάζει δε, το προεκλογικό του σύνθημα που είναι «έχουμε τις λύσεις, φέρτε μας τα προβλήματα. Είχαμε πολύ λίγα, κάναμε πάρα πολλά».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Καταρχήν, κύριε Λαδόπουλε, πώς θα κρίνατε το έργο της περιφερειακής αρχής;

- Η «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» τα προηγούμενα χρόνια άνοιξε διαδρόμους ανάπτυξης, στήριξε τη συνεργασία και τη συνέργεια, πάλεψε με τα θηρία και έγινε θηριοδαμαστής. Έκανε σημαντικό έργο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης (σας θυμίζω τα capital control, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για τα δρομολογημένα έργα), σε μια πολύ αρνητική συγκυρία με μείωση των πόρων και του προσωπικού. Εμείς, με πρωτεργάτη τον Κώστα Αγοραστό αποδείξαμε ότι γνωρίζουμε από πολιτική, που σημαίνει γνώση, ενημέρωση, κρίση, σύγκριση και υποβολή θετικής πρότασης. Κάπως έτσι κινηθήκαμε και λύσαμε τα παρακάτω ζητήματα:

-Δασικοί χάρτες: Όλη η Ελλάδα είδε πώς αντιμετώπισε η Περιφέρεια Θεσσαλία το θέμα και έσπευσε να υιοθετήσει το μοντέλο μας. Νομιμοποιήσαμε τους αποχαρακτηρισμούς, δηλαδή το πράσινο να καλλιεργηθεί. Καταφέραμε να πληρωθούν τελικά 17.000 παραγωγοί στον νομό Λάρισας και 3.000 στον νομό Μαγνησίας. Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός μέσα σε μία μέρα ενέκρινε, υπέγραψε και επικύρωσε τους χάρτες, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

-Βοσκοτόπια: Εκτιμώ ότι θα λύσουμε έγκαιρα αυτό το πρόβλημα, κόντρα στην ελληνική γραφειοκρατία και δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι κτηνοτρόφοι μας με τη νέα ΚΑΠ.

-Ακραίες καιρικές συνθήκες: Με τους αποχιονισμούς δώσαμε δείγματα γραφής στους πολίτες ότι αυτό που λέμε «δίπλα τους κάθε στιγμή» το εννοούμε, το κάνουμε πράξη. Δεν έμεινε κανένα οδικό σημείο που ανήκει στην περιφέρεια, αποκλεισμένο από τα χιόνια. Βοηθήσαμε, ως οφείλαμε ακόμη και τους δήμους για τον καθαρισμό των δικών τους δικτύων.

-Νέοι αγρότες: Δώσαμε λύση με τους επιλαχόντες νέους αγρότες και συμβάλαμε στην πληρωμή τους. Όλοι δηλώνουν πως «ζούμε στη γη της επαγγελίας» αλλά εμείς αγωνιστήκαμε να την κάνουμε «γη της ευφορίας».

 

* Στις δημόσιες παρεμβάσεις σας, αναφέρεστε συνεχώς στο πρόσωπο του Κώστα Αγοραστού. Είναι το δυνατό σας χαρτί;

- Όταν ένας άνθρωπος σε όλη του τη δημόσια πορεία έχει αποδείξει τις ικανότητές του με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, δεν περιμένει από έναν σύμβουλό του καλές κουβέντες. Είναι… ο Μέσι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν σε εθνικό επίπεδο ψηφίζεται πρόεδρος της ΕΝΠΕ, όλων των Περιφερειαρχών της χώρας, όταν συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά ευρωπαϊκά όργανα, εκεί όπου λαμβάνονται πολλές κρίσιμες αποφάσεις και η Θεσσαλία καρπώνεται την παρουσία του ποικιλοτρόπως, θα ήταν άστοχο οποιαδήποτε αναφορά στην Περιφέρεια να μην συμπεριλαμβάνει το όνομά του.

 

* Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό «Καρλάρχης»;

- Αφού ευχαριστήσω τους συμπολίτες που την προηγούμενη φορά με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που μου εμπιστεύθηκε αρχικά τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου Υδάτων, με εντολή να παρακολουθώ την πορεία του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου που έγινε στην Ευρώπη, της λίμνης Κάρλας και στη συνέχεια ως αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, να μιλήσω για την ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας που είναι το καμάρι μου, το καύχημά μου, το αυτοδιοικητικό μου ένσημο. Σίγουρα για την ολοκλήρωσή της αγωνίστηκαν πολλοί, αλλά θεωρώ ότι με πολύ αγώνα -στο πλευρό πάντα του Κώστα Αγοραστού- αλλά και ξενύχτι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου. Να υπενθυμίσω ότι όσο ήταν υπουργός ο συντοπίτης μας Γιώργος Σουφλιάς, το έργο προχωρούσε. Από το 2009 μέχρι το 2014 το έργο εγκαταλείφθηκε με κίνδυνο να υπάρξουν δυσάρεστες και πολύπλευρες συνέπειες. Τελικά ολοκληρώσαμε το έργο, γεμίσαμε τη λίμνη με 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, δώσαμε τη δυνατότητα σε αγρότες να ποτίσουν. Κάναμε πράξη το όνειρο να αναγεννήσουμε την περιοχή, να τη μετατρέψουμε σε ένα μικρό παράδεισο και να φέρουμε την ανάπτυξη. Απευθύνω κάλεσμα σε όλους να επισκεφθούν τη λίμνη Κάρλα και να θαυμάσουν ιδίοις όμμασοι αυτό, τον επίγειο παράδεισο.

 

* Στη λίμνη Κάρλα εξαντλείται η παρέμβαση της Περιφέρειας στα αρδευτικά;

- Φυσικά και όχι. Αυξήσαμε την αποταμίευση νερού, κατασκευάζοντας πολλές λιμνοδεξαμενές και χιλιάδες κλειστά δίκτυα. Αναβαθμίσαμε τους αυξομειωτές νερού (inverter) για να μειωθεί το κόστος άρδευσης και γενικά στοχεύσαμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής. Και φυσικά ακολουθούν πολλά ακόμη. Το φράγμα Γυρτώνης είναι ο βασικός συντελεστής για να αποθηκεύει νερό η ευρύτερη περιοχή και να εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα. Εφόσον το έργο εξελιχθεί όπως επιδιώκουμε, η εργολαβία με μηδέν κόστος και διά της βαρύτητος θα μεταφέρει σημαντικές ποσότητες νερού στην Κάρλα.

 

* Προσωπικά, κάνοντας τον απολογισμό σας τι θα λέγατε;

- Η έγνοια μου, το ενδιαφέρον μου, η προτεραιότητά μου είναι ο πρωτογενής τομέας, γιατί θεωρώ πως είναι η ατμομηχανή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κοιμάμαι καλά, γιατί έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αφού έχω διεκδικήσει, είμαι μια καθαρή φωνή (με όλες τις έννοιες της λέξης), με διαρκή αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Σύνθημά μου «έχουμε τις λύσεις, φέρτε μας τα προβλήματα, είχαμε πολύ λίγα, κάναμε πάρα πολλά». Τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι θέσεις εξουσίας, αλλά ουσίας και ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε, να ακούμε και να αποφασίζουμε με γνώμονα το κοινό καλό. Έχουμε τον πήχη ψηλά, και στόχος μας κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτά τα 5 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο, δίπλα στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό έμαθα πολλά, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, που είναι ο χώρος μου, αλλά σε πολλά ακόμη επίπεδα. Για μένα αυτή η θητεία ήταν ένα πραγματικό σχολείο, απέκτησα εμπειρίες για το πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη, πώς διοικείται αυτός ο ευλογημένος τόπος. Έμαθα από τα λάθη μου και πλέον πορεύομαι με περισσότερη όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο που μεγάλωσα, αγωνίζομαι και αγαπώ. Αν με τιμήσει ξανά ο κόσμος την Κυριακή με την ψήφο του, να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον προδώσω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass